Ваймаранер

Ваймаранер Снимка: Istock

Други имена

Weimaraner, Weimaraner Vorstehund

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

56 см. 69 см.

Тегло

20 - 23 кг.

Живот

11 - 13 г.

Произход

Германия

История

За появата на Ваймаранера се носят много истории и легенди. Плод на усилията на френски и немски селекционери, това красиво, интелигентно и изящно куче е било любимец на крале и аристократи.Говори се, че самият Луи IX имал едно от породата и именно той бил сред първите, заели се с развъждането й.

Едри, бързи и умни, Ваймаранерите били предпочитани кучета за лов на елени, диви прасета и дори мечки. С лекота преследвали и достигали птици и зайци. Благодарение на „кралската си“, затворена селекция, тези кучета запазили основните си характеристики през годините и станали изключително социални животни. Ще ги видите на платната на редица художници от онова време, сред които изпъкват тези на холандския гений на четката Ван Дайк, посветил им цяла серия свои картини. 

Любимци на немските аристократи, именно от Германия там тези кучета получават прякора си „сребърни призраци“, поради способността им да се промъкват почти безшумно и да изникват иззад гърба на жертвата си по време на лов. Официално породата получава името си през 1850 година, а през 1896 г, в Германия е създаден и първият клуб на любителите на тези необикновени кучета, в който можели да членуват само елитни ловци.

Външен вид

Едро и атлетично куче, с хармонично тяло и добре развита мускулатура. Мъжките екземпляри от породата достигат до 69 см височина и тегло от 22-23 кг. Външният вид на Ваймаранера е запомнящ се и не можете да го сбъркате с никой друг. Муцуната е леко заострена и тясна, носът е тъмен на цвят, очите – големи и кехлибарени, много изразителни. Ушите – големи и клепнали, покрити с мека козинка. Крайниците на тези кучета са дълги и изваяни, шията – мускулеста, гръднят кош – добре развит. Опашката е дълга, не се купира. Тези кучета могат да са дългокосмести или късокосмести. При дългокосместите козината, в най-дългата си част, достига до 5 см, а при другите козината е толкова къса и гладка, че буквално прилича на кожа. И то не каква да е – а само и единствено сива на цвят.

Dogsandcats.bg

Характер

Ваймаранерът е любимец на семейства, ловци и хора с активен начин на живот по целия свят. Това куче е доказало неподражаемите си качества през годините, а благодарение на невероятното си обоняние, често се използва от полицията за откриване на наркотици. Силно привързано към семейството си, то винаги е готово да ви защити.

Недостатък на породата е, че тези кучета никак не обичат да остават сами за дълго време. Изживяват раздялата със стопанина си тежко, като освен, че може да откажат да се хранят, е възможно да проявят деструктивно поведение и да започнат да правят бели у дома. 

Изключително интелигентни и с перфектни ловни качества, те се поддават лесно на дресировка и са в състояние да запомнят голям брой различни команди. Най-добре е дресурата да започне още през първите месеци от живота на кученцето, най-добър ефект се постига, ако е съчетана с игри, които му напомнят за лов. В никакъв случай не трябва да повишавате тон на Ваймаранера – ще предизвикате пословичния му инат и можете да загубите позицията си на лидер в очите му.

Здраве

Сред възможните заболявания, от които може да страда Ваймаранера са тазобедрена дисплазия, ушни и очни инфекции, преплитане на червата, различни видове дерматити и сърдечни проблеми.

Грижа

Енергично куче, Ваймаранерът има нужда да е постоянно в движение, за това не се препоръчва отглеждане в апартамент. Най-щастливи представителите на породата биха се чувствали в къща с двор, където ще могат по цял ден да упражняват ловните си заложби. Ако все пак го гледате в градска среда, дългите разходки, съчетани с игри са задължителни. Водете винаги това куче на повод – перфектното му обоняние ще го накара да подгони котка или някое дребно животинче. Давайте възможност на любимеца си да потича спокойно поне веднъж седмично. 

Поради специфични проблеми с гръбнака при някои от представителите на породата, се препоръчва Ваймаранерът да спи на специално легло, по възможност – ортопедично, където няма да се сгъва и може да почива спокойно.

Важно е да следите ушите и очите на кучето за натрупване на прах или нечистотии. Не се препоръчва прекалено често къпане, за да не увредите финия им косъм. Забърсване с влажна кърпа след разходка е достатъчно, за да заблести козината на любимеца ви отново. Тези кучета се чудесни плувци, така че бихте ги зарадвали истински, ако през топлите месеци им осигурите възможност да поплуват.

Хранене

Тези красиви кучета имат нужда от богато меню, за да си набавят всички необходими им витамини и минерали. От кучешката храна най-добре заложете на суха, под формата на гранули, която смесвайте с натурални продукти. Добре е да добавяте месо към дневната дажба на тези кучета, като то задължително трябва да е преминало термична обработка. Агнешко и телешко са най-добрият избор, свинско и мазни субпродукти по-добре да се избягват заради специфичните проблеми със стомаха на породата. Храни с високо съдържание на протеин като нискомаслена извара, твърдо сварени яйца и кисело мляко също могат да се прибавят към храната на тези кучета.

Деца и домашни любимци

Ваймаранерът се разбира добре с деца, но поради размерите си не е най-добрият избор за игри със съвсем малките членове на семейството. Леко непохватен, той е в състояние да ги нарани без да иска. С други животни и кучета се съжителстват добре, стига да са израснали заедно и да са се социализирали навреме. В противен случай като типично ловно куче, и Ваймаранерът ще ги възприеме като потенциална плячка. 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още