7 начина да направите дома по-удобен за възрастното си куче

възрастно куче Снимка: iStock

Д а бъдеш собственик на куче е радост и грижа за цял живот. И всеки стопанин на четириного знае, че една от най-трудните части на тази възнаграждаваща отговорност (която не бихме сменили за нищо на света!) е да гледаш как домашния ти любимец остарява. Независимо дали питомецът ви е част от семейството ви от години или наскоро сте осиновили по-старо куче, важно е да се опитате да направите дома си максимално комфортен за животно, навлязло в напредналата си възраст. 

„По-възрастните кучета, подобно на старите хора, могат да имат проблеми с изпълнението на задачи, които до момента не са представлявали проблем за тях. Често срещаните здравословни проблеми включват затруднена мобилност, когнитивен спад, увреждане на зрението и инконтиненция“, коментира д-р Карли Фокс, старши ветеринарен лекар в Schwarzman Animal Medical Center.

възрастно кучеСнимка: iStock

Има различни начини да направите дома по-удобен за възрастния си домашен любимец – от инсталиране на рампи до инвестиране в ортопедично легло. Тези корекции не само ще подобрят значително качеството на живот на питомеца ви, но и ще намалят вероятността от случайни наранявания. И не на последно място – ще помогнат за облекчаване на болката и дискомфорта, които много четириноги изпитват с напредване на възрастта.

Dogsandcats.bg
  • Покрийте дървените подове

Ако домашният ви любимец има проблеми да се изправя или да ходи по хлъзгави повърхности, можете да обмислите покриването на тези проблемни места, за да го предпазите от нараняване или мускулно разтягане. За целта можете да използвате килимчета, черги или дори постелки за йога, които можете да нарежете на малки части и да създадете стабилни пътеки, по които четириногото да ходи удобно.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Купете му ортопедично легло

Кучето ви обича да си дремва на спалнята ви или на дивана, но му е трудно да се качва? Ортопедичното легло е чудесна алтернатива, тъй като предлага допълнително омекотяване и лесен достъп. 

  • Инсталирайте рампи

Стълбите могат да бъдат трудно препятствия за застаряващите домашни любимци. Инсталирането на рампи може да улесни значително качването и слизането по тях. „Ако в дома си имате късо стълбище, което домашният ви любимец има нужда да използва често, малка противоплъзгаща рампа над стълбите може също да подобри способността им да се качват самостоятелно по стъпалата“, споделя д-р Уитни Милър, главен ветеринарен лекар в Petco. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Повдигнати купички за храна и вода

Някои по-възрастни кучета изпитват затруднения да се навеждат, за да се хранят или пият вода. Повдигнатите купички са добър начин да премахнете това напрежение. 

  • Инсталирайте порти в опасните зони

Може би има някои места в дома ви, които намирате за опасни за по-възрастния ви домашен любимец? Осигурете безопасността му, като инсталирате детски врати в тези зони. Например, ако имате стълби, по които не искате животното да се качва или слиза, или стаи, до които искате да блокирате достъпа му.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Направете зоната му за почивка по-удобна

Въпреки че няма нужда драстично да променяте местоположението на предпочитаното от вашето куче място за сън, има някои начини, по които можете да направите зоната му за почивка по-удобна и достъпна. Уверете се, че леглото на питомеца ви е разположено в зона без течение, но и без директна слънчева светлина. Можете да добавите няколко възглавници, одеяло или ваша стара дреха, както и да поставите купа за вода и храна в непосредствена близост за максимално удобство. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Използвайте нощни светлини

С напредването на възрастта домашните любимци могат да развият проблеми със зрението. Това увреждане може да се влоши през нощта. Осигуряването на нощни светлини в зоната, където спят или стоят по-често, може да бъде полезен начин за предотвратяване на нараняване. А и ще даде на кучето ви чувство за сигурност.

 

 

 

Виж още