7 начина да разведрим унило куче

куче Снимка: iStock

К учетата са известни със своята лоялност, привързаност и ентусиазъм. И това са само някои от нещата, заради които ги обичаме толкова много! Въпреки това, точно като хората, и домашните ни любимци могат да изпаднат в депресия.

Признаците, че едно четириного се чувства тъжно или унило, включват намален апетит, летаргия, избягване на социални контакти и разрушително поведение. Като собственици на домашни любимци, важно е да се научим да разпознаваме тези признаци, за да можем да предприемем стъпки, с които да помогнем на нашите космати другари да се почувстват по-добре. 

куче човекСнимка: iStock

Ето седем съвета как да разведрим унило куче:

Dogsandcats.bg
  • Консултирайте се с ветеринарния си лекар

От решаващо значение е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да изключите основните медицински състояния, които може да са причина за депресията на косматия ви другар. Специалистът ще препоръча (при нужда) и лекарства, както и алтернативни методи и практики, чрез които ще помогнете на четириногия си другар да се почувства по-добре. 

  • Увеличете физическата активност

Физическата активност е отличен начин за борба с депресията – това се отнася както за хората, така и за кучетата. Упражненията и игрите помагат за освобождаване на ендрофини, естествени подобрители на настроението. Воденето на кучето ви на ежедневни разходки, игри на донасяне и посещения в парка за домашни любимци могат да помогнат на питомеца ви да се почувства по-енергичен и щастлив. 

тъжен човек и кучеСнимка: iStock

  • Осигурете му умствена стимулация

Умствената стимулация е също толкова важна, колкото и физическата активност при четириногите ни спътници. Скуката и липсата на ментални предизвикателства могат да доведат до депресия, летаргия и мудност. За да избегнете това, осигурете на питомеца си играчки-пъзели, интерактивни игри и достатъчно тренировъчни сесии, за да поддържате ума му активно ангажиран. 

  • Погрижете се да има добре балансирана диета

Правилното и пълноценно хранене е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие на вашето куче. Диета, в която липсва баланс, може да допринесе за депресия и лошо настроение при четириногите. Обсъдете менюто на животното с ветеринарния си лекар, помолете го да ви даде повече информация за хранителните му нужди. 

куче човекСнимка: iStock

  • Практикувайте положително подсилване

Положителното подсилване е отличен начин да помогнете за повишаване на настроението и самочувствието на вашето куче. Хвалете и награждавайте животното, използвайки лакомства и похвали. И избягвайте наказания и отрицателни методи (викане, обиди или физическо насилие). 

  • Дарете кучето си с много обич!

Кучетата са най-щастливи от привързаността и вниманието на своите стопани. Никога не го забравяйте! Прекарването на качествено време с косматия си другар, включващо игри, гушкане и галене - това е в състояние да извади от депресията и унинието всяко четириного. И да го накара да се почувства обичано и ценено. 

куче тъжноСнимка: iStock

  • Помислете за професионална помощ

Ако депресията на косматия ви другар продължава да се влошава, помислете дали да не потърсите професионална помощ. Специалист по поведение на домашни любимци (психолог) би могъл да бъде полезен, ако разработи персонализиран план за лечение. Потърсете препоръки онлайн, от познати или директно от ветеринарния си лекар. 

Като собственик на домашен любимец е важно да разпознавате кога нещо с настроението на питомеца ви не е наред. За да можете да предприемете стъпки, с които да му помогнете да се почувства по-добре. Не подценявайте депресията при домашните любимци – тя е истински проблем, който следва да се приеме сериозно. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Чувстват ли кучетата тъга

Защо кучешкото скимтене ни къса сърцето

Виж още