Чувстват ли кучетата тъга

куче тъга Снимка: iStock

А ко ги попитате, повечето собственици на кучета ще ви кажат, че според тях домашните им любимци проявяват различни емоции. Кучетата могат да са щастливи, развълнувани, ядосани или тъжни – всичко е индивидуално. Дали обаче тези емоции са истински или просто са отражения на чувствата на стопанина, проектирани върху косматия му спътник?

Когато говорим за това дали кучетата ни могат да изпитват тъга или по-скоро не са способни на това, лесен отговор няма. Защото той е: и да, и не

куче тъгаСнимка: iStock

Мнението на специалистите

Ако го погледнем от чисто научна гледна точка, то

Dogsandcats.bg

няма убедителни доказателства, че кучетата чувстват емоция, което много хора класифицират като тъга. Това е така, защото това усещане е много трудно за описване. 

Aко попитате трима души – какво е тъга – то най-вероятно ще получите три напълно различни отговора. А не бива да забравяме и, че домашните ни любимци нямат самосъзнание, както и способност да размишляват „навътре“ – нещо, което ние хората притежаваме.

Това обаче не означава, че кучетата не изпитват отрицателни емоции.

Четириногите ни приятели могат да почувстват депресия и тревожност по същия начин, както и стопаните им. Те го показват недвусмислено чрез езика на тялото и действията си. Но отново – това са емоции, които стоят като че ли малко в страни от нашето определение за тъга.

куче тъгаСнимка: iStock

Депресията при кучетата, например, често е причинена от промени в околната среда. Някои животни са много по-чувствителни към всичко, което е в страни от обичайната им рутина. Като цяло – драматичните събития в живота на четириногото в голяма част от случаите водят до депресия. Това могат да бъдат преместване в нов дом, загуба на спътник (друго куче или човек), появата на ново бебе или домашен любимец.

Признаци, че кучето ви може би се чувства „тъжно“

Има някои признаци, които могат да индикират, че кучето изпитва депресия. Най-често те се изразяват в летаргия, загуба на апетит, нежелание за игра. Това състояние може да се прояви и под формата на тревожност – животното внезапно може да стане разрушително и дори агресивно. 

За съжаление, много собственици дори не осъзнават, че питомците им проявяват признаци на депресия, защото това често се случва в тяхно отсъствие. Ако ви няма цял ден, кучето ви може да прекара времето си легнало край вратата, в очакване да се върнете. А след това – щом сте отново у дома, животното да се върне към „нормалното си“, щастливо аз. 

куче тъгаСнимка: iStock

Кучетата живеят за момента – тук и сега, така че – ако в настоящата ситуация всичко е наред, често е трудно да повярваме, че действително нещо ги тревожи.

Какво могат да направят собствениците 

Ако домашният ви любимец се държи депресирано през цялото време, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите настроението му. На първо място – обърнете на животното допълнително внимание. Специалистите са единодушни – четириногите искат да сме до тях, така че не забравяйте да показвате обич винаги, когато дойдат при вас, за да потърсят близост. 

Добър вариант са и наградите – дори при най-малкото положително и щастливо поведение. Ако косматият ви спътник е бил летаргичен и започне ентусиазирано да размахва опашка – похвалете го, за да насърчите това поведение. 

Упражненията също за добър лек при признаци на депресия. Ветеринарните лекари съветват да ходите на по-дълги разходки сред природата, като се постараете да отделяте достатъчно време за игри с домашния си любимец. 

куче тъгаСнимка: iStock

В допълнение – осигурете на кучето ви място у дома, където то се чувства максимално сигурно и защитено. Така – ако нещо го притесни или стресира, то ще има къде да се скрие, докато негативните емоции се уталожат.

Ако нещо води до дистрес при домашния ви любимец – опитайте се колкото се може по-бързо да го извадите от ситуация. Не го принуждавайте да се „изправи пред страха си“, защото това ще засили неприятните емоции и ще направи животното по-нещастно. 

 

Вижте още:

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Виж още