7 начина как да предотвратим проблемите с гърба при Дакелите

дакел Снимка: iStock

Д акелите са очарователни кучета! С дългите си гърбове, къси крака и висящи уши. За съжаление обаче, именно тези характеристики, които им придават типичния и любим на всички почитатели на породата чар, са това, което може да им донесе и здравословни проблеми. Защото дългите им гърбове ги правят по-податливи на дискова херния, което от своя страна е съпътствано от болки в гърба – от леки до парализа. 

И говорим за нещо повече от структура на тялото: 1 от 5 Дакела е носител на ген, който създава минерални отлагания ви дисковете на гръбнака му, което увеличава риска от поява на херния и разкъсване, коментира д-р Тод Скийн, ветеринарен лекар към North Star Vets, цитиран от PetMD.

ДакелСнимка: iStock

Въпреки че на всеки собственик му се иска да можеше да елиминира възможността за проблеми в гърба при своя Дакел, добрата новина е, че можете да помогнете за предотвратяването или лечението на този тип дискомфорт на питомеца си. За целта:

Dogsandcats.bg
  • Снабдете се с рампи за мебелите си

Скачането от и върху мебелите натоварва гърба на Дакелите и концентира напрежението в тази чувствителна зона. Вместо да забранявате на животното да влиза в леглото ви или да дремва кротко на дивана, снабдете се с рампи. Дакелите бързо свикват с тях и слизат/качват се без особени усилия и по-важното – без да скачат. 

дакелСнимка: iStock

  • Носете кучето по стълбите, когато можете

Изкачването на стъпала може да бъде трудна задача за гърба на вашия Дакел поради усукването, разтягането и обръщането, необходими му за преодоляването на стъпалата, особено ако те са по-високи от нивото на ременете му. Слизането надолу пък, може да изисква доста скачане. Най-общо казано, стълбите са най-трудният момент от живота на всеки Дакел. Така че при възможност – носете го нагоре. Или минимализирайте изкачванията/слизанията по стъпала. 

  • Използвайте бебешки вратички

Поставянето на вратички за бебета в края на стълбите може да намали желанието на кучето ви да ги използва. Това не означава, че домашният ви любимец никога няма да слезе/да се качи по тях, но ще ви позволи да контролирате и ограничите използването им от негова страна. 

ДакелСнимка: iStock

  • Поддържайте здравословното му тегло

Трудно е да откажеш лакомство, когато тези умоляващи те кучешки очи гледат право към теб, изпълнени с обич. В конкретния случай обаче, вие ще покажете повече любов към Дакела си, ако ограничите лакомствата и увеличите активността му. Всичко, което не изисква скачане и изкачване на стълби, разбира се! Имайте предвид, че е достатъчно животното да е само с 10 процента тегло отгоре спрямо идеалните си килограми, за да има допълнително напрежение на ставите в цялото му тяло. 

Посетете невролог, когато е необходимо

Проблемите с гърба при Дакелите се оценяват по скала от 1 до 5. Според Трейси, началото обикновено са болки в гърба, второ ниво – проблеми с движението, на трето ниво животните вече не могат да движат нормално краката си. На четвърто ниво кучетата все още усещат пръстите си, но на пето тази чувствителност се заменя от парализа. 

ДакелСнимка: iStock

Не чакайте да стане късно, а още при проблеми на първо ниво се консултирайте с ветеринарен невролог, за да определите най-добрия курс за облекчаване на болката и подобряване на мобилността на вашия Дакел. 

  • Първо опитайте болкоуспокояващи, а след това подходете къмнехирургичните опции

В някои случаи болкоуспокояващите медикаменти са по-добрият избор при лека болка в гърба. По-силна и интензивна болка обаче, може да изисква лазерни процедури или операция. 

  • Направете операция ако е необходима

Въпреки че може би ви се иска да отложат операцията възможно най-дълго, истината е че Дакелите, които се подлагат по-скоро (по скалата от 1 до 5, която обсъдихме по-горе) на медицинска интервенция, имат по-добри резултати що се отнася до мобилността. Причината е, че ако домашните любимци все още усещат пръстите на краката си, то има 90 процента шанс да могат да ходят нормално отново. От друга страна има едва 50 процента шанс за възстановяване, ако кучето има проблеми с гърба от пето ниво. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виж още