7 начина как кучето говори с вас чрез езика на тялото

куче човек Снимка: iStock

Н а всички ни се иска кучетата ни да можеха да говорят и да споделят с нас как се чувстват – това би направило живота ни толкова по-лесен! Макар да не могат да общуват с хората на нашия език обаче, това не означава, че четириногите ни другари нямат своите начини и канали за комуникация със стопаните си. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 7 начина, по които кучето ви „говори“ с вас за важни неща, свързани с емоционалното му състояние. Да се научи да разчита езика на тялото на домашния си любимец – това е умение, което всеки стопанин следва да усъвършенства, за да опознае по-добре косматия си другар и да може да реагира в случай на нужда. 

  • Носи ви нещо 

Това е доста лесно. Повечето кучета носят нещо на собственика си, когато искат да играят. Независимо дали е любима играчка, пръчка за хвърляне или дори чорап, обикновено това е техният начин да ви помолят за малко внимание и време за игра. 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Свиване

Това е друг вид комуникация, която е доста лесна за разчитане. Когато кучето ви приклекне ниско, с прибрана между задните си крака опашка, наведена и обърната настрани глава, то ясно ви казва, че ситуацията не му е приятна или го плаши. В този момент е важно да се намесите, а не да неглижирате този сигнал, защото той бързо може да прерасне в агресия. 

  • Задъхване, когато навън не е горещо

Ако кучето ви се задъхва, въпреки че не е топло, то ви казва, че е стресирано. И следователно е време да промените средата или това, което правите, за да избегнете по-нататъшен стрес. 

куче човекСнимка: iStock

  • Хленчене

Хленченето е по-трудно за интерпретация, тъй като кучетата използват този вид вокализация, за да ни кажат различни неща. Някои четириноги може да хленчат, когато им се налага да отидат до тоалетната. Други – когато паничката им с вода е празна. Едни четириноги скимтят, защото са развълнувани, а други – защото са стресирани. За това е важно да видите контекста, да обърнете внимание на цялостната картина, за да разберете какво се опитва да ви каже кучето ви. 

  • Внезапно завъртане на главата

Този жест често се пропуска от собствениците, а всъщност е показателен за някои неща. Ако домашният ви любимец завърти бързо главата си към областта, която докосвате, това означава, че или го боли, или не му е комфортно да го докосвате там. Във всички случаи това е вид предупреждение – ако не спреш, следващия път ще пострадаш.

куче човекСнимка: iStock

  • Лае по вас

Когато кучето ви лае, защото иска нещо – храна, разходка, време за игра, това най-вероятно е заучено поведение. Тоест, животното е опитало веднъж или два пъти, получило е това, което е искало, така че е продължило. Като малко дете, което винаги ви кара да му купите играчка, когато отидете в магазин. 

  • Скована поза на тялото

Скованата поза на тялото е начинът на вашето куче да ви алармира, че „нещо става и то не ми харесва“. Обикновено този жест е вид реакция на четириногото към външен стимул – котка, човек на вратата, друго куче и тн. Имайте предвид, че този сигнал може да ви помогне да избегнете възможни инциденти, стига да го забележите навреме. Помнете: ако кучето ви се вдърви и започне да се взира напрегнато, време е да пренасочите вниманието му другаде.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

5-те най-популярни мита за кучетата и откъде идват

Как да разберем, че кучето ни сънува кошмар

Виж още