Как да разберем, че кучето ни сънува кошмар

куче спи Снимка: iStock

З а повечето стопани на четириноги изглежда много мило и сладко, когато видят кучето си леко да рита или да ръмжи в съня си. Обичаме да си мислим, че косматият ни другар може би преследва катерици в парка или си играе с любимата играчка… Безспорно – очарователно! Как обаче можем да сме сигурни, че домашният ни любимец сънува нещо приятно, а не кошмар?           

куче спиСнимка: iStock
           

Как сънуват кучетата?

Точно както е и при хората, сънищата и при четириногите ни другари се случват по време на REM-фазата на съня. Разликата е, че кучетата достигат до нея много по-бързо, отколкото хората – при тях тя настъпва в рамките на 15 до 20 минути след заспиване и може да продължи само няколко минути (по-малко от пет – в повечето случаи). 

Изследователите отдавна са категорични в тезата си, че кучетата със сигурност сънуват. Проведени експерименти по темата сочат, че най-вероятно домашните ни любимци възпроизвеждат неща, които да им се случили през деня или спомени, свързани както с техните собственици, така и с миналия им опит. 

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: Сънуват ли кучетата

Кучетата имат ли кошмари?

Куче, което има кошмар, може би сънува нещо, което не харесва или такова, което го тревожи. Това може да варира – в зависимост от самото животно, но при повечето четириноги това са посещения при ветеринарен лекар и къпане/посещение при грумър. При осиновените кучета е възможно насън да се появяват неприятни спомени, свързани с предишния им живот и собственици.

Как можете да разберете дали вашето куче сънува кошмар?

Да направите разликата дали домашният ви любимец сънува нещо приятно или по-скоро не чак толкова, може да е трудна задача. Въпреки това, има някои фини разлики, на които да обърнете внимание. За целта – наблюдавайте кучето си, докато спи.

куче спиСнимка: iStock

Като цяло, ако косматият ви другар има приятен сън, можете да видите как лапите му леко потреперват, ушите – трептят едва доловимо и клепачите му сякаш леко мърдат. Цялостният език и поза на тялото на животното не трябва да показва стрес.

От друга страна, кошмарите могат да накарат кучето ви да ръмжи в съня си, най-често – едновременно с потреперващите лапи и очи. Четириногото може да вие, скимти, хленчи и дори – да има епизодичен лай. Ако кошмарът е интензивен и достатъчно стресиращ – кучето може дори да се събуди внезапно, подскачайки. 

Какво да направим, ако кучето ни сънува кошмар?

Ако наблюдавате някой от изброените по-горе признаци и сте на мнение, че домашният ви любимец е по средата на неприятен сън, важно е да не го будите, освен ако не е абсолютно необходимо! В противен случай намесата ви може да стресне животното и то несъзнателно да ви ухапе, реагирайки инстинктивно и първосигнално. 

куче спиСнимка: iStock

Въпреки че, сигурни сме, за никого не е приятно да наблюдава домашния си любимец, знаейки, че има лош сън, в повечето случаи кошмарите при кучетата продължават едва няколко минути. След това – животното отново се унася в спокойната си дрямка за нула време.

Можем ли да предотвратим кошмарите при кучето си?

Въпреки че в общия случай не бива да се намесвате, когато домашния ви любимец има кошмар, има неща, които можете да направите, за да спи животното по-спокойно, а оттам – може би дори да предотвратите появата на стресиращи сънища. 

Кучетата най-често сънуват кошмари за неща, които им причиняват безпокойство. Помагайки на животното да преодолее страховете си, може би ще му бъде от полза не само в будните часове, но и по време на сън. 

куче спиСнимка: iStock

Методи за обучение като десенсибилизация и класическо кондициониране са начини, чрез които можете да помогнете на домашния си любимец да се пребори с неща от ежедневието си, които извикват у него тревога или страх. 

Десенсибилизацията е постепенното излагане на стимул, който стресира животното и респективно – води до нежелано поведение. Класическото контракондициониране е тренировъчен термин, който по същество означава промяна на емоционалния отговор на вашето куче към конкретен стимул. Или казано по-просто – щом животното се срещне директно с нещо, което го тревожи, вашата задача е да изместите емоцията към нещо по-положително за него, като любима играчка или лакомство. 

Ако тези тренировъчни методи не ви звучат познато или нямате усещането, че ще се справите с прилагането им, вашият ветеринарен лекар може да ви насочи към подходящ професионален дресьор или треньор, който да помогне на вас и, разбира се – на четириногия ви другар. 

кучеСнимка: iStock

На всички ни се иска да можехме да си поговорим с нашите кучета, за да разберем какво сънуват. Благодарение на научните изследвания в областта обаче, можем спокойно да кажем, че освен приятни сънища, свързани с безкрайни разходки и игри, косматите ни спътници понякога имат и кошмари. Е, можем да сме една идея по-спокойни, че при домашните ни любимци лошите сънища са значително по-редки и рядко продължават дълго. 

 

Вижте още: 

От колко часа сън се нуждае кучето

Какво ни казва позата, в която спи кучето ни

 

 

Виж още