5-те най-популярни мита за кучетата и откъде идват

куче Снимка: iStock

С ъществуват много митове относно „най-добрите приятели на хората“ – кучетата. Някои от тях сякаш съществуват от векове, докато други са по-нови и модерни. И в двата случая обаче, те съществуват, а мнозина ги възприемат като абсолютна истина. За това, предлагаме ви да разгледаме 5 от най-разпространените, но погрешни схващания, когато става въпрос за косматите членове на семейството ни. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучешката уста е по-чиста от човешката

Може би едно от най-разпространените схващания, в които няма чак толкова истина, колкото мнозина смятат е, че устата на домашните ни любимци е по-чиста от човешката. Въпреки че на всички ни се иска да вярваме в това, тъй като често позволяваме на нашите четириноги другари да ни раздават „целувки“, това просто не е вярно. 

Учените са установили, че кучетата имат точно толкова бактерии в устата си, колкото и хората. Разликата е единствено в това, че те са по-различни. Някои смятат, че този мит произлиза от кучешкия навик на животните да ближат раните си. Логично, може би, хората в някакъв момент са предположили, че устата на кучето е по-чиста, тъй като изглежда сякаш, че след облизване раната заздравява по-бързо. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Вижте още: По-чиста ли е устата на кучето ни от нашата

  • Топлият нос означава, че кучето е болно

В даден момент някой е заключил, че, когато е болно, кучето има сух нос и обратно – ако всичко с него е наред, той е мокър и студен. Подобно на много приказки, произходът на този мит си остава неизвестен, но все пак се корени в някои физически истини, които обаче не са общовалидни. 

  • Кучетата могат да виждат само в черно и бяло

Хората някога са вярвали, че кучетата виждат света само в черно и бяло. И мнозина все още са убедени, че това е така. В действителност обаче, четириногите ни другари различават цвят, но не както хората. Въз основа на структурата на ретината на очите им, учените предполагат, че те могат да виждат цветове, главно в синия спектър. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как кучетата виждат света

Някои ветеринарни лекари описват кучешкото цветно зрение като подобно на червено-зелената цветна слепота при хората, макар и да не е точно същото. Защото, най-вероятно косматите ни другари виждат най-вече в синьо, зелено-жълто, жълто и нюанси на сивото. Смята се, че това погрешно схващане вероятно е възникнало поради нашето разбиране за кучешкото око и функциите му.

  • Кучетата остаряват седем години за всяка човешка година

Този вековен мит изглежда все още съществува и все пак, ако седнете и помислите за това, всъщност няма особен смисъл. Особено предвид това, че някои кучета могат да се размножат още преди навършване на първата си годинка – макар да се смята за силно непрепоръчително. Освен това, тази сметка би означавала, че едно 15-годишно куче би било на около 105 човешки години. А това не е непременно така, като се има предвид, че много четириноги са изключително активни и здрави, дори в напреднала възраст. 

кучеСнимка: iStock

Истината е, че въпреки че кучетата стареят с по-бърза скорост от хората, тя обикновено е по-скоростна в ранните им години и изглежда се забавя с възрастта. Например, едно животно на 1 година прилича на тийнейджър, но друго четириного на 8 е по-скоро с характеристиките на човек на средна възраст.

Вижте още: На каква възраст кучетата спират да растат

По-важно от определянето на съотношението между хората и кучетата, измерено в години, е да се вземат предвид размерът и породата на животното, тъй като тези фактори имат много повече общо със скоростта на стареене и продължителността на живота му. Например, известно е, че много малки породи като Йорки и Чихуахуа живеят между 15 и 20 години, докато по-едрите им събратя като Немския дог, едва между 7-10 години. 

По всяка вероятност, някой е определил тази оценка, като е сравнил продължителността на живота на хората с тази на четириногите.

  • Махащата опашка означава щастливо куче

Като деца често ни казват, кучетата махат с опашки, когато са щастливи. Това обаче е погрешно схващане и прекомерно опростяване на езика на тялото на четириногите, който е ключово средство за комуникация за тях. Всъщност, махането с опашка може да има различни значения, а и това е само един от многото начини, по които кучетата общуват с нас и с останалите четириноги.

кучеСнимка: iStock

Въпреки че често е вярно, че махането с опашка може да е показателен знак за щастие, то може да е индикация за страх, безпокойство или дори – предшественик на агресия. Вместо да гледате само опашката, обърнете внимание на цялостния език на тялото на животното, за да определите настроението му. 

Вижте още: Защо кучето ми маха с опашка, когато му говоря

Виж още