7 начина, по които кучетата изразяват радост

куче човек Снимка: iStock

К учетата ни имат своите уникални и изразителни начини да ни покажат кога нещо ги радва. И те далеч надхвърлят ентусиазираното размахване на опашка или възбудения лай! Тези изрази на щастие са жизненоважни признаци, които всеки собственик на четириного е добре да се научи да разпознава. Защото те са ценно свидетелство за силата на връзката с косматия ви другар, показват, че той се чувства добре, а взаимодействията с вас му носят положителни емоции. 

И тъй като дори и най-внимателните собственици понякога могат да пренебрегнат определени сигнали, предлагаме ви да разгледаме заедно седем начина, по които кучетата изразяват радостта си. 

куче човекСнимка: iStock

  • Размахване на опашка

Махането с опашка е най-универсално признатият знак за щастие при кучетата. Ако домашният ви любимец маха ентусиазирано с опашка, което често включва леко треперене и движение на цялото тяло, това знак за радост и щастие. Често виждаме това поведение, когато се прибираме при четириногия си другар, като вид поздрав или когато животното е на път да се включи в дейност, която харесва, като разходка или игра.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

  • Поза тип лък

Позата тип лък е класически начин, който кучетата използват, за да изразят желанието си за игра. Тя включва изпъване на предните крака напред, спускане на главата надолу между тях и задържане на задницата във въздуха. Освен покана за игра, тази поза е ясен израз на радост и вълнение. Това означава, че кучето е в добро настроение и е нетърпеливо да се включи във всяка дейност, която включва любимия му човек!

  • Скачане

Скачането също е често срещан начин, по който домашните любимци изразяват радостта си, особено при вида на стопанина си, когото не са виждали цял ден, например. Това поведение е опит на животното да се доближи до лицето на човека, имитирайки поведението на облизване и поздрав, наблюдавано при дивите му предци. Разбирането и внимателното пренасочване на този ентусиазъм може да помогне да управлението на тази радост, без тя да се помрачава. 

куче човекСнимка: iStock

  • Вокализация

Кучетата изразяват радост чрез различни вокализации, включително лай, скимтене и понякога вой. Тези звуци обикновено са с по-висок тон и изглеждат по-мелодични спрямо тези, използвани за предупреждение или като индикация за болка.

Щастливият лай, който съпътства прибирането на собственика вкъщи или когато е време за разходка, е ясен знак за вълнението и щастието на кучето.

  • Отпуснат език на тялото

Спокойната поза с мека, леко отворена уста и отпуснати уши показва задоволството и радостта на домашния ви любимец. Чрез този език на тялото животното демонстрира, че се чувства безопасно и щастливо в средата около себе си.

куче човекСнимка: iStock

  • Носи любимата си играчка

Когато кучето донесе на стопанина си любима своя играчка, това не е просто покана за игра, а и израз на радост и доверие. Споделянето на ценните за животното предмети означава, че то се чувства щастливо и иска да ви включи в дейност, която го кара да се чувства добре. 

  • Хвани ме, ако можеш!

Един от признаците на радост, който често бива пропускан или неразбран от собствениците на кучета, е феноменът, при който четириногото тича наоколо, често в кръг, сякаш преследващо невидима цел. Този прилив на енергия е ясен израз на емоция и вълнение, като обикновено се случва, когато животното се чувства изключително щастливо или облекчено. Макар да изглежда непостоянно, това физическо проявление на вътрешното щастие на домашния ви любимец е здравословна форма на радост.

куче човекСнимка: iStock

В заключение, кучетата ни имат много начини да изразят радостта си – от махане с опашка и предлагане на играчки, до по-малко разбраните епизоди на хиперактивност. Всяко от тези поведения е прозорец към емоционалния живот на четириногия ни другар. Разпознаването и оценяването на изразите на радост и щастие не само ще осигури по-дълбока връзка с домашния ви любимец, но и ще ви помогне да направите живота му изпълнен с повече поводи и възможности за споделени положителни емоции.

Вижте още:

Как да спрем кучето си да скача върху хората в 5 лесни стъпки

Защо кучето дремва на възглавницата ви

Виж още