7 най-чести грешки, които собствениците правят при къпането на кучето си

куче къпане Снимка: iStock

К ъпането не е сред любимите дейности на домашните ни любимци, в това няма съмнение! Преди да вземете хавлията, да пуснете водата във ваната и да започнете с банята на косматия си другар обаче, вижте този списък с често срещани грешки при къпане, които може би превръщат процедурата в още по-неприятно преживяване за четириногия ви другар.

  • Без проверка на температурата

Познато ви е неприятното усещане да ви облее гореща или смразяващо студена вода, нали? Е, същото се отнася и за домашния ви любимец! За това, преди да сложите кучето си във ваната и да го подготвите за баня, не забравяйте да регулирате температурата, докато достигнете хубава хладка вода. 

куче къпанеСнимка: iStock

  • Не предпазвате очите и ушите на кучето си

Дори кучета, които нямат нищо против къпането, не обичат да имат вода в очите или в ушите си. Освен неприятно, това може да бъде и болезнено. За да избегнете потенциални инциденти, когато дойде време да измиете муцуната на питомеца си, препоръчваме ви да се придържате към мокра кърпа. По този начин ще имате пълен контрол над това къде отива водата и шампоанът.

Dogsandcats.bg
  • Използвате твърде силна струя

Ако използвате душа, за да изкъпете домашния си любимец, помислете дали налягането не е твърде силно. Мощната струя може да изплаши кучето ви и/или да му причини известен дискомфорт. За да сте сигурни, че силната струя няма да притесни допълнително четириногия ви другар, можете да оставите водата първо да се удари в ръката ви, намалявайки налягането, преди да стигне до кожата на кучето ви.

куче къпанеСнимка: iStock

  • Не използвате правилния шампоан

Колкото и изкушаващо да е да споделите своята козметика с домашния си любимец, професионалните грумъри съветват да се придържате към продукти, специално предназначени за кучета. 

  • Kъпете кучето си твърде много (или недостатъчно)

Това зависи главно от продукта, който използвате. Въпреки това добре е да знаете, че не се препоръчва прилагането на силни шампоани всяка седмица, тъй твърде честото къпане може да премахне естествените масла в козината на животното и да предизвика дразнене на кожата.

куче къпанеСнимка: iStock

  • Не изсушавайте домашния си любимец добре

Когато времето за къпане приключи, важно е да отделите време, за да изсушите домашния си любимец. Започнете с кърпа, като леко стискате козината (не кожата) на животното, за да попиете възможно най-много вода. При късокосмести четириноги едно минаване с кърпа вероятно ще бъде достатъчно. Ако обаче имате дългокосмест другар, то целият процес може да отнеме повече време. 

  • Викате или мъмрите кучето си

Времето за къпане може да бъде стресиращо за вашето куче. И макар да разбираме, че дърпането, тръскането и опитите на животното да се измъкне, едва ли са приятни и за самите вас, викането само влошава нещата. Вместо да повишавате тон и да се карате на животното, работете върху положителното подсилване с похвали и лакомства.

куче къпанеСнимка: iStock

 

Виж още