7 натурални начина да стимулирате апетита на кучето си

куче храна Снимка: iStock

К учетата спират да се хранят поради различни причини. Най-често срещаните от тях са стрес, промени в ежедневието или болест. Ако се притеснявате за здравето на домашния си любимец и искате да му помогнете, то би било полезно да знаете различните начини чрез които безопасно и естествено да стимулирате апетита му. 

На пръв поглед това може и да изглежда доста лесно, тъй като сравнително малко са нещата, които кучетата да обичат повече от доброто хапване. Поне на теория. Всъщност обаче, може и да се изненадате. 

куче хранаСнимка: iStock

Ето няколко естествени и изпитани начина, чрез които можете да стимулирате апетита на кучето си. Акцентираме на естествено, което ще рече – без добавки и неща, които по принцип то не яде. 

Dogsandcats.bg
  • Увеличете консумацията на витамин В

Витамин В е естествен стимулант на апетита. Това е нещо, което може да се използва и при хората за повишаване на нечий апетит. Всичко, което трябва да направите, е да включите в менюто на питомеца си храни, богати на витамин В. Това са: пълнозърнести продукти, бобови растения, яйца, черен дроб и месо от риба или птици. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Увеличете активността

Един от естествените начини за стимулиране на апетита при кучетата е повишената физическа активност. Вероятно вече знаете това – просто, защото упражненията и натоварването имат същия ефект и върху хората.

Когато работите усилено за няколко часа, тялото ви започва да гори много повече калории. Естествено, организма ви ще „изисква“ да попълните липсите и как можете да направите това? Като хапнете, разбира се! Е, същото важи и за кучетата ни. Ако искате да стимулирате апетита на питомеца си, просто увеличете физическата активност. Той ще огладнее и ще се наслади на храната си.

куче хранаСнимка: iStock

  • Хранене от ръка

Някои кучета отказват да се хранят, защото искат малко обич и привързаност от страна на стопанина си. В някои случаи – дори и само вниманието ви е важно. Ако мислите, че домашният ви любимец има този проблем, ръчното хранене може да предложи краткосрочно решение. Дайте му да хапне от шепата ви, потупайте го по гърба и използвайте насърчителен глас, за да го накарате да се почувства в безопасност, докато се храни. Повечето четириноги рядко отказват да ядат, ако собственикът им е близо до тях. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Топла вода

Друг чудесен начин за стимулиране на апетита при кучетата е да им предложите обичайната им храна, смесена с малко топла вода. Постоянното ядене на сухи гранули обикновено не е проблем за повечето четириноги, но все пак понякога и те се нуждаят от допълнителен стимул, за да хапнат нормално.

куче хранаСнимка: iStock

Топлата вода ще разводни гранулите, ще ги направи по-меки и миризмата ще стане по-интензивна. Много кучета го намират за неустоимо и започват да поглъщат храната си веднага щом я помиришат. 

  • График на хранене

Някои кучета имат точната мярка за това колко храна им е необходима. И можете, например, да оставите паничката им пълна с гранули на сутринта, спокойни, че те ще хапнат, когато са гладни. Голяма част от четириногите обаче, по-скоро ще погълнат наведнъж съдържанието на паничката си. Дори и да не са толкова гладни, важното е купата да се изпразни!

Ако домашният ви любимец е от втория тип, то трябва да се уверите, че сте създали редовен график за хранене. Най-добре е яденетата да са два пъти на ден, по едно и също време. Помнете – кучетата обичат рутината, те се чувстват най-добре щом знаят какво им предстои. И понякога могат да откажат да ядат, ако ги храните по различно време всеки ден. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Промяна на средата

Ако кучето ви обикновено се храни в кухнята, можете да опитате да преместите паничката му в хола. Кой знае какви емоции изпитва животното, докато се храни. Може би нещо стресиращо за него се е случило в кухнята, докато вие не сте били у дома. Възможно е питомецът ви да се е наранил или нещо да го е изплашило. Всички тези фактори могат да предизвикат болезнени спомени, които веднага ще рефлектират върху апетита на животното. За това, опитайте просто да преместите купата му с храна на друго място и да проверите, дали този подход работи. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Направете го забавно

Превърнете храненето в забавно преживяване за домашния си любимец. Ако кучето отказва да се храни поради психологически причини, „измамването“ му да хапне от паничката си може да проработи. Можете да организирате лов на храна, при който четириногото трябва да използва обонянието си, за да открие къде сте скрили вечерята му. Заложете на 4-5 места, които са лесни за откриване. Бъдете сигурни, че щом стигне до паничката си само, кучето ви ще се почувства така, сякаш току що е открило тайното ви скривалище. И ще побърза да се наслади на наградата си!

Вижте още:

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

 

Виж още