7 неща, които да избягвате при дресурата на кученцето си

кученце дресура Снимка: iStock

М ислите да си вземете кученце? Преди да доведете новия си космат другар у дома обаче, добре е да помислите за някои основни неща, свързани с отглеждането му – като обучението, например. В интернет (и при нас, разбира се!) можете да откриете разнообразна информация за това какво да правите, когато тренирате домашния си любимец. Също толкова важно е обаче да знаете и какво да НЕ правите.

  • Не оставяйте кученцето си без надзор

Въпреки че може да ви струва известно неудобство, най-добре е да не оставяте новия си домашен любимец без надзор през първите няколко седмици от съвместния ви живот. Ако го оставите само, рискувате четириногото да сътвори някоя беля, да претърпи инцидент или да унищожи ценна ваша вещ.

кученце дресураСнимка: iStock

Разбира се, има моменти, когато ще ви се наложи да излезете и да отидете на работа – това би било идеалният момент да започнете да тренирате престой в клетка или да ограничите пространството в дома си, до което животното има достъп.

Dogsandcats.bg
  • Не злоупотребявайте с клетката

Клетката трябва да бъде безопасно място за домашния ви любимец, където той да си почине през нощта или докато ви няма. Никога не оставяйте животното вътре за наказание, тъй като това може да доведе до проблеми с гнева и безпокойството.

  • Пропускате тренировки

Последователността побеждава всяко препятствие, особено когато става въпрос за обучение на кученца. Четириногите се нуждаят от прости инструкции за обучение, а за да започнат да се подчиняват на командите ви – последователността е ключова. Ако не положите усилия дори само ден или пропуснете да упражните ново умение, питомецът ви просто няма да разбере какво се случва.

кученце дресураСнимка: iStock

  • Не насърчавайте игривото хапане

Кученцата изследват света с устата и зъбите си. Всеки знае, че любопитните мъници обичат да дъвчат всичко – от обувки до мебели и дори пръсти. Въпреки че – нямаме съмнение в това, кученцето ви е невероятно сладко с всички малки неща, които прави, никога не е добра идея да се насърчава хапането.

  • Не го претоварвайте

Въпреки че е необходимо да сте постоянни в упражняването на различните команди, опитайте се да не претоварвате домашния си любимец с много неща наведнъж. Изчакайте, докато питомецът ви разбере напълно и усвои дадено умение, преди да преминете към следващото. 

кученце дресураСнимка: iStock

Лесно е да предположим, че само защото е научило определена команда и я е приложило няколко последователни пъти, четириногото е готово, но е най-добре да се изчака, докато животното действително стане опитно. Не ви препоръчваме да бързате – така домашният ви любимец може да се почувства претоварен, а това да забави процеса на обучение.

  • Не награждавайте твърде рано

Ако сте казали на кучето си да изпълни дадена команда и то се справя добре, изчакайте, преди да го възнаградите. Поощрението трябва да дойде едва след добре свършената работа (изпълнената команда), за да разбере животното защо го награждавате. Ако избързате, този ефект се разваля. 

кученце дресураСнимка: iStock

  • Избягвайте отрицателните емоции

Прекаляването с емоциите всъщност може да доведе до отрицателна реакция от страна на домашния ви любимец. Когато тренирате с раздразнение, гневни сте или бързате, за да свършите с нещата по-бързо, вие оставяте у косматия си другар неприятно усещане. Важно е по време на дресурата да сте положително настроени и да хвалите питомеца си. Енергията, която излъчвате вероятно ще се отрази върху домашния ви любимец и той ще бъде по-енергичен и по-умел.

Вижте още:

Защо кученцето отказва да се храни

4 стъпки за отглеждане на спокойно и отпуснато куче

 

 

Виж още