Защо кученцето отказва да се храни

кученце Снимка: iStock

П онякога, дори и да сте изпълнили съвестно всички стъпки по захранванетона малкото кученце, то може да откаже да се храни. Ако за първи път имате домашен любимец и нямате опит с отглеждане на четириноги, този момент може да е доста стресиращ и да остави у вас усещането, че не правите нещо както трябва. Или, че не полагате достатъчно грижи за любимеца си и той не се чувства добре при вас. 

Както всички поведенчески модели и проблеми у кучетата, така и тази ситуация има своите причини, които дори смяната на храната или купуването на все по-скъпа и екзотична такава, не могат да поправят. А понякога – това е просто период от растежа, който идва и отминава.

За това – най-добре не се паникьосвайте, а вижте основните причини, поради които малкото ви куче може би отказва да се храни.

Dogsandcats.bg
  • Кученцата не познават чувството на глад

Случвало ли ви се е да сте толкова фокусирани върху нещо, че буквално да забравите да се храните. Понякога малките кученца изпадат в подобна ситуация – изследвайки и опознавайки света навън, те просто не осъзнават, че са гладни. Нова обстановка, нови открития – и всички те отвличат вниманието на малките същества далеч от потребността да сложат нещо в уста.

  • Кутрето не харесва храната си

Едно от най-простите обяснения защо най-новият член на семейството ви отказва да се храни е, че не му допада яденето, което му давате. Възможно е вкусът или видът на храната да не допадат на четириногото ви приятелче. Или да не е почитател на говеждото, но да харесва пилешкото с ориз, например. Бъдете готови, че през първите месеци от живота на кученцето ще смените доста и различни като консистенция и марки храни, докато откриете тази, която най-много се услажда на любимеца ви. И това не бива по никакъв начин да ви тревожи. 

кученцеСнимка: iStock

  • Стресът си казва думата

Голяма част от стопаните на кученца рядко се замислят за големия стрес, на които да подложени любимците им, разделяйки се с майка си и попадайки на ново място. Смяната на обстановката често може да причини загуба на апетит и да предизвика тревожност. Вашият подход в тази ситуация не бива да е да карате животното на всяка цена да се храни, нито да се втурвате през глава към зоомагазина, издирвайки „нещо по-вкусно“. 

Изисква се да дадете толеранс – време на кучето да свикне с вас и с новия си дом. Бъдете максимално внимателни, любящи и ненатрапващи се – нека кутрето само дойде при вас и отиде да помирише паничката си. Не го притискайте, а обратното - оставете му възможност само да ви потърси. Оттам - и апетитът ще дойде.

  • Здравословен проблем

Понякога, колкото и да ни се иска да се дължи на нещо друго, липсата на апетит при малките кученца е индикатор за възможен по-сериозен здравословен проблем. Може да се касае за стомашно-чревни паразити или вродени аномалии, които да пречат на животното да яде по-големи количества храна. Ако имате съмнение за нещо такова, то наблюдавайте дали палето има някои от средните признаци: 

  • Летаргия
  • Диария
  • Регургитация
  • Повръщане

При наличие на който и да е от тези симптоми, незабавно заведете малкото кученце при ветеринар, който ще диагностицира причината за проблема и ще назначи лечение.

Как да накараме кученцето да се храни?

Има разнообразни начини, чрез които можете да мотивирате четириногия си приятел да се храни. Като начало – опитайте най-лесния вариант – да смените храната му. Изпробвайте различни марки и видове, редувайте консервирани и сухи или ги смесвайте – в един момент ще откриете коя допада повече на вашето кученце от друга. Винаги хвалете животното, когато си хапне всичко – нека чувства, че е направило нещо добро и правилно.

кученцеСнимка: iStock

Дори и кученцето ви да не е изяло нищо от храната си, най-добре е да я прибирате и вадите в определени часове от деня. Нека то не свиква, че през целия ден ще има на разположение пълна паничка с ядене. 

Добра тактика с подрастващи кучета е да ги изморите добре, а след това да им дадете да хапнат. За това – разходка и игри, а след това – вечеря. По този начин ще увеличите апетита на вашето животно и то с радост ще си похапне.

Ограничете излишните хранения през деня. Понякога, когато сме се изкушили да дадем твърде много лакомства или остатъци от нашата храна на кучето си през деня, то може просто да не е гладно по времето, когато му дадем вечерята. Важно е да се въздържате, защото по този начин обърквате кучето – то трябва да свикне, че има определени часове от деня, предназначени за хранене.

мопсСнимка: iStock
 

Понякога захранването от ръка също помага кученцето да прояви интерес към яденето си. Сложете малко от храната му в дланта си и я подайте на любимеца си – ще предизвикате интереса му, а оттам – и желанието да получи още!

Помнете, че ако редовно водите малкото си кученце на преглед при ветеринар и сте сигурни, че няма здравословен проблем, който да е свързан с липсата на апетит, значи всичко е наред и няма за какво да се тревожите! Оставете време на кученцето да свикне с вас, да се почувства уютно и у дома си – със спокойствието ще дойде и желанието за хапване.

 

Вижте още:

Захранване на малкото куче

Как да изберем подходяща храна за кучето ни

Виж още