7 неща, които трябва да знаете за Ротвайлерите

ротвайлер Снимка: iStock

Р отвайлерите са едни от най-популярните и разпознаваеми кучета в света. Те са добре известни като силни, защитни и лоялни, а инстинктът им за охрана е неподражаем. Има много митове и недоказани твърдения, свързани с Ротвайлерите, които всъщност са любящи, верни и уверени пазители на дома и имуществото на стопаните си. 

ротвайлерСнимка: iStock

Ето някои неща, които може би не знаете за тези кучета, а според нас – би трябвало!

  • Ротвайлерите произлизат от древните римски кучета

Въпреки че не съществуват документирани доказателства за произхода на Ротвайлера, повечето специалисти смятат, че породата произлиза от пастирски кучета, отглеждани в древен Рим. През дългата си история те са използвани за извършване на много и различни задачи.

Dogsandcats.bg
  • В началото са използвани за защита на говеда 

Тъй като Римската империя се разширявала, тя имала нужда от начини за изхранване на масивните пътуващи армии от хора. Тук се намесили и Ротвайлерите, които били използвани, за да пасат добитък или да маршируват заедно с армията. 

ротвайлерСнимка: iStock

  • Те са охранявали и пари

Ротвайлерите имат силни защитни инстинкти, намерили разнообразно приложение. Те не само защитавали повереното им стадо добитък, но и парите на говедаря, който слагал най-ценните си притежания в торба и я връзвал около врата на животното. Едва ли някой би посмял да се приближи до тях, нали?

А знаете ли, че наричали Ротвайлерите „метцгерхунд“ – в превод „кучетата на месаря“. Защото преди стотици години те са използвани и за защита на парите им, докато пътували до пазара. 

  • Говорейки за работа... има много малко неща, които правят Ротвайлера по-щастлив от работата за вършене!

Тези кучета могат да направят много повече от това да пазят дома и семейството си! Умни, неуморими и нетърпеливи да угодят, Ротвайлерите могат да бъдат служебни кучета, водачи, терапевтични животни, митнически инспектори, кучета за влачене на колички и, разбира се, предани другари!

ротвайлерСнимка: iStock

  • Придобиват популярност като полицейски кучета

До средата на 1800 г. Ротвайлерите били в немилост. Кучешките колички били заменени от магарешки, а след това – от железопътни линии, а карането на добитък е забранено. Всичко това, буквално, оставя тези кучета без работа. Породата се възражда отново в началото на 1900 г., когато представителите й придобиват популярност като полицейски кучета. 

  • Ротвайлерите обичат да се облягат на стопаните си

Редица породи, като Немски дог или Мастиф, обичат да облягат големите си тела на стопаните си. Е, Ротвайлерите също го правят. Смята се, че това им действие произлиза от нуждата на четириногите да преместят добитъка от едно място на друго – тогава те използвали телата си, за да насочат говедата в правилната посока. 

ротвайлерСнимка: iStock

  • Тяхната репутация не ги определя

Ротвайлерите имат репутацията на свирепи атакуващи кучета. Забранени са в някои държави, а някои застрахователни компании не покриват собствениците на Ротвайлери. И тъй като в миналото са отглеждали главно като кучета-пазачи, не е чудно, че тези четириноги имат потенциала да бъдат силно териториални. Но също така могат да са много нежни и любящи, когато са правилно обучени и социализирани. 

Обучението има голямо значение, когато става въпрос за темперамента на Ротвайлера.

 

Виж още