7 предупредителни знака, че кучето ви изпитва болка

куче болно Снимка: iStock

К ато собственик на куче безопасността и благосъстоянието на домашния ви любимец са основен приоритет. За съжаление обаче, хората и кучетата не споделяме един и същ език, поради което може да се окаже по-трудно да разберете кога четириногият ви другар изпитва болка. 

Някои от признаците, че домашният ви любимец не е добре, са лесни за разпознаване или забелязване, като накуцване или видима рана. Други обаче, могат да са по-трудни за идентифициране.

Освен това, в природата на четириногите ни другари е да крият, че нещо ги боли, което допълнително усложнява задачата ни!

Dogsandcats.bg

куче болноСнимка: iStock

По-долу ще разгледаме 7 от най-честите предупредителни знаци, които показват, че кучето ви изпитва болка. Внимавайте за тях, за да сте сигурни, че косматият ви другар не страда мълчаливо и ненужно дълго.

  • Ближе се постоянно

Нормално е кучетата да се почистват и ближат, но ако поведението стане натрапчиво и прекомерно, това може да е признак на болка. Обърнете особено внимание, ако домашният ви любимец започне да ближе натрапчиво локализирана част от тялото си. Четириногите често ближат там, където ги боли, дори ако болката е вътрешна. 

  • По-вокално е от обикновено

Един от признаците, че кучето ви изпитва болка, е повишената вокализация. Домашният ви любимец вдига ли повече шум от обикновено? Ако е така, той може да се опитва да ви каже, че изпитва болка. 

куче болноСнимка: iStock

Внимавайте за внезапно увеличаване на хленченето, ръмженето, лаенето или другите видове вокализация. Ако питомецът ви е по-шумен от обикновено, проверете го, за да проверите дали можете да идентифицирате някои по-болезнени зони по тялото му. 

  • Загуба на апетит

Повечето кучета обичат да си хапват, така че липсата на интерес към храната може да бъде предупредителен знак за болка. Ако домашният ви любимец изпитва дискомфорт, то може да има затруднение да се храни или да стигне до мястото, където е паничката му. 

Загубата на апетит може да бъде и симптом на по-сериозно медицинско състояние като чернодробно и бъбречно заболяване, зъбни проблеми и дори рак, така че по-добре е да не рискувате. И ако питомецът ви отказва да яде – заведете го на ветеринарен лекар възможно най-скоро.

куче болноСнимка: iStock

  • Агресия

Внезапните промени в поведението на кучето могат да са индикация за болка, и агресията не е изключение. Ако питомецът ви, обикновено кротък, послушен и дружелюбен, внезапно стане агресивен, има голям шанс да изпитва болка.

Важно! Ако кучето ви проявява признаци на агресия, бъдете особено внимателни, когато го преглеждате за наранявания. Някои четириноги могат да ухапят стопаните си, когато се чувстват застрашени или изпитват болка. 

  • Задъхване

Задъхването е нормално кучешко поведение, което често е признак на усилие. Вероятно сте забелязали, че кучето ви диша по-тежко и неравномерно след интензивни упражнения като тичане или игра на донасяне. Ако животното се задъхва, въпреки че не е тренирало обаче, това може да е признак на стрес. А причината за него може да е болка. 

куче болноСнимка: iStock

Въпреки че често е трудно да се определи защо едно куче диша тежко, ако се появи внезапно и неочаквано, това е причина за безпокойство и изисква повишено внимание. 

  • Затруднени движения

Затрудненото движение може да е признак на състояния като артрит или болка в тазобедрената става. Нараняване също може да е сред причините за намалената мобилност на четириногия ви другар. Следете за признаци, че питомецът ви има проблеми с подвижността, като нежелание да се изкачва по стълби, да слиза и да се качва от колата или да тича навън.

Липсата на плавност в движенията на кучето ви е друг предупредителен знак за болка. Четириногите, които изпитват дискомфорт, са склонни да се движат по-бавно, често изглеждат летаргични и сковани. Може да забележите накуцване или проблеми при ставане и сядане.

куче болноСнимка: iStock

  • Промени в моделите на сън

Всяка промяна на обичайните модели на сън може да е знак, че кучето ви изпитва болка. Домашните ни любимци понякога спят повече в опит да си починат и да излекуват болезнената област. 

  • Изпускане у дома

Кучета, които изпитват болка, често срещат трудности при придвижването, лягането и ставането от леглото. Това може да доведе до инциденти у дома. Ако домашният ви любимец, който има изградени хигиенни навици, внезапно започне да уринира и дефекира на закрито, има реална възможност да изпитва болка.

Забележка: Статията има само информационен характер. Ако смятате, че домашният ви любимец изпитва болка и забележите освен гореизброените и други признаци, които сочат, че нещо не е наред, обърнете се към ветеринарния си лекар. 

 

Виж още