7 причини защо кучетата са толкова лоялни към хората

куче Снимка: iStock

С игурно много пъти сте чували максимата, че кучетата са на най-добрите и верни приятели на хората. Четириногите създават силна връзка със своите стопани и ни обожават толкова, колкото и ние тях. Замисляли ли сте се обаче, защо кучетата са толкова лоялни към своите хора? Дали това е свързано с генетиката или начинът на отглеждане има своето отражение?

куче собственикСнимка: iStock

Всички кучета еднакво лоялни ли са към хората?

Най-общо казано, всички породи кучета са лоялни. Може да има определени причини, поради които представителите на една порода са по-верни на стопаните си от други и това най-често идва от липсата на принадлежност към глутницата. Четириноги, които не са били част от установена йерархия, биха могли да са по-малко лоялни. Но това, подчертават учените, е просто теория, която към момента няма научно доказателство.

Защо кучетата са толкова лоялни към хората?

Според проучване, цитирано от АКС, проведено през изминалата година, основните причини, поради които кучетата са толкова лоялни към хората, са няколко. Част от тях вероятно сте чували, докато други могат искрено да ви изненадат. Нека ги разгледаме заедно. 

Dogsandcats.bg

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Вие сте член на семейството (глутницата)

Знаем, че кучетата са товарни животни. И като такива, те гледат на всеки член на глутницата си като на близък другар. Същото се отнася и за човешкото им семейство. Както вие се чувствате лоялни към вашите родители, братя и сестри, така и кучетата се чувстват лоялни към вас. 

  • Любимецът ви има нужда от вас

Домашните кучета разчитат на грижите и помощта на стопанина си. В повечето случаи те ще оцелеят, но ще им е трудно без човешка помощ. Нашите четириноги другари се нуждаят от нас, тъй като им осигуряваме храна, вода, подслон. Освен че покриваме основните им нужди, ние им даваме много повече – водим ги на разходки, играем с тях, приключенстваме заедно... Бъдете сигурни, че кучето ви свързва всички тези неща с вас и неговата вярност нараства пропорционално с годините, прекарани под вашите грижи.

куче човекСнимка: iStock

  • Генетика и селективно развъждане

Кучетата са преминали през процес на опитомяване. Към днешна дата гените им са силно променени спрямо началото му. Селективното развъждане на четириногите е оказало голямо влияние върху поведението им, а лоялността е едно от проявленията му. 

  • Споделяме една и съща история

И хората, и кучетата сме хищници, които в миналото е трябвало да ловуват, за да си подсигурят храна и да оцелеят. И ние, и домашните ни любимци сме използвали приблизително едни и същи методи за залавяне на плячката си – чрез организирани атаки. Има доказателства дори, че в някои райони кучета и хора са ловували рамо до рамо. Годините връзка са създали силна връзка на лоялност помежду ни.

куче човекСнимка: iStock

  • Имаме дълбока връзка

Веднага щом доведете кученцето в дома си, връзката с домашния ви любимец започва своя път и се развива напред. И колкото по-силна е тя, толкова по-лоялно ще бъде животното към вас. 

  • Кучетата изпитват емпатия към хората

Който е имал щастието да споделя живота си с куче, знае, че четириногите изпитват емпатия. Въпреки че може да изглежда странно за хората, които никога не са отглеждали домашен любимец, тази теория има своята научна подкрепа. Косматите ни другари могат да усещат емоциите ни и да променят поведението си според настроението ни. Ако четириногото забележи, че имате лош ден и сте тъжни, то ще се сгуши до вас и ще ви прави компания. 

куче спи слънцеСнимка: iStock

  • Прекарването на време с вас прави кучето щастливо

Проучване от 2015 г. доказва, че кучетата се чувстват искрено развълнувани да видят собственика си, като нивото на хормона окситоцин в тялото им се повишава само след няколко минути общуване с любимия си човек. Както самите вие се чувствате по-добре, когато видите питомеца си, погалите го и си поиграете с него, така и той изпитва същото. Вие сте неговият лидер и взаимодействието с вас винаги ще му донесе щастие. 

По-лоялни ли са осиновените кучета?

Много хора смятат, че осиновените кучета ще покажат повече обич и привързаност към хората, които са ги спасили. Това обаче е по-скоро човешка черта, която ние приписваме на четириногите. В действителност едно куче ще бъде лоялно на стопанина си, защото сега вие сте част от глутницата, в която е член. А не просто, защото сте го осиновили. 

осиновено кучеСнимка: iStock

 

Виж още