7 причини защо кучето обича да дремва върху вас

куче спи Снимка: iStock

П ризнайте си честно – колко сладки снимки на кучето си имате, на които то лежи върху вас, гледайки ви с леко наклонена глава и любопитно изражение? Козината на четириногото е мека и пухкава, а светлината от лампата на заден план създава топло сияние около него... Истинска идилия!

Това е едно от онези изображения, които просто ви карат да се чувствате добре, щастливи и доволни – винаги, когато ги погледнете. Можете (буквално) да усетите комфорта и чувството на безопасност, които домашният ви любимец излъчва. Кое кара косматите ни приятели толкова да обичат да си дремват върху или притиснати у нас? Предлагаме ви заедно да разберем!

куче спиСнимка: iStock

  • Така вие сте защитени

Кучетата са защитници по природа. Те пазят територията, глутницата и членовете на семейството си.

Dogsandcats.bg

Когато четириногото легне върху вас, то може да следи какво се случва и знаейки, че вие сте в безопасност, самото то се чувства по-сигурно.

Усещането за дълг и лоялност на домашния ви любимец е това, което го кара да се чувства отговорно за благополучието на скъпия си човек. А, ще се съгласите, че ако косматият ви другар ви пази, то няма от какво да се притеснявате, нали?

куче спиСнимка: iStock

  • Кучето ви усеща дали сте стресирани

Кучетата имат много способности, които хората нямат. Те могат да доловят звуци, които ние не чуваме, както и да надушат миризми, които са неуловими за нас.Но едно от най-впечатляващите неща при четириногите е, че могат да усещат емоциите ни. За това, когато се чувствате стресирани, те знаят и се опитват да ви утешат. Често за тях това включва поставяне на лапа или глава върху тялото, побутване или дрямка в близост до стопанина си. 

куче спиСнимка: iStock

  • Вие сте топли и уютни

Кучетата могат да настинат точно като нас, но за разлика от стопаните си, не могат да се завият сами с допълнително одеяло, когато им е студено. Така че, ако животното не се чувства добре или температурите навън са ниски, то може би иска да е близо до нещо топло – като любимия му човек, например. 

  • То се чувства несигурно

Кучетата са емоционални животни и могат да бъдат несигурни за много неща. Въпреки че може би ви изглежда, че питомецът ви е мързелив, лежерното му поведение може да се дължи на вътрешно притеснение. Например, ако четириногото не се разбира с останалите ви домашни любимци (друго куче или котка), то може би не се чувства спокойно и сигурно в дома ви. А това може да го изнерви и то да потърси комфорт в близостта ви.

куче спиСнимка: iStock

  • Може би усеща болка

Ако кучето ви е болно или нещо му причинява дискомфорт, то може да търси утеха у вас. Замислете се – когато самите вие имате главоболие, знаете какво е да искате да легнете и да гушнете някоя мека възглавница, нали? Е, домашният ви любимец също иска да го утешите, когато не се намира в най-добрата си форма!

  • Домашният ви любимец просто иска почивка

Друга възможност е кучето ви просто да има нужда от тихо място, където да си почине за малко. Може би в момента няма желание за разходка или игра, но все пак има нужда от внимание и обич. Понякога четириногото може да е просто сънено и да търси безопасно кътче за сладка дрямка. А вашият скут е най-сигурното и комфортно място – бъдете сигурни!

куче спиСнимка: iStock

  • Насърчаване на поведението

Ако сте собственик на домашен любимец то знаете, че една от най-хубавите страни на това да имаш куче е безусловната обич и привързаност, които животното ни дава всеки ден. Лесно е да бъдем увлечени от очарователния фактор на всичко това, особено, когато четириногото скочи на дивана или леглото ни, сгушвайки се за дрямка. 

Въпреки че е сладко и мило поведение, ако косматият ви другар спи повече от нормалното или се държи необичайно, добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар. В повечето случаи куче, което обича да лежи върху стопанина си, не е признак на нещо необичайно, но винаги си струва да се допитате и до специалист ако нещо ви тревожи.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето обича да седи върху краката ви

Защо кучетата толкова обичат да ги галим по коремчето

Виж още