Защо кучето обича да седи върху краката ви

куче Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да стоите мирно с часове, защото домашният любимец е легнал върху краката ви? Някога замисляли ли сте се, защо кучето ви обича да дремва върху пантофите ви главно, когато са обути на краката ви?

Оказва се, че има много причини за това поведение. Предлагаме ви да се запознаете с 5-те най-често срещани от тях:

  • За топлина

Всяка част от тялото ви, до която домашният ви любимец може да се допре или сгуши, му носи спокойствие и комфорт. Особено ако не му позволявате да подремва до вас на дивана, краката ви си остават най-добрия начин да абсорбира телесната ви топлина. Може да забележите, че кучето предпочита да го прави през зимата или през по-хладните дни. А понякога това е типично за породите- компаньони, които в миналото са отглеждани именно, за да служат като верни „генератори“ на топлина и уют на стопаните си, като Ши Тцу, например. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Да ви покажа любов

Според последни изследвания, получени след използване на fMRI (Функционален магнитен резонанс), кучетата отдават приоритет на миризмата на своя човек пред всеки или всичко друго. Вярвате или не – дори и пред аромата на храна. Начинът, по който ухаете, активира „центъра на щастие и доволство“ в мозъка на домашния ви любимец повече от всичко останало. 

Според други изследвания, кучешкият и човешкият мозък реагират по подобен начин на емоционално натоварени гласови звуци. Всичко това показва, че косматите ни приятели търсят начин да са по-близо до нас, за да ни покажат колко ни обичат.

кучеСнимка: iStock

  • Давате му сигурност

Кучета, които са притеснени или тревожни, може би са по-склонни да се гушкат в собствениците си, търсейки безопасност и сигурност. Прилепването към краката ви може би е знак, че четириногият ви приятел е склонен към подобни състояния, особено ако поведението му се комбинира с: прибрана между задните крака опашка, треперене, хленчене, свиване на кълбо, ядене на странни неща (ПЕТА) или унищожаване на всичко наоколо.

  • За да заяви собственост

Седейки на краката ви, домашният любимец сякаш казва на света, че вие му принадлежите (и той на вас). Хората, които имат повече от едно четириного у дома, може да забележат „борба за власт“ между животните за близост до тях. Решението е – отделете по малко време на всяко куче да „приседне“ върху краката ви.

кучеСнимка: iStock

  • За да ви пази

Кучетата са товарни и работни животни, които генетично са склонни да пазят лидера на глутницата си. Когато се разположат близо или около вас, те вярват, че могат да ви помогнат ако се наложи и сте в безопасност. Така процесът е взаимен – животното се чувства спокойно и сигурно около вас, защитавайки ви като негов лидер.

Независимо каква е причината домашният ви любимец да присяда на краката ви, това безспорно е един от най-милите и загрижени жестове, с които косматите ни приятели недвусмислено демонстрират колко държат на нас. 

 

Вижте още:

Защо кучето се взира във вас

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още