7 признака за покорно поведение при кучетата

куче Снимка: iStock

К учетата не могат да размахат малко бяло флагче, за да се предадат, когато изпаднат в момент на конфронтация. Вместо това те използват езика на тялото си, за да кажат: „Нека спрем до тук!“ или „Аз не съм заплаха!“. За нас, хората, тълкуването на признаците на покорно поведение при четириногите обаче, невинаги идва интуитивно. Може би, защото самите ние нямаме подобно държание или жестове.

За да ви помогнем да разберете по-добре покорния език на тялото на домашния ви любимец, съставихме за вас (с подкрепата на Vetstreet), удобно ръководство за някои от признаците, които да търсите. 

  • Лежане с корем нагоре или преобръщане

За кучетата преобръщането и показването на корема са признаци на пълно подчинение и опит за умилостивяване. И не, това поведение не е непременно покана за разтриване на коремчето. Или поне – не всеки път. Защото често кучета, които заемат тази поза, го правят, тъй като се чувстват застрашени от някой, който стои над тях. Подобно на своите диви предци, които са се преобръщали и излагали коремите си, за да покажат уважение към по-доминиращите в глутницата и да избегнат конфронтация. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Така че, ако кучето ви ръмжи, когато се приближите към него, докато е легнало в уязвимата позиция по гръб, то иска да ви каже по-скоро „Моля те, дай ми малко пространство“, а не „Ела да не разтриеш по корема“.

  • Изпускане при поздрав

Ако кучето ви се изпуска всеки път, когато се приберете у дома, и това поведение е съчетано с прибиране на опашката плътно зад задните крака и избягване на контакт с очи, значи говорим за демонстрация на покорство. Това е неговият начин да ви покаже, че не е заплаха и признава вашия авторитет. 

Често кученцата надрастват това поведение, но ако възрастният ви домашен любимец все още се изпуска, не отлагайте дълго посещението при ветеринарния си лекар, за да изключите възможни медицински състояния. 

кучеСнимка: iStock

  • Ушите – назад или прилепнали плътно към главата

Когато едно куче е отпуснато, ушите му обикновено са леко изправени. Въпреки това, важно е да разберем, че позицията на ушите на четириногите трябва да се разчита в контекста на останалата част от езика на тялото им. Освен това, всички кучета са различни, някои от тях движат ушите си настрани, когато са спокойни, например. 

Ако едно животно е покорно, стресирано или уплашено, то може да свие ушите си назад, така че да са плътно прилепнали към главата му. А в случай, че домашният ви любимец е с клепнали уши (като Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, например), тогава трябва да гледате основата на ушите, а не самите тях. 

  • Покорна усмивка

Когато едно кучето ви посреща гостите на вратата с широка, озъбена усмивка, то може да показва покорство, което е и неговият начин да уведоми посетителите, че не е заплаха за тях. Наблюдавайте и позата на тялото му – тя ще е леко отпусната, опашката – спусната, ще има облизване на устните и леко отклоняване на погледа в страни.

кучеСнимка: iStock

Покорната усмивка обикновено е приятелски жест, така че ако едно куче се приближи към вас, проявявайки това поведение, обикновено това е покана за взаимодействие. Не бъркайте леко озъбената усмивка с ръмжене. По принцип, когато едно четириного ръмжи, то повдига устните си вертикално и леко сбръчква нос, показвайки и кучешките си зъби. Освен това, позата му е застинала, изражението на лицето му – статично и фокусирано. Ако едно животно ръмжи срещу вас, най-добре е никога да не се приближавате към него. 

  • Прибрана опашка или размахваща се ниско долу

Куче, което държи опашката си ниско наведена, обикновено показва признаци на подчинение. Колкото по-тревожно или покорно е едно животно, толкова по-плътно ще е притисната опашката към тялото му. И противно на общоприетото схващане, размахването й невинаги индикира, че животното е щастливо или развълнувано. Ако движенията й са бързи и ниски, това може да е знак, че четириногото се чувства тревожно или се опитва да се успокои. 

кучеСнимка: iStock

Помнете, дори агресивните кучета понякога махат с опашка, така че това поведение винаги следва да се тълкува заедно с другите сигнали и пози на животното. 

  • Избягване на директен зрителен контакт

В света на кучетата взаимното разменяне на дълги погледи може да се възприеме като заплаха. Така че, когато видите четириного, което обръща глава на страни, щом съзре друго животно, приближаващо се към него, това вероятно означава, че то се опитва да избегне зрителен контакт, за да покаже уважение и да избегне конфронтация.

  • Облизване на муцуната на друго куче

Следващият път, когато сте в близкия кучешки парк, наблюдавайте как кучетата се поздравяват. По-покорното от тях често демонстрира специфично поведение спрямо по-доминиращото (това с по-висок ранг), като свежда глава, избягва директен зрителен контакт и облизва муцуната му. Това е един от неговите начини да каже: „Идвам с мир. И не съм заплаха“.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

Защо кучето обича да похапва употребявани салфетки

Виж още