Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

куче урина Снимка: iStock

Ч есто срещан, но будещ безкрайно недоумение у голяма част от собствениците на домашни любимци, момент: извеждате питомеца си на разходка и едно от първите неща, които то прави, е да оближе мястото, където друго куче е уринирало преди това. Известно ни е, че четириногите ни другари имат редица странни поведения и навици, като взаимното душене на задните части безспорно е един от тях. 

Вижте още: Защо кучетата душат дупетата си

Когато кучетата ни подушат или близнат урината на други себеподобни, те получават изключително богата палитра от стимулираща информация. Да, за нас това може да изглежда отблъскващо, така го виждаме ние, хората, но за четириногите това не нещо необичайно.

Dogsandcats.bg

За щастие, това поведение обикновено е безвредно, освен ако другото животно не е болно. 

куче уринаСнимка: iStock

Защо кучето ми ближе урината на други животни?

Домашните ни любимци използват носа си, за да изследват света около себе си. Усъвършенстваната им обонятелна система им позволява да усещат и долавят аромати, недостижими за нас, хората. 

Урината съдържа химикали и феромони, които са уникални за всяко куче. В нея има закодирани истории, които само четириногите могат да разчетат. Тя предоставя улики за пола на животното, репродуктивния му статус, здравето и диетата му. 

Това донякъде обяснява и причината за маркиране с урина на първо място: кучетата пикаят върху предмети или места, за да ги „заявят“ пред останалите четириноги като свои. И разбира се, логично, това и причината вашето космато приятелче да е привлечено от миризмата на урината на други домашни любимци.

куче уринаСнимка: iStock

Облизването като допълнение на подушването се прави с цел животното да може да поеме всички „аромати“, които му е завещало друго куче преди това. 

Проблем ли е облизването на урината на други кучета?

Може да ви е неприятно да видите кучето си да ближе урината на друго четириного. Но бъдете спокойни, с вашия питомец всичко е съвсем наред! Това инстинктивно поведение е нормално и обикновено – съвсем безвредно. Въпреки това има случаи, допълват от SprucePets.com, при които е възможно четириногото да се зарази с инфекциозно заболяване след облизване на чужда урина. 

Лептоспирозата е бактериално заболяване, заразно както за хората, така и за кучетата. То се разпространява и чрез урината, причинявайки грипоподобни симптоми, които могат да прогресират до чернодробна или бъбречна недостатъчност – както при животните, така и при стопаните им. По-вероятно е едно куче да се зарази с лептоспироза от замърсена вода, но технически е възможно болестта да се предаде и директно между две животни. 

куче уринаСнимка: iStock

Вижте още: Лептоспироза при кучетата - какво трябва да знаем

Чревните паразити и стомашно-чревните вируси като Право, не се предават чрез урината. Въпреки това, четириногите могат да прихванат някое от заболяванията чрез облизване на гениталната област на заразено животно.

Вижте още: Помощ! Кучето ми има парвовирус

Как да спрем кучето си да ближе урината на други кучета

Може да има моменти, в които да ви се иска да спрете кучето си да ближе урината на други четириноги по време на разходка. Много собственици се отвращават от това поведение на питомците си, макар то да се счита за нормално. А мнозина се притесняват, че косматият им другар може да се зарази с инфекциозно заболяване. 

куче уринаСнимка: iStock

Ако искате да накарате кучето си да спре да ближе урина навън, можете да започнете да практикувате команди като „не“ и „спри“, за да прекъснете животното в момента, в който го хванете „в крачка“. Ако кучето не ви се подчинява в началото, използвайте положително подсилване, а не наказание. Пренасочете вниманието му към нещо друго, а след това го наградете. 

По-вероятно е домашният ви любимец да оближе урината на друго четириного по време на разходка или докато играе в кучешкия парк. За това, наблюдавайте внимателно питомеца си в тези моменти. Позволявайте на вашето куче да играе само със здрави кучета.

Работете върху обучението в контролирана среда, като вашия двор. Поканете познати, здрави кучета от "срещи за игра", за да можете да наблюдавате и да работите по репликата "не“.

куче уринаСнимка: iStock

 

Вижте още:

5 болести, които можем да хванем от кучето си

Защо кучетата ближат интимните си части

Виж още