Защо кучето обича да похапва употребявани салфетки

куче яде салфетка Снимка: iStock

М алцина за собствениците на кучета, на които не се е случвало да се натъкнат на едно, меко казано, объркващо поведение свързано с домашните им любимци. А именно – „кражбата“ на употребявана салфетка от масата и триумфалното й разкъсване на пода, на канапето или върху килима. Като – в някои случаи, част от нея се изяжда.

Да, на пръв поглед няма особена логика, но всъщност има редица възможни причини, които стоят зад желанието на кучето ви да „похапне“ с употребяваната ви хартиена салфетка. 

куче яде салфеткиСнимка: iStock

Защо кучето ми яде използвани салфетки?

  • Пика (Pica)

Това медицинско състояние е свързано с навика на домашния ви любимец да яде неща, които не трябва. Той може да го развие в напреднала възраст, за това – ако ви се случва за първи път, а кучето е над 5 години, задължително го заведете на ветеринар за преглед. 

Dogsandcats.bg
  • Проблем с диетата

Причината домашният ви любимец да обича да яде салфетки, при това – употребявани, може да е свързана с факта, че не получава достатъчно калории, хранителни вещества, витамини и минерали в менюто си. 

  • Безпокойство

Една от най-честите причини за необяснимото поведение на домашните ни любимци може би е свързана с това, че нещо ги тревожи. Това безпокойство може да се дължи на факта, че остават твърде често сами или на силни звуци и шумове.

  • Насърчаване на поведението

Напълно е възможно някога в миналото да ви е забавлявал искрено момента, в който домашният любимец взима салфетката ви от масата, а след това, третирайки я като лакомство, доволно я похапва. Ако се е случило да сте го насърчили с лакомство или похвала за това му „геройство“ не е изключено животното да го е запомнило и да възпроизвежда ситуацията с цел награда.

  • Инстинкт

Понякога странното поведение на домашния ни любимец се дължи на природните му заложби – той разкъсва салфетката, както би направил с потенциалната си плячка. Или поне – теоретично. 

  • Просто харесва вкуса им

Да, вярва ви се или не, възможно е на кучето ви просто да му допада вкуса на хартия. 

салфеткиСнимка: iStock

Неща, над които да се замислите

Възможните причини кучето ви да яде използвани салфетки най-често рефлектират върху поведението му. За да вникнете в същността на проблема по-добре и съответно – да знаете какво да направите, за да го предотвратите, замислете се за:

  • От колко време кучето яде салфетки

Ако това поведение на домашния ви любимец е от скоро, редно е да се замислите какво го предизвиква. Дали нещо се е случило, а вие не сте разбрали? Дали е проблем с диетата или нещо тревожи четириногия ви приятел?

  • Времето, когато това се случва

Полезно би било да обмислите по кое време кучето ви най-често яде салфетки – дали има тенденция да го прави, докато вие сте навън или държи да е пред вас. Във втория случай може би се касае за търсене на допълнително внимание, докато първият не оставя съмнение за тревожност, породена от липсата ви у дома. 

Как да накараме кучето да спре да яде салфетки?

куче краде салфеткиСнимка: iStock

Избягвайте да го насърчавате

Както споменахме малко по-горе, ако кучето ви е научило, че яденето на използвани салфетки се възнаграждава, то ще продължи да го прави, докато не смените модела. А именно – обръщайте допълнително внимание на любимеца си и когато тръгне да дъвче поредната салфетка му кажете „Не“, а при правилно изпълнение на командата – нека получи награда. Повторете упражнението няколко пъти за максимално добър резултат. 

Ограничете достъпа на кучето си до салфетките

Най-лесният вариант е да ограничите достъпа на домашния любимец до салфетки, включително и до банята си. 

Опитайте да смените храната му

Ако недобре балансираната диета е това, което кара кучето ви да прибягва до дъвчене на салфетки, опитайте да смените храната му.

Поискайте помощ

Ако сте опитали всичко, но домашният любимец продължава с „посегателствата“ над употребяваните ви салфетки, най-добре е да го заведете при личния си ветеринар, който е запознат с историята на животното от малко. Той може да ви даде експертен съвет, съобразен с конкретното животно и да изключи потенциални медицински проблеми и състояния.

 

 

 

Виж още