7 странни поведения на кучетата, за чието значение може и да не подозирате

куче мръсотия Снимка: iStock

К учетата често проявяват набор от поведения, които могат да изглеждат объркващи или възмутителни за стопаните им. Въпреки че някои от тези действия могат да изглеждат странни или забавни, те обикновено имат основни значения, които разкриват много за здравето, емоциите и инстинктите на домашния ви любимец. Разбирането на тези жестове и навици на косматия ви другар може да ви помогне да се свържете по-добре с питомеца си и да разрешите всички потенциални проблеми.

куче мръсотияСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно 7 странни поведения на кучетата, за които може би не сте знаели, че имат своето значение.  

  • Влачене на дупето

Едно смущаващо, но тревожно поведение, което много кучета проявяват, е влачене на дупето по земята. Обикновено този жест показва, че нещо дразни четириногия ви другар, като най-честитите причини включват: проблеми с аналните жлези (при които аналните торбички се пълнят с течност или инфектират), или наличието на паразити. Може да се дължи на алергии или дразнители в околната среда.

Dogsandcats.bg

Ако забележите, че кучето ви влачи дупето си по пода, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да установите причината и да му осигурите подходящо лечение. 

куче задни частиСнимка: iStock

  • Търкаляне в миризливи и мръсни неща

Кучетата често намират най-вонящите и мръсни места, за да се търкалят щателно в тях! Обикновено това включва мъртви животни, изпражнения, кал или боклук. Въпреки че това поведение може да е объркващо и неприятно за собствениците им, то всъщност има своите еволюционни корени. В дивата природа предците на кучетата са се търкаляли в неща със силен аромат, за да прикрият собствената си миризма, което им е помагало при лова. Това поведение е служило на животните да общуват в рамките на глутницата си, споделяйки информация за заобикалящата ги среда.

куче мръсотияСнимка: iStock

  • Гонене на опашката

Гоненето на опашката може да бъде игриво и забавно кучешко поведение, но може да показва и някои основни проблеми. Кутретата често гонят опашките си като форма на игра и изследване. Въпреки това, ако възрастно четириного прави това често, това може да е индикация за скука, тревожност или дори – медицинско състояние като алергична реакция към ухапвания от бълхи, алергии или неврологично разстройство. Важно е да наблюдавате честотата и контекста на поведението. 

куче кръгСнимка: iStock

  • Ядене на трева

Много собственици на кучета са озадачени, когато видят домашния си любимец да яде трева. Въпреки че това е често срещано поведение, причините зад него могат да варират. Някои четириноги ядат трева, за да предизвикат повръщане и да облекчат стомашно разстройство, докато други може да го правят от скука или защото харесват вкуса. Яденето на трева обикновено е безвредно, но ако домашният ви любимец често повръща след това или показва признаци на дискомфорт, добра идея е да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

куче яде треваСнимка: iStock

  • Накланяне на главата

Накланянето на главата е очарователно поведение, което четириногите често проявяват в отговор на звуков или визуален стимул. Това поведение не е просто сладко: то може да е индикация, че питомецът ви се опитва да разбере по-добре какво чува или вижда. Накланянето на главата може да помогне на животните да открият източника на звука или да интерпретират непознати шумове. Това също може да бъде начин кучетата да покажат съпричастност или любопитство. 

куче отвращениеСнимка: iStock

Ако кучето ви често накланя глава без видими стимули, това може да индикира ушна инфекция или друг медицински проблем, който налага ветеринарен преглед.

  • Върти се преди да легне

Много кучета имат навика да се въртят в кръг, преди да си легнат. Това поведение, което за нас може да изглежда странно, има своите корени в дивата им история. Така предците на домашните ни любимци са си създавали удобно и безопасно място за спане. Въртенето също помага на четириногите да усетят заобикалящата ги среда и да се уверят, че наоколо няма скрити опасности.

куче леглоСнимка: iStock

Ако въртенето стане прекомерно или натрапчиво, това може да е признак на безпокойство или неврологичен проблем. В този случай е препоръчително да се консултирате с ветеринарен лекар или поведенчески специалист.

  • Носене на „подаръци“

Понякога кучетата носят на собствениците си предмети като играчки, пръчки или дори неща, които са намерили навън. Въпреки че може да изглежда странно или досадно, това поведение е признак на привързаност и начин четириногите да се свържат с хората. В дивата природа предците на кучетата са носили храна обратно в глутницата си като форма на споделяне и сътрудничество. За това, когато питомецът ви поднесе „подарък), той показва доверието си и желанието си да се ангажира с вас. Признаването и оценяването на тези жестове може да укрепи връзката с домашния ви любимец.

куче играчкаСнимка: iStock

В заключение, колкото и неудобни, странни и комични да са някои от привичките на кучето ви, внимателното наблюдение на четириногия ви другар и консултацията с ветеринарен лекар, когато е необходимо, ще ви помогне да поддържате щастливи, здрави и хармонични отношения с вашия космат другар. 

Вижте още:

6 от най-игривите и палави породи кучета

 

Виж още