7 съвета за безопасност при разходка на кучето ви в дъждовно време

куче дъжд Снимка: iStock

П оглеждате навън, виждате проливният дъжд, а след това спирате поглед върху нетърпеливото си куче, което чака за разходката си. Дъждовните излизания в компанията на домашния ни любимец могат да бъдат забавно приключение, но първо трябва да се уверите, че и двата сте подготвени за него. С правилния план и някои мерки за безопасност, можете да осигурите на косматия си другар приятна, удобна и безопасна разходка в дъждовен ден. 

  • Внимавайте с локвите

Въпреки че плискането в локвите може да бъде забавно за домашния ви любимец, това крие и някои рискове за здравето му. В тях обикновено живеят бактерии, паразити или вредни химикали, които лесно могат да се прехвърлят върху кучето ви, ако пие отичаща се вода или тя попадне в устата или носа му.

куче дъждСнимка: iStock

През по-хладните месеци в локвите могат да се крият и вредни вещества като антифриз или други химикали, отмити от дъжда, които могат да раздразнят лапите на питомеца ви или да причинят сериозни увреждания, ако бъдат погълнати. 

Dogsandcats.bg
  • Защитете лапите на кучето си

Възглавничките на лапите на кучето ви са по-чувствителни, отколкото изглеждат. Влажните и потенциално тежки условия могат да ги омекотят, правейки ги по-податливи на наранявания и раздразнения в следствие на грубите повърхности, по които животното ходи. В допълнение, различните абразивни вещества като соли за размразяване, пясък и химикали, могат да доведат до напукване или сухота. 

куче дъждСнимка: iStock

За да защитите лапите на косматия си другар, можете да опитате с ботушки, които да предпазят краката му от елементите и потенциално вредните вещества по земята. Ако питомецът ви не понася да носи обувки, можете да заложите на балсам за лапи – на основата на восък и кокосово масло, който ще осигури защитна бариера между лапите на домашния ви любимец и земята. 

  • Дръжте кучето си на каишка

Когато разхождате кучето си в дъжда, по своята същност условията са малко по-коварни от обикновено. Земята е хлъзгава, а някой от останалите участници в движението (шофьори или колоездачи) може да не види вас или домашния ви любимец. 

куче дъждСнимка: iStock

Ако разхождате кучето си на каишка, това гарантира, че то няма да се отклони до зони, които могат да се наводнят поради силния дъжд. Всичко може да се случи, поради което е важно да се уверите, че питомецът ви е на повод, който ви позволява да имате достатъчно контрол. 

  • Изберете правилния маршрут

Помислете как да коригирате обичайния си маршрут (ако се налага), така че да избегнете всички възможни опасности. Изберете път, който е познат както за вас, така и за домашния ви любимец. Имайте предвид, че при дъждовни условия миризмите, на които животните обикновено разчитат, могат да се отмият, а дезориентацията – да се засили и да бъде стресираща за питомеца ви. Разходката в познат район може да помогне за смекчаване на този проблем.

Добре е да избягвате места със стръмни хълмове или склонове, тъй като те стават хлъзгави при дъждовно време, което увеличава рисковете от падане и подхлъзване. И накрая – избирането на маршрут с естествен навес (като дървета или сгради), може да помогне при силен дъжд. 

куче дъждСнимка: iStock

  • Съкратете разходката си

Кучетата също могат да настинат при влажно време, особено ако са по-малки или с къса козина. Помислете дали да не съкратите разходката си или да я разделите на няколко по-кратки излизания през целия ден.

  • Изсушете кучето си старателно

Мократа козина на домашния ви любимец може бързо да се превърне в предпочитано място за размножаване на бактерии и дрожди, потенциално причиняващи кожни инфекции. Освен че влажната козина носи на животното неприятно чувство, тя може да доведе до състояния като хипотермия, особено при малки и късокосмести породи. За да предотвратите тези проблеми, започнете процеса на сушене веднага щом се върнете у дома.

куче дъждСнимка: iStock

  • Инвестирайте в екипировка за дъжд за кучето си

Някои кучета нямат нищо против да се намокрят, докато други може да се нуждаят от малко допълнителна защита, за да излязат под дъжда. А дори и четириногите, които обичат лошото време, трябва да имат екипировка за дъжд. 

куче дъждСнимка: iStock

Добрият дъждобран е чудесен начин да поддържате по-голямата част от тялото на кучето си суха и така да го предпазите от атмосферните влияния. А така ще направите и разходката под държа по-приятна за косматия си другар.

В заключение, разходката с кучето ви под дъжда може да бъде ако не приятно, то поне освежаващо изживяване, ако се подходи към нея правилно. Следвайки нашите съвети, можете да осигурите комфорта и безопасността на питомеца си, докато се наслаждавате на трополенето на дъжда. Така че, смело сложете дъждобраните, вземете чадъра и излезте на въздух (и дъжд!) с най-добрия си приятел!

 

 

 

 

 

 

Виж още