7 съвета за приятна разходка с кучето ви

куче човек разходка Снимка: iStock

Л ятото вече официално е тук, а хубавото време навън е чудесен момент да прекарате повече време на открито в компанията на домашния си любимец! За да осигурите на кучето (и не по-малко важно!) и на себе си една приятна разходка, имаме за вас няколко основни съвета, които ще направят излизането ви по-безопасно и приятно.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Използвайте правилното оборудване

Уверете се, че каишката, нашийникът или нагръдникът на кучето ви са в добро състояние и няма възможност да се счупят при по-силно дръпване. Нищо не може да провали толкова бързо една разходка, колкото проблеми с повода, например. 

  • Вземете със себе си лакомства

Винаги е добра идея да носите няколко от любимите лакомства на кучето си със себе си по време на разходка. Можете да ги използвате за кратка тренировъчна сесия или за да привлечете вниманието на косматия си другар или ако срещнете свободно куче, за чието поведение не сте сигурни. 

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

  • Планирайте маршрута си

Ако имате куче, което реагира чувствително към нови неща или други четириноги, звуци или хора, планирайте маршрута си така, за да осигурите максималния комфорт на животното. Можете да се разхождате рано сутрин, когато още по улиците няма толкова хора. Избягвайте най-натоварените зони, вместо тях заложете на по-тихите градинки.

  • Следете за опасни предмети на земята

Много от нас разхождат кучетата си в градски условия, а добре знаем какво означава това – мръсни тротоари. И докато ние не мислим много за това, защото носим обувки, домашните ни любимци не го правят. Което означава, че могат да се наранят по различни начини. Така че – винаги хвърляйте по едно око откъде минавате и какво има на земята пред вас, докато сте навън с четириногия си другар.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Носете допълнителна каишка (за всеки случай)

Винаги е добра идея да разполагате с допълнителна каишка със себе си за всеки случай. 

  • Вземете си вода

Далеч по-безопасно е кучето ви да пие бутилирана вода или такава, която сте приготвили от вкъщи, отколкото да утоли жаждата си в първата локва или езерце в парка, което се изпречи пред очите му. Дори да отивате на кратка разходка, вземете със себе си вода – кучето ви може да се дехидратира по-бързо, отколкото си мислите, особено ако времето навън е топло.

куче човек разходкаСнимка: iStock

  • Винаги питайте, преди да се приближите до други хора или кучета

Нищо не съсипва разходката по-бързо от лоша среща с друго куче или човек. Не забравяйте, че това, че вашият домашен любимец е дружелюбен, не означава, че четириногото, което се задава от другата страна на улицата, непременно също е такова

Ако прецените, че е безопасно да оставите питомеца си да се поздрави с друго куче, не забравяйте да попитате. И обратно – ако не желаете взаимодействия, то постарайте се да уведомите останалите собственици. 

куче разходкаСнимка: iStock

 

Виж още