Защо кучетата се стряскат, когато ги събудим

куче спи Снимка: iStock

И ма едно правило, свързано с кучетата и съня, което всеки стопанин на четириного е добре да запомни: Никога не будете животно, което дремва. 

Ако ви се е случвало да направите обратното, то може би сте се уверили от първо лице в правотата на това твърдение. Защото повечето кучета реагират със стряскане и дори – с агресия, ако бъдат извадени от сладката си дрямка. Реакция, която може да бъде страшна и неприятна, особено ако наоколо има деца, по-възрастни или хора с увреждания.

куче спи слънцеСнимка: iStock

Обичайно, повечето кучета се разсънват бързо (чрез отърсване), когато се събудят внезапно. Има обаче и някои четириноги, които могат да ръмжат, да щракат с челюст, да се хвърлят и дори – да хапят, ако бъдат неочаквано събудени. Добрата новина че, че има как да се справите с рефлекса на стряскане при сън при четириногите. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: Трябва ли да събудим кучето си, когато сънува кошмар

Какво представлява рефлексът при рязко събуждане при кучетата?

Рефлексът на стряскане е инстинктивен при дивите животни, пишат от Американския киноложки клуб. Има различни опасности, които изискват моментална реакция. И често секундите, които са необходими на животното, за да прецени какво го е събудило, могат да са животоспасяващи за него (в случай, че се намира в дивата природа или на улицата).

Домашните кучета все още носят някои от тези диви черти и не е необичайно спящо куче да се опита да ухапе, когато се стресне в следствие на допир, движение или шум. Хрътките и териерите са сред четириногите, за които е известно, че обикновено носят този рефлекс.

куче спиСнимка: iStock

Кучетата навлизат в REM фазата на съня по-бързо от хората. Невъзможно е да разберете действително колко дълбоко спи вашият питомец нито какво би могло да го стресне при събуждане. Ето защо рефлексът на стряскане при сън може да бъде тревожен. В почти всички случаи кучето ви ще се осъзнае в рамките на секунда или две, възприемайки, че сте само вие и ще се успокои. 

Вижте още: Защо кучетата обичат да подремват под завивките ни

Важно е да се отбележи, че 

този рефлекс е реакция, а не осъзната агресия. Тоест, той не се случва съзнателно, а е инстинкт. 

Какво можем да направим, за да ограничим стряскането на кучето си при събуждане?

Като начало, трябва да приемем, че домашният ни любимец е точно такъв, какъвто е. Този рефлекс не може да бъде потиснат, нито има дресура, която да го спре. Викането, мъмренето или физическото порицание няма да излекуват питомеца ви от това състояние. По-вероятно е да се създаде страх от заспиване – кучето ви да започне да се тревожи дали няма да се събуди неочаквано, защото след това следва наказание. И тъй като животното няма да може да свърже реакцията (тъй като тя му идва инстинктивно и не се случва съзнателно) с наказанието, то ще направи асоциация между спането и наказанието. 

куче спиСнимка: iStock

Намирането на нежен и внимателен начин да събудите кучето си, без да го стреснете, е ключът. Четириногите обикновено подремват през целия ден, но този сън невинаги е дълбок. Можете да опитате да:

  • Извикате по име кучето си спокойно и тихо, след което се отдалечете от него бързо. 
  • Осигурете сигурно и тихо място на питомеца си, където да си подремва необезпокоявано. 
  • Обучете децата си, че не бива да безпокоят спящо куче.

Работете с кучето си, за да намерите най-доброто решение на този проблем. И помнете: това е само малък недостатък, който може лесно да бъде управляван. Стига да не възприемаме, че животното го прави нарочно.

куче спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да спят до стената

Спят ли големите кучета повече, отколкото малките?

 

Виж още