5 изненадващи причини защо кучетата обичат да дремват на слънце

куче спи слънце Снимка: iStock

П овечето кучета обичат слънцето, а някои спокойно могат да бъдат провъзгласени за „търсачи на топлина“ – те са готови да се местят от място на място само, за да попият още малко слънчеви лъчи! Може би ще се изненадате да научите, че зад това сладко поведение има скрито много повече, отколкото изглежда на пръв поглед!

кучеСнимка: iStock

Най-простата причина, поради която четириногите се излежават на слънце, е същата, поради която го правим и ние – осигуряване на топлина, приятно чувство на уют и комфорт. Опитайте да легнете до четириногия си другар следващия път, когато поглъща малко лъчи и ще видите защо това му допада толкова много!

Слънчевата светлина е естествен източник на топлина, а четириногите ни другари искрено й се наслаждават. Има обаче още някои интересни и по-малко очевидни причини защо четириногите ни другари обичат слънцето. Нека ги разгледаме заедно. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

  • Облекчаване на болката или релаксация

Кучетата обичат да се препичат на слънце, защото това им носи комфорт и облекчение. Топлината и ултравиолетовата светлина от слънцето могат да помогнат за успокояване на възпалените мускули и стави. А, както знаем, четириногите често крият признаци на болка, така че може дори да не сте забелязали, че нещо предизвиква дискомфорт на косматия ви другар. 

куче спи слънцеСнимка: iStock

  • Групова терапия

В своите социални групи кучетата често показват връзка и привързаност помежду си, като си правят слънчеви бани заедно. Това не само им помага да се чувстват уютно (особено, когато навън е мрачно или хладно), но и носи усещане за принадлежност и приятелство. 

  • По-добър сън през нощта

Когато кучетата поглъщат слънчевите лъчи, това всъщност им помага да настроят вътрешния си „телесен часовник“, нарече циркаден ритъм. Той естествено контролира процеси като производство на мелатонин, например, наричан още хормон на съня. По принцип, когато се стъмни, ако са взели своята порция дневна светлина, четириногите ще произвеждат повече мелатонин, което им помага да спят по-добре. Това е подобно на сънливото чувството, което ние изпитваме, когато сме прекарали целия ден на слънце. 

куче спи слънцеСнимка: iStock

  • Грижа за костите

Когато кучето ви си дремва на слънце, то не само се е отдало на пълна релаксация. Косматият ви другар естествено се грижи за здравето на костите си. И въпреки че четириногите не са толкова ефективни като нас при извличането на витамин D от слънцето, слънчевите бани играят важна роля за тяхното благосъстояние.  

куче спи слънцеСнимка: iStock

Витамин D им помага да абсорбират калция – жизненоважен минерал, който поддържа костите им здрави.

  • Предотвратяване на депресията

Точно както при хората, слънчевата светлина може да повиши настроението и на кучетата като им им помогне да се чувстват по-добре психически. При хората тя повишава нивата на серотонин в мозъка, което помага за облекчаване на депресията. Според експертите, нещо подобно се случва и при четириногите ни другари. Някои учени дори смятат, че ефектите от слъчевата светлина върху нивата на серотонина са дори по-силни, отколкото тези при приема на антидепресанти.

Винаги предоставяйте опции

Разбира се, излагането на слънце има своите плюсове само, ако се случва контролирано. Твърде много време на слънце може да доведе до изгаряне и дори рак на кожата. Ако домашният ви любимец е със светла и/или тънка козина, то той може да изгори по-лесно. За това, ако водите питомеца си на плаж или просто си стоите на слънце в двора, уверете се, че наблизо има сянка, където животното да се скрие, ако му стане твърде горещо.

куче спи слънцеСнимка: iStock

Умереността е ключова

Накратко, кучетата просто обича да си дремват на слънце. Това е чудесен начин за тях да се отпуснат и забавляват. Харесва им топлината, приятно им е усещането или искат да се сгреят. Като бонус, слънчевата светлина може да помогне за намаляване на риска от много заболявания и разстройства, свързани с възпаления, недостиг на витамини и минерали. Просто се уверете, че вашето куче винаги разполага с достатъчно сянка.

куче спи слънцеСнимка: iStock

Вижте още: 

5 начина да повдигнете духа на кучето си в мрачен ден

Причини за промените в настроението при кучетата

Виж още