7 знака, че не отделяте достатъчно внимание на кучето си

куче внимание Снимка: iStock

Р азбира се, ние нямаме съмнение, че обичате вашето кученце! Въпросът е – дали домашният ви любимец знае това? 

„Демонстрацията на привързаност към четириногият ви другар е важна част от установяването на връзката помежду ви“, коментира д-р Кейти Нелсън, старши ветеринарен лекар в Chewy. 

Независимо от възрастта си, всички кучета се нуждаят от обич и емоционално взаимодействие, но те са уникални по отношение на конкретните си нужди. Някои домашни любимци жадуват за прегръдки, разтриване на коремчето и гушкане, докато други са по-спокойни и независими. Те ще приемат това, което им предоставите като внимание, но това не означава задължително, че им е достатъчно. 

Нуждите от привързаност варират според породата

Според данните от проучване, публикувано от списанието Royal Society Open Science, някои породи кучета действат по-независимо в сравнение други. Например, Лабрадорите са по-търсещи внимание от страна на стопаните си, отколкото Немските овчарки. Според учените, това се дължи на по-близка връзка с техните предци вълците, но и не само.

Dogsandcats.bg

Някои кучета сякаш имат ненаситна нужда от непрекъснато внимание, гушкане и галене, докато други са доволни само от няколко потупвания,

коментира д-р Нелсън. „Както хората, различните четириноги имат своите нива на нужда и обич. И бъдете сигурни, че те ще ви уведомят – по свой си начин, ако се чувстват пренебрегнати“, допълва специалистът. 

Разбира се, невинаги е лесно да разберем какво се опитва да ни каже домашният ни любимец. Ето защо съставихме този списък с поведенчески знаци, които да ви насочат, че косматият ви другар вероятно има нужда от малко допълнително внимание. 

  • Дъвченето на обувките ви е любимото му хоби

Когато кучето дъвче обувките ви, това може да изглежда просто като досаден навик, но зад това поведение винаги има и още нещо. Възможно е да се касае за никнене на зъби (при кутретата), но и за скука или безпокойство. 

куче вниманиеСнимка: iStock

  • Лаят му се засилва

Кучетата лаят по различни причини. „Домашният ви любимец може да ви предупреждава за предполагаема опасност, да поздравява друго куче, да преследва катерица или котка (хищнически инстинкт), да изпитва безпокойство или просто да се моли за вашето внимание“, коментира д-р Нелсън.

Ако лаят на питомеца ви е насочен към други животни или хора извън дома ви, това вероятно се дължи на териториален инстинкт. Но ако е насочен към вас или друг член на семейството ви, има голям шанс четириногият ви другар да се опитва да ви каже нещо. „Добрата новина е, че да обърнете внимание на кучето си, когато лае, не означава непременно, че го насърчавате. Всъщност, отделянето на допълнително време за игра може драстично да намали количеството лай, търсещ внимание“, споделя д-р Нелсън. 

куче лайСнимка: iStock

  • Закача ви с лапа

Закачането с лапа е начинът на кучетата да поискат малко допълнително внимание или да започнат игра. Този жест е вид приятелско потупване по рамото, който често индикира, че косматият ви другар иска да прекара малко качествено време с вас.

  • Хленчене или скимтене

Хленченето е един от много начини, чрез които кучетата общуват гласово. Четириногите най-често скимтят тихо, когато търсят внимание, когато са развълнувани, тревожни или се опитват да ви угодят. При по-гласовитите породи (териерите, например), хленченето е по-често срещан тип вокализация, но в общия случай всяко куче може да се научи да го прави за внимание. 

куче вниманиеСнимка: iStock

  • Побутване с нос

Когато кучето използва носа или муцуната си, за да ви побутне, то явно иска да му се обърне внимание. Може да има нужда от разходка, да е гладно или да има желание да поиграете, най-общо казано превода е: „Хей, помниш ли ме? Аз съм тук, твоят най-добър приятел, обърни ми малко внимание!“. 

  • Търкаля се по гръб

Когато едно куче се търкаля по гръб, това може да е знак да подчинение, но и възможна индикация, че би искало да му разтриете коремчето. За да определите причината за това поведение, най-добре би било да погледнете цялостния контекст на ситуацията, съпоставяйки я с индивидуалната личност на домашния си любимец. 

куче вниманиеСнимка: iStock

  • Вой

Виенето е една от многото форми за кучешка гласова комуникация. „Четириногите вият, за да обявят присъствието си, за да привлекат внимание и да осъществят контакт с околните“, коментира д-р Нелсън. Ако проявите малко привързаност към кучето си и то спре да вие, то може би е искало малко допълнително внимание, пишат от Американския киноложки клуб.

куче вниманиеСнимка: iStock

Вижте още: 

9 неща, които само вие можете да дадете на кучето си

10 знака, че кучето ви е истински щастливо

Виж още