10 знака, че кучето ви е истински щастливо

куче галене Снимка: iStock

К учетата внасят толкова много радост в живота ни, че няма как да не ни се прииска да направим всичко възможно, за да им върнем услугата! Четириногите ни другари озаряват и най-мрачните ни дни, дават ни безусловна обич и толкова усмивки, топлина и уют, че не е никак чудно, че не можем да си представим живота си без тях!

Вижте още: 5 начина да покажете обич на кучето си така, че да ви разбере

Вероятно познавате кучето си толкова добре, че можете да разчетете емоциите му като книга! Но в случай, че имате някакви съмнения, ето 10 признака, че косматият ви другар е наистина щастлив. Колко от тях ви напомнят за домашния ви любимец?

куче галенеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Мек поглед

Споделянето на любящ поглед с любимия му човек, на когото имат доверие, определено е знак, че едно куче се чувства добре. Независимо дали ви гледа в очите или просто има мек поглед, докато галите козината му (а може би и очите му са леко притворени), това означава, че косматият ви другар може напълно да се отпусне около вас. А и кой не е щастлив, когато има „дзен“ усещане?

  • Отпуснати уста и уши

Кученце с отпусната уста – не плътно затворена, и което не се задъхва, е спокойно. Този знак, често придружен от мек поглед и леко отворена уста може дори да придава вид на кучето, сякаш ви дава лека усмивка!

куче щастиеСнимка: iStock

Погледнете и позата на ушите. Когато те са в естествената си позиция, това обикновено индикира спокойно куче. 

  • Махаща опашка

Всеки знае, че кучетата размахват опашки, за да изразят емоциите си. Това, което някои не знаят обаче е, че понякога това може да е жест на нервност или бдителност. Когато опашката на питомеца ви е в естествена позиция, то най-вероятно е отпуснат. А това е знак, че се чувства комфортно във вашата компания и под вашите грижи. 

  • Добър апетит

Промените в апетита често могат да показват здравословни проблеми, нервност или безпокойство. От друга страна куче с добър апетит, винаги е положителен знак. Разбира се, всяко четириного има своя индивидуалност, а някои домашни любимци са по-придирчиви от други, но ако питомецът ви винаги е щастлив да се почерпи с допълнително лакомство и омита съдържанието на паничката си скорострелно, считайте, че то се чувства чудесно.

куче галенеСнимка: iStock

  • Възбудени реакции

Ако вашият четириног спътник е развълнуван да ви види всеки път, когато минете през вратата, приближите се до него или първото нещо, което прави сутрин, е да ви целуне, той несъмнено е развълнуван да бъде с вас. 

  • Няма прояви на разрушително поведение

Когато едно куче започне да дъвче обувките, мебелите или да унищожава имуществото ви, това обикновено е признак на безпокойство, скука, излишна енергия или комбинация от трите. 

кучеСнимка: iStock

Въпреки че много кучета са истински щастливи, когато са в компанията на стопаните си, те могат да се разстроят, когато сте далеч. Тревожността при раздяла е често срещан проблем, с който се сблъскват много собственици на четириноги. От друга страна куче, което се държи нормално, докато ви няма, обикновено е спокойно и щастливо. 

  • Радва се да бъде активно

Когато кучето ни няма търпение да се включи в любимите ни занимания, ентусиазирано е при всяка игра или разходка, това е чудесен индикатор, че се радва на добро здраве и се усеща изпълнено с положителна енергия. Четириногите ни другари нямат нужда от много, за да са щастливи! 

  • Наслаждава се на вниманието

Кучетата са социални същества, в чиято природа е да търсят обич и внимание от хората. Разбира се, ако някой не е нарушил доверието им. Въпреки че всички четириноги имат своя индивидуалност, едно щастливо куче никога не би отказало взаимодействие с хора – както с членовете на семейството си, така и с техни приятели. 

кучеСнимка: iStock

  • Спи добре

Разстроеният сън при кучетата може да показва стрес, безпокойство, дискомфорт или дори медицински проблем, като деменция, например. Ако косматият ви другар се чувства удобно и е доволен, когато е време за лягане, той ще се унесе безпроблемно. 

  • Чувства се здраво

Никой не обича да се чувства зле, включително и нашите домашни любимци. Въпреки това, много кучета, диагностицирани с медицински проблеми, продължават да водят пълноценен и щастлив живот. Ключът е животното да се усеща достатъчно здраво, за да иска да прави любимите си неща. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

5 причини защо кучето се взира във вас

6 водни игри, с които да се разхладите с кучето си това лято

Виж още