9 неща, които само вие можете да дадете на кучето си

куче човек Снимка: iStock

Н ашите кучета са като част от семейството ни, за това и съвсем логично винаги ни се иска да сме сигурни, че имат всичко необходимо. Фундаментални неща като храна, вода и подслон са даденост, но какво друго е нужно, за да направим живота на косматите ни другари възможно най-добър?

Предлагаме ви да разгледаме заедно 9 неща, от които нашите четириноги спътници имат най-голяма нужда. И които само ние, като техните собственици и любими човеци можем да им дадем! За щастие,

да имаш куче за най-добър приятел носи толкова много радост и безрезервна обич всеки ден,

Dogsandcats.bg

така че това със сигурност е най-малкото, което можем да направим за питомците си! 

  • Фокусирано внимание (поне през част от времето)

Животът ни е изключително натоварен и колкото и да ни се иска, не можем да отделяме цялото си време и внимание на домашните любимци. Или поне не чак толкова, колкото знаем, че е необходимо. Въпреки това е важно да включите заниманията с косматия си другар в ежедневната си рутина. Говорим за качествено време, което да прекарате заедно с животното – без телефони и без допълнително разсейване.

кучеСнимка: iStock

  • Граници

Всеки собственик на четириного обича да го глези (да, признаваме си, и ние попадаме в това число!), но това не означава, че няма нужда от определени правила. Всъщност, наличието на граници помага за облекчаване на стреса при четириногите. 

Ако знае как се очаква от него да се държат в определени ситуации и може да предвиди как ще реагирате, то няма да се тревожи, тънейки в неизвестност какво да очаква. Помнете обаче – важно е да сте последователни. Например, не оставяйте кучето си да се качва на дивана днес, а утре да му се карате за същата постъпка – това само ще доведе до излишен стрес и объркване.

кучеСнимка: iStock

  • Рутина

Подобно на границите, рутината помага на кучетата да се почувстват сигурни. Когато могат да очакват постоянство в часовете за хранене, разходки и сън, те знаят кога и къде могат да открият ресурсите и удовлетворят нуждите си. 

  • Доверие

Кучетата живеят, за да бъдат наши верни спътници: това е заложено в тяхното ДНК. Тази дълбоко вкоренена лоялност е причината, поради която толкова много ги обичаме. И именно това чувство на безрезервна лоялност, което получаваме насреща, ни кара да искаме да отвърнем със същото. 

Давайте пространство на домашния си любимец (ако има нужда от него), отвръщайте на обичта му (когато го иска от вас) и никога не го притискайте, стряскайте или нагрубявайте безпричинно. Когато уважавате кучето си, то ще се чувства безопасно и удобно с вас. 

куче човекСнимка: iStock

  • Бъдете активни заедно

Въпреки че много кучета с видимо задоволство могат да се излежават с часове, дори и по-ленивите домашни любимци се нуждаят от раздвижване от време на време. Степента на активност зависи индивидуално от кучето, но независимо от породата и възрастта му, всички четириноги имат нужда от малко движение всеки ден!

  • Умствена стимулация

Разрушителното куче често е отегчен домашен любимец, така че не забравяйте да занимавате и ума на косматия си другар! Пъзели, интерактивни играчки, трениране на нови или вече познати команди и игри, разбира се – това са все начини да поддържате добрата умствена стимулация на кучето си. 

кучеСнимка: iStock

  • Груминг

Въпреки че кучетата може и да не обичат особено да им се режат ноктите или да им се мият зъбите, поддържането на външния вид на питомеца ви включва и тези процедури. Заедно, разбира се, с редовното четкане и при нужда – посещение на специализирани груминг салони за подстригване или оформяне на козината на животното (ако има нужда). 

  • Качествена храна

Както споменахме по-рано, очевиден факт е, че храната и водата са необходимата база за кучетата, за да оцелеят. Основа, върху която можем да надграждаме, защото всяко четириного има различни хранителни нужди. Неправилният избор на формула може да причини алергии, суха кожа, да доведе до затлъстяване или други проблеми, така че бъдете информирани и се консултирайте с ветеринарния си лекар с какво е най-добре да храните вашия питомец. Идентично, проверявайте регулярно дали кучето ви не е пресушило паничката си.

куче човекСнимка: iStock

  • Комфорт: Емоционален и физически

Знаем, че нашите кучета се нуждаят от обич и грижа. Но и едно удобно, уютно местенце в дома ви, което животното да възприема за „своето място“, също не е за подценяване! Това е особено важно при възрастните четириноги, които често страдат от артрит и болки в ставите. 

И макар да има много кучета, чиято най-голяма радост е да прекарват целия си ден на открито, да оставите питомеца си 24/7 навън, без възможност да влезе вътре при вас, ще го натъжи искрено. Погрижете се животното да има удобно и безопасно място, където да прекарва времето си – и на закрито, и на открито. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Колко често трябва да разхождате кучето си

10 признака, че кучето ви е щастливо с вас

Виж още