7 знака, че сте готови да си вземете куче

куче човек прилика Снимка: iStock

В инаги сте искали куче и смятате, че най-накрая може би сте готови да си вземете домашен любимец? Отглеждането на четириного е свързано с голяма отговорност. Бъдете готови животът ви да се промени, след като направите тази стъпка. Има причини защо много хора сравняват притежаването на куче с отглеждането на дете. За това, преди да доведете нов пухкав другар в живота си, ето някои от нещата, които е добре да имате предвид.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Направили сте предварително проучване

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, преди да си вземете куче, е проучването. Говорете с други собственици, вижте коя порода е най-подходяща за вашия начин на живот информирайте се за различните диети и проучете най-новото в грижите за домашните любимци. Няма такова нещо като прекомерна подготовка!

  • Имате време

Кучетата изискват много от вашето време – като започнем от обучението и стигнем до редовните посещения при ветеринарния ви лекар и редовните разходки. Преди да си вземете домашен любимец, уверете се, че имате достатъчно свободно време. Ако имате възможност да работите от вкъщи или имате гъвкав график, то сега е чудесен момент да увеличите семейството си. 

Dogsandcats.bg

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Разполагате с достатъчно място

Всички кучета, независимо от размера им, ще заемат място в дома ви. От храна, легло и играчки – уверете се, че разполагате с достатъчно място за съхранение на всички принадлежности на домашния ви любимец. И все пак остава и пространство, където той може да тича и играе.

  • Имате достъп до зелено пространство

Кучетата обичат да изследват околната среда на открито, така че е важно да имате достъп до зелено пространство, преди да доведете четириного в живота си. Това може да бъде особено предизвикателство за някои хора, особено ако не живеят в къща с двор. За щастие в града има много паркове и зелени площи, които са повече от подходящи за целта. Просто се уверете, че имате достатъчно време, за да ги посещавате редовно!

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Готови сте за бъркотията

Колкото и пухкаво, сладко и очарователно да е едно куче, то може да бъде и изключително разхвърляно. От събирането на изпражненията до почистването на ваната след кална разходка в дъжда – има много бъркотия, с която ще ви се налага да се справяте. Да не говорим за допълнителни неприятни моменти, включващи повръщане, урина и лигавене. Бъдете готови, че ще трябва да чистите повече и по-често. И не забравяйте за космите. Всъщност, действително ще ви е трудно да забравите за тях, защото ще ги откривате на най-странни места.

куче щастливоСнимка: iStock

  • Имате стабилни финанси

Отглеждането на куче може да бъде скъпа отговорност. От храната до играчките и ветеринарните разходи – има различни финансови задължения, които собствениците на кучета трябва да покрият. Уверете се, че финансовото ви състояние е стабилно и имате възможност да се грижите за бъдещия си домашен любимец. 

  • Обсъдили сте го със семейството си

Кучето е ангажимент за цялото семейство. Дори ако един човек основно поема ролята и грижите, всички у дома трябва да са съгласни с решенията по отглеждането на домашния любимец. Четириногите са невинни, така че да ги заведете във враждебен дом, където някой може да не ги иска, не е честно към тях. Това е голяма отговорност, която трябва да бъде осмислена и обсъдена предварително с всички. 

куче щастливоСнимка: iStock

 

 

Виж още