8 мита за определени породи кучета, които не са верни

мопс Снимка: iStock

Д обре знаем, че да решим какъв домашен любимец да си вземем, не е никак лесна задача. Докато правите своето проучване и разговаряте с други любители на кучета, може да чуете някои доста глупави стереотипи за определени породи четириноги. Да, от ваша гледна точка те може и да са нелепи, но ще се изненадате колко много хора им вярват, при това – без дори да се замислят! 

За това и ние решихме да се намесим - за да развенчаем тези нерелевантни твърдения и да ви помогнем да направите правилното за вас решение по-лесно.

  • Чихуахуата винаги е весело куче

Всяко куче лае. Просто така стоят нещата. Не мислете, че само, защото сте избрали представител на породата Чихуахуа, ще си спестите целия стрес. Въпреки че е факт, че са доста предпазливи не само към стопаните си, но и към всички членове на семейството, тези дребосъци не са вечно в мило и весело настроение. 

чихуахуаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Всички Мопсове са мързеливи

Обявени за едни от най-спокойните и мили кучета-компаньони, Мопсовете често се възприемат като мързеливи. Много стопани на четириноги смятат, че всички представители на породата прекарват целия си ден в сън и винаги биха избрали да си дремнат, преди това да поиграят. 

Факт е, че това са кучета, които обичат човешка компания повече от всичко. И да, те ще се настанят удобно до вас, за да изгледате заедно … 4-5 епизода на любимия си сериал по Нетфликс. Но е вярно също, че със същото удоволствие ще тичат след хвърлена от вас топка в задния двор.

мопсСнимка: iStock

  • Дългокосместите кучета трябва да се бръснат през лятото

Спомняте ли си ученическите си години, когато бяхте толкова убедени, че изглеждате страхотно с къса коса? Е, дори и да не е било съвсем истина, всичко, което трябваше да направите тогава, беше да носите шапка идните 3-4 месеца, докато тя порасне отново, нали? Е, нещо подобно се случва със Сибирското хъски, ако решите да го обръснете това лято. 

Може да ви изглежда, сякаш на дългокосместите кучета им е много топло и ще им направите услуга ако им помогнете да се разделят с малко козина, но това е абсолютен мит. Защото тя всъщност е проектирана да не позволява на топлината навън да се отразява на телесната температура на животното. Или иначе казано – служи за охлаждане. 

  • Хрътките имат нужда от много упражнения

Само, защото са известни като най-бързите състезателни кучета, много хора приемат, че хрътките изискват часове ежедневни упражнения. Това, което мнозина не знаят обаче е, че нивото на издръжливост на тези кучета всъщност е много кратко

хръткаСнимка: iStock

И ако попитате някой стопанин, който отглежда Грейхаунд или Уипет си, той най-вероятно ще ви сподели, че домашният му любимец всъщност е доста мързелив и обича да си подремва.

  • Питбулите са агресивни по природа

Нека започнем с това, че Питбулите не са кучета, проектирани в лаборатория от учени-садисти, чиято цел е била да създадат порода убийци. Може да ви звучи смешно, но няма да повярвате колко много хора вярват в това!

Всъщност, Питбулите са кучета като всички други, а поведението им се влияе от куп неща, като например – колко обич и гушкане получават от стопаните си всеки ден. 

Любящите собственици имат любящи домашни любимци.

Край на въпроса.

  • Английските булдози миришат

Тази неприятна миризма, идваща от Английския булдог на съседа ви, няма нищо общо с „допълнителни вонящи жлези, намиращи се под кожата на кучето“. Така поне гласи популярният мит относно представителите на породата. А всъщност – недобрата хигиена или нередовно почистване между гънките на лицето и опашката са по-вероятната причина за този аромат.

английски булдогСнимка: iStock

  • Всички Джак Ръсели за хиперактивни

Ако споделите на приятелите си, че харесвате породата Джак Ръсел и се замисляте дали това да не новият ви домашен любимец, доста е вероятно те да ви погледнат, сякаш сте луд. И логично следва аргумента, че това са хиперактивни кучета, чиято енергия не може да бъде изхабена.

джак ръселСнимка: iStock

Ние, разбира се, не се съмняваме, че приятелите ви имат добри намерения, но за съжаление – водени от напълно погрешни доводи. Защото да, факт е, че тези дребни и енергични кученца имат нужда от много упражнения и умствена стимулация, за да се изморят „качествено“. Но това важи за много породи четириноги и в никой случай не бива да ви отказва ако сте почитатели на Джак Ръселите. 

  • Ротвайлерите не са добри домашни кучета

Въпреки че в миналото са били отглеждани като кучета-пазачи и техният дълбок лай, факт, може да звучи плашещо, не позволявайте това да ви спира. Всъщност, лошата слава на Ротвайлерите (подобно на тази за агресията при Питбулите) е рожба на митове и разпространени надлъж и нашир стереотипи. 

ротвайлерСнимка: iStock

Реалността обаче е, че това са страхотни домашни любимци, които можете да социализирате и обучите толкова добре, че дори да поздравяват гостите ви с нежно облизване на ръка. 
Виж още