8 начина как кучето се опитва да привлече вниманието ви

куче иска внимание Снимка: iStock

К учетата не са само домашни любимци – те са членове на семейството ни, верни спътници и другари, които споделят радостите и ни утешават, когато имаме нужда от подкрепа. Разбирането как самите те ни съобщават своите нужди и желания, е от съществено значение за поддържането на здрава, щастлива връзка с вашия четириног другар. 

куче човекСнимка: iStock

Кучетата имат своите уникални начини да търсят внимание, като всеки метод е отражение на емоционалното им състояние, желания и нужди. От финия наклон на тялото до по-явните действия като лай или подскачане – всяко поведение на домашните ни любимци има значение. Особено ако е насочено към любимите им хора! Предлагаме ви заедно да вникнем в 8 начина, чрез които косматите ни другари показват, че биха искали да им обърнем малко повече внимание. 

куче иска вниманиеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Лай или хленчене

Един от най-простите начини, по които кучетата се опитват да привлекат вниманието на стопаните си, е чрез вокализации като лай или хленчене. Въпреки че е обичайно да се приписва подобно поведение на нуждата им от физическа активност или обикновено желание за внимание, то може да показва и по-специфични емоции. 

Понякога по-силното лаене или хленчене на кучето може да означава вълнение или молба за игра, докато тихият, продължителен лай може да сочи към нещо в средата му, което го кара да се чувства неспокойно. Разграничаването на тези звуци може да ви помогне да разберете какво се опитва да комуникира домашният ви любимец. 

куче човекСнимка: iStock

  • Потупване или побутване 

Когато кучето нежно ви потупа с лапа или побутне ръката ви с носа си, това е ясен знак, че търси внимание или обич. Този тактилен метод е начинът на питомеца ви да каже: „Хей, погледни ме!“ или „Имам нужда от нещо!“. Може да е молба за храна, желание за игра или просто нужда от малко галене и гушкане. 

  • Опира се на вас

По-фина форма на комуникация, опирането представлява отпускане на телесното тегло на кучето върху краката или страните ви. Това поведение често означава нужда от увереност или обич. Домашни любимци, които се облягат на стопаните си, обикновено търсят комфорт или сигурност, а добрата новина е, че ги откриват във ваше присъствие!

куче пролетСнимка: iStock

  • Носи ви играчките си

Кучетата често носят играчките, кокалчетата или други свои любими предмети на собствениците си като начин да започнат игра или за взаимодействие. Това поведение не само индикира желанието за внимание на животното, но и доверието му във вас като негов лидер и другар. Това е жест, който казва: „Искам да споделя този момент с теб“.

куче човекСнимка: iStock

  • Скачане нагоре

Въпреки че може да се разглежда като проблематично, особено при по-големите кучета, скачането е често срещан начин, по който четириногите изразяват своето вълнение и желание за внимание. 

  • Следва ви наоколо

Куче, което ви следва от стая в стая, проявява комбинация от привързаност и молба за внимание.

Това поведение, често определяно като прилепчиво, показва желанието на животното да бъде близо до вас и да участва във всички дейности, с които се занимавате.

Това е знак за социалната природа на питомеца ви и възгледа му, че вие сте част от неговата глутница. 

  • Облизване

Майката облизва новородените си в знак на обич и за да ги нахрани. За това и когато кучето ви оближе, това е знак на обич, молба за внимание или начинът на животното да затвърди статута ви като част от глутницата си. Отговорът на това поведение с нежно галене или словесна похвала може да засили връзката ви. 

куче човекСнимка: iStock

  • Втренчване

Погледът на кучето може да бъде пълен със смисъл – от просто желание за внимание до по-дълбок израз на обич и връзка. Четириногите често се взират в стопаните си, когато се опитват да съобщят нужда или желание, като например – необходимост да излязат навън или чувство на глад. 

Мекият, спокоен поглед често означава доверие и привързаност. Невербалният начин на домашния ви любимец да каже: „Ти си важен за мен“. Разбирането на контекста и нюансите на погледа на питомеца ви може да ви помогне да отговорите по-добре на неговите нужди.

В заключение, кучетата съобщават своите нужди и желания по различни начини. Разпознаването и разбирането на тези сигнали е от решаващо значение за правилното реагиране и укрепването на връзката между вас и косматия ви другар. 

куче щастливоСнимка: iStock

Вижте още:

3 от най-честите поведенчески проблеми при малките породи кучета

Какво ни казва кучето: 5 начина да разчетете езика на тялото на домашния си любимец

Виж още