Какво ни казва кучето: 5 начина да разчетете езика на тялото на домашния си любимец

куче човек Снимка: iStock

В сички собственици или любители на кучета добре знаят, че характерите на четириногите са толкова разнообразни и ярко изразени, колкото тези на стопаните им. Често обаче се изисква малко повече внимание и умение, за да разберем какво се опитва да ни каже домашният любимец в даден момент. И няма как да не се запитаме – как можем да сме сигурни, че отговаряме на нуждите на косматия си другар?

Отговорът на този въпрос всъщност е съвсем прост – да, като обръщаме повече внимание на поведението на нашето куче. Има няколко издайнически знака, които ще ви помогнат да „поговорите“ с питомеца си на неговия език и да разберете какво мисли животното. Ето пет индикатора, които да следвате, за да ви е по-лесно да разчетете езика на тялото на домашния си любимец.

куче човекСнимка: iStock

  • Скорост и позиция на опашката

Можем да разберем толкова много само от опашката на кучето си! Ако домашният ни любимец я размахва бавно, това обикновено може да означава, че не разбира какво се случва и очаква да му дадете указания. Ако позицията й е ниско, а движенията – бързи, животното вероятно ви уведомява, че имате власт и то ви признава за лидер. 

Dogsandcats.bg

Ако обаче опашката му е повдигната и трепери, това може би значи, че питомецът ви смята, че контролира ситуацията. И обратно – ако опашката е плътно пъхната между задните му крака, тогава животното може би вярва, че не е в безопасност, чувства се неудобно или нещо го тревожи.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ми маха с опашка, когато му говоря

  • Контакт с очи

Друг начин да разберем какво мислят нашите кучета, е да следим знаците, които ни дават с очи. Когато погледът на домашния ви любимец е насочен право към вас, той вероятно иска да привлече вашето внимание и очаква да направите нещо по въпроса. В случай, че присвива очи и мига често, то може просто да иска да си поиграете. 

Вижте още: Защо не трябва да гледаме непознато куче в очите

  • Позиция на ушите

Ушите също влизат в играта, когато определяме мислите и чувствата на нашето куче. Ако те са вдигнати високо нагоре и напред, това обикновено означава, че нещо е привлякло вниманието на животното, то слуша внимателно и е любопитно към това, което се случва наоколо. А в случай, че ушите са стиснати или плътно присвити назад, това вероятно индикира, че кучето е объркано и вероятно уплашено. Последното обикновено се случва в непозната среда или с хора, които четириногото не е виждало до сега.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ни присвива уши назад

  • Изражение на лицето и жестове

Точно както при хората, изражението на лицето и жестовете на кучетата могат да помогнат да се определи през какво преминават те. Ако домашният ви любимец, например, се прозява, това може да значи, че е раздразнен и развълнуван. Когато облизва лицето си, то ви казва, че е стресирано или вероятно усеща опасност. 

Когато показва зъбите си, то вероятно иска да защити територията си и да покаже кой е шефът. Кучетата често правят това, докато се хранят или наоколо има друго животно.

кучеСнимка: iStock

  • Поза на тялото

Позата и позицията на тялото на домашния ви любимец са друг начин да разберете какво се опитва да ви каже той. Ако кучето се преобръща, разкривайки ви коремчето си, то ви демонстрира пълно доверие. Четириногите знаят, че с тази смешна поза правят стопаните си щастливи! Разтриването на коремчето е и чудесен начин да покажете на косматия си другар, че го обичате. 

Ако едно куче постави главата си на коляното ви, значи иска вашето внимание. Понякога четириногите се закачат с лапа – това означава много неща, но най-често – че животното е гладно или ви моли за нещо. Следете и за вокализацията, придружаваща различните жестове на косматия ви другар – чрез хленчене или леко скимтене то може би ви насочва към това, което иска. 

куче човекСнимка: iStock

Има още много неща, свързани с езика на тялото на кучетата, които могат да ни подскажат как се чувства животното. Важно е да сте любознателни, да се интересувате, но и да наблюдавате косматия си другар. Да знаете какво се опитва да ви каже животното – това е важна част от грижата за домашния ви любимец. Това може да ви помогне да станете по-добър човек за своя питомец. И не забравяйте – всяко куче е различно, така че обърнете внимание на уникалния начин, по който животното комуникира с вас. Отбелязвайте си повтарящото се поведение и съпоставяйте ситуациите, в които се проявява то. Защото, категорично – 

най-добрият начин да покажете на вашето кученце, че го обичате, е като го слушате!

 

Виж още