8 неща, които кучето ви знае за вас

куче човек Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога как домашният ви любимец усеща, когато сте ядосани или разстроени? Всички собственици на четириноги в даден момент сме се питали: как косматият ни другар знае толкова много за нас? 

Кучетата имат невероятно мощно обоняние и способност да се свързват със стопаните си. Това им позволява да ни съчувстват (да имат прояви на емпатия) и да знаят кога имаме нужда от подкрепа – както физически, така и психически. Може и да не ви се вярва, но носът на четириногите е толкова силен, че дори може да усети смъртта, пишат от AnimalWised. И тъй като всички знаем колко умни могат да бъдат животните и колко обич, преданост и искрена емоция могат да ни предадат, може би ще ви е любопитно да надникнем зад всички неща, които те усещат! 

куче човекСнимка: iStock

Нека разгледаме заедно 8 неща, които вашето куче знае за вас. А как ги е научило – можем само да предполагаме!

Dogsandcats.bg
  • Кучето усеща страха ви

Едно от невероятните умения, които кучето ви притежава, е способността му да усеща страха ви и дали имате нужда от защита. Когато сме уплашени, отделяме адреналин, а мощният нос на питомеца ни може да го надуши. Освен това, в моменти на страх, тялото ни инстинктивно се свива, подготвяйки се да избяга/да се защити. Нещо, което домашните ни любимци моментално забелязват. Те дори могат да се изнервят и напрегнат, ако трябва да ни защитят, тъй като ни възприемат като част или лидер на глутницата си. 

  • Знае в какво настроение сте

Способността на четириногите да изпитват емпатия им помага да разпознават кога сте щастливи и кога – тъжни. Кучетата правят това само като четат езика на тялото ни. Косматите ни другари са експерти по разчитане на изражението на лицето и тялото ни. За това в моментите, когато питомецът ви забележи, че сте обезсърчени или притеснени, той несъмнено ще ви покаже обич и ще се опита да ви утеши. Кучето ви иска да знаете, че винаги можете да разчитате на него и няма да ви остави, докато не се почувствате по-добре!

куче човекСнимка: iStock

  • Знае кога сте болни

С нос между 10 и 100 хиляди пъти по-мощен от нашия, кучетата могат да откриват определени заболявания, а някои дори се специализират в тях. Четириногите могат да тренират обонянието си така, че да различават някои химикали, които отделяме чрез тялото си, когато сме болни. От мигрена или инфекции на пикочните пътища до ниска кръвна захар или епилептични припадъци. И дори – откриване на рак. Така че, ако домашният ви любимец се фокусира твърде много върху душенето на определена част от тялото ви, може би е добре да се замислите дали да не направите посещение при лекар, за да се прегледате.  

куче човекСнимка: iStock

  • Разбира кога сте ядосани

Друго нещо, което домашният ви любимец знае за вас, е кога сте му ядосани. В момента, в който е направило нещо нередно и вие сте готови да му се скарате, стойката на тялото, изражението на лицето и тонът на гласа ви се променят. И следователно четириногото се ориентира, че се е случило нещо, което не ви допада. Ето защо то присвива уши, скрива опашката си между задните крака и изглежда „гузно“.

Вижте още: Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

  • Кучетата усещат бременност

Ако сте бременна, вероятно сте забелязали, че домашният ви любимец се държи различно около вас. Това е така, защото кучетата действително усещат, че нещо във вас е различно. Те са в състояние да доловят хормоналните промени, които се случват в тялото ви по това време. И поведението им става много по-защитно, знаейки, че сте по-уязвими. 

куче човекСнимка: iStock

  • Кучетата могат да направят разлика между любов и омраза

Домашните ни любимци са в състояние да разберат дали харесвате един човек или не чрез окситоцина, който отделяте, известен още като „хормон на любовта“. Този химикал, който съпътства и промените в ритъма на дишането и напрежението на тялото ви, информира домашния ви любимец дали човека пред вас ви допада. 

куче човекСнимка: iStock

  • Знае какви са намеренията ви

Имали ли сте някога усещането, че кучето ви знае какво ще направите още, преди да го направите? Това е така, защото четириногите са в състояние да възприемат дори най-незабележителния сигнал от вашето тяло и мимика, за да предвидят бъдещите ви намерения. Посягате към ключовете си - питомецът ви вече знае, че ви предстои да излезете. 

  • Знае къде сте били

И за финал, друго нещо, което вашето куче знае за вас, е откъде идвате. Да, домашният ви любимец може да усети това, когато се прибирате у дома, благодарение на мощното си обоняние. За това, бъдете сигурни, че косматият ви другар усеща дали сте били до супермаркета, на работа или в парка, където е имало други животни. Кучетата са в състояние да различат милиони фини аромати, така че е добре да се избягват силни миризми, които са неприятни за тях. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето ми изведнъж стана по-привързано?

Защо кучетата са нежни с бебетата

 

Виж още