Защо кучетата са нежни с бебетата

куче бебе Снимка: iStock

М ного стопани са забелязали, че кучетата, въпреки че могат да са леко колебливи в началото, са по-нежни и дори - по-спокойни около бебета. Може дори да изглежда, сякаш имат специална връзка помежду си. 

И така, защо кучетата са внимателни с бебетата?

Кучетата са нежни с бебетата вероятно, защото могат да усетят, че те са безобидни и уязвими. Това може да е и причината за защитното поведение, което някои домашни любимци развиват около най-малките членове на семейството ви. От друга страна, домашните любимци се водят и често – дори имитират стопаните си, така че е възможно да възприемат техните емоции на грижовност и повишено внимание. 

куче бебеСнимка: iStock

Вижте още: Дали вниманието на кучето към новороденото е мания или защита

Dogsandcats.bg

Това са само някои от възможните причини, с които можем да си обясним по-внимателното отношение на повечето кучета към бебетата. Важно е да отбележим, че не всички четириноги са големи почитатели на бебетата. Някои могат да започнат да изпитват ревност, за това е важно да следите и да коригирате своевременно поведението на питомеца си около новороденото.

А ето и на какво може да се дължи по-нежното и дори – грижовно отношение на кучето към бебето ви.

  • Кучето иска да защити глутницата си

Докато вие вероятно възприемате домашния любимец като член на семейството си, то за него вие сте част от глутницата му. И всеки, с когото вие живеете, респективно се добавя към нея. 

Кучетата може би усещат, че трябва да бъдат нежни с бебетата, защото искат да защитят най-малките членове на глутницата си. 

Не бива да забравяме, че четириногите ни другари са потомци на дивите вълци – естествени товарни животни, у които е заложено да защитават членовете на семейството си. 

куче бебеСнимка: iStock

  • Бебетата са безобидни

Домашните кучета не стават агресивни без причина, особено към хората. Ако не безпокоите едно животно, то обикновено ще ви отвърне със същото. От друга страна, четириногите може би забелязват, че човешките бебета не са агресивни и като цяло – са доста безпомощни. Осъзнаването, че те са безобидни, може би е причината вашият питомец да се държи нежно с новороденото. 

Кучетата са много добри в разчитането на езика на тялото. За това дори най-големите домашни любимци могат да бъдат нежни с бебетата – защото не ги възприемат като заплаха. Те са малки, не се движат сами и като че ли не са достатъчно силни, за да бъдат заплашителни. Въпреки добрите намерения на питомеца ви обаче, бъдете внимателни. Често кучето може да не осъзнава добре размера и силата си, като така случайно да притесни мъничето. 

куче бебеСнимка: iStock

Вижте още: Как да помогнем на кучето да се справи с промени в рутината си

  • Някои кучета имат майчински инстинкт

Ако имате женско куче, което в миналото е имало поне едно котило, то може да е запазило част от естествения си майчински инстинкт. 

Когато едно куче ражда, то дава на кутретата си целите си грижа и внимание. Ако домашният ви любимец се държи подобно на начина, както когато е отглеждала малките си, вероятно тя прилага същите майчински инстинкти върху бебето ви. 

куче бебеСнимка: iStock

  • Бебетата миришат различно

Ако някога сте държали в ръце бебе, вероятно сте забелязали, че те имат специфична миризма. Така че непълно възможно кучето ви да е по-нежно и внимателно около малкото човече, защото усеща този аромат. 

Кучетата имат много силно обоняние. За това и е напълно възможно, когато едно четириного помирише новородено, то да осъзнава, че е нещо по-различно от човек – същество, което има нужда от закрила и подкрепа. 

  • Проява на емоционална интелигентност

Въпреки че домашните ни любимци имат своите странни навици и привички, а често могат да са крайно нелогични в действията си, те са много по-умни, отколкото изглеждат. Кучетата може би знаят, че е необходимо да бъдат нежни с бебетата, защото имат емоционална интелигентност. Какво имаме предвид?

куче бебеСнимка: iStock

Според д-р Корен, кучешки психолог, четириногите имат умствените способности на човешко дете, на възраст между 2 и 3 годинки. Учените предполагат, че домашните любимци изпитват емоции като щастие, страх, тъга и гняв. Не е сигурно обаче, дали косматите и другари са способни на по-сложни емоции като емпатия или завист, например. 

Смята се също, че кучетата могат да доловят емоциите на стопаните си. Те могат да приложат комбинация от наблюдения на езика на тялото ви, съчетано със звуците, които издавате, за да определят как се чувствате в конкретния момент.

Вижте още: Защо бебешкият плач разстройва кучетата

Не е изключено домашният ви любимец да забелязва и, че възрастните членове на семейството ви се отнасят към бебето с повече внимание и са по-спокойни около него. Нещо повече – кучето ви може да е установило, че самите вие сте по-щастливи, когато се грижите за новороденото и да поиска да се присъедини към щастието ви!

  • Кучетата имитират стопаните си

Понякога кучетата естествено копират действията на стопаните си по различни начини. В мрежата можете да откриете различни забавни видеоклипове на четириноги, имитиращи своите собственици, които накуцват или кръстосват лапите си по сходен с тях начин. 

Идентично на това, кучето ви може би забелязва, че вие се държите по-защитно и нежно към малкото човече и то взаимства вашето поведение. По същия начин те могат да видят, че собственикът им се държи прекалено защитно и нежно към новото малко човече и така те ще адаптират същото поведение.

  • Понякога зависи от породата

Кучетата са отглеждани за много и различни цели. Понякога инстинктите на животното могат да се активират в моменти, които за нас изглеждат случайни. Не е изключено четириногите да са нежни с бебетата, защото това е характеристика на породата им. Разбира се, не можем да говорим точно за инстинкт, колкото за предразположеност. 

куче бебеСнимка: iStock

Овчарки кучета като Бордър коли, Австралийска овчарка и Австралийски кетълдог, например, са отглеждани, за да помагат на хората в пастирската работа. И докато днес ние ги познаваме по-скоро като популярни домашни любимци, те все още съхраняват стадния си инстинкт. 

Кучета-пазачи като Немска овчарка, Ротвайлер и Доберман, например, които са отглеждани за охрана, също могат да демонстрират инстинктите си, като защитават дома и семейството си. Те могат да бъдат по-нежни с бебетата, защото осъзнават, че това е нов член на семейството им, който има нужда от защита.

Кучетата са невероятни същества и са много по-интелигентни и чувствителни, отколкото хората си мислят. Те знаят кога да бъдат предпазливи и кога – малко по нежни. Наблюдаването на поведението на домашните ни любимци е един от начините за по-доброто разбиране и общуване помежду ни. Въпреки че голяма част от действията на косматите ни другари може би изглеждат странни или нямат логична причина, винаги има цел зад техните действия. Бъдете сигурни в едно: Кучетата могат да направят неочакваното, като например да държат яйце в уста, без да го счупят. Или да бъдат нежни и внимателни с бебетата!

Виж още