8 неща, които може би не знаете за Кокер шпаньолите

Кокер шпаньол Снимка: iStock

К окер шпаньолите са една от най-разпознаваемите породи в цял свят. С тези дълги, висящи и меки уши, нежни очи и мило изражение, тези кучета просто не ни оставят избор – няма как да не ги обичаме! Известни със забавния си и игрив нрав, те са чудесни спътници както за хора, които живеят сами, така и за семейства с деца. 

А ето и 8 любопитни факта за тази невероятно очарователна, интелигентна и елегантна порода. Някои от тях, признаваме си, бяха изненадващи и за нас!

  • Кокер шпаньолите са лесно разпознаваеми

Кокерите са една от най-лесно разпознаваемите породи кучета, благодарение на очарователните им висящи уши и прекрасни, кръгли очи, обикновено тъмни или лешниково кафяви. Можете да ги откриете в различни цветове, а козината им обикновено е копринена, леко къдрава или права. 

Кокер шпаньолСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Кокерите може да са пътували до Америка с експедицията на „Мейфлауър“

Историческите записи показват, че на борда на „Мейфлауър“, английският кораб, използван от група английски заселници (наричани още „пилигримите) за плаването им от Саутхемптън, Англия до Нова Англия (втората успешна английска колония отвъд Атлантика, днешен Масачузетс) през 1620 г. е имало и две кучета. Едното е било мастиф, а другото – шпаньол.

  • Кокерите са отглеждани за лов

Шпаньолите идват от Испания и първоначално са отглеждани като ловни кучета през 1400 г. Семейството на шпаньолите обхваща голямо разнообразие от четириноги с различни форми и цветове. Всяко четириного имало различни качества в помощ на ловците на полето. В определен момент кучетата били разделени на сухоземни и водни шпаньоли, като Кокерът се използва главно за лов на сушата.

Кокер шпаньолСнимка: iStock

  • Има два различни вида Кокер шпаньол

Може да изглеждат доста подобни, но Английският и Американският кокер шпаньоли се считат от Американския киноложки клуб за две отделни породи. Американските кокери обикновено са по-малки и имат по-заоблени глави, докато английските се отличават с по-дълги муцуни и по-малко изпъкнали вежди. 

  • Кокерите са тясно свързани със Спрингерите

Смята се, че в първото котило шпаньоли е имало както Кокери, така и Спрингери. По-малките кутрета, които били подходящи за лов на по-дребни птици, които летят по-ниско до земята, получили името Кокери, а по-големите – Спрингери поради способността им да скачат в храстите и да плашат птиците. 

През 1892 г. Английският киноложки клуб официално ги признава за различни породи.

Кокер шпаньолСнимка: iStock

  • Кокерите са много умни кучета

Кокерите са много интелигентни кучета, които се учат бързо и имат желание да угодят на стопаните си. Те са послушни по природа, което прави дресурата им истинско удоволствие – както за самото животно, така и за стопанина му. Кокерите се използват и за полицейски кучета (макар да не са толкова популярни като Немската овчарка и Малиноата), именно поради тяхната интелигентност и способност да надушват предмети като оръжия и наркотици.

  • Първото куче, открило рак, е Кокер

Учените за първи път доказват, че кучетата могат да идентифицират ракови проби, използвайки обонянието си, благодарение на Кокер шпаньола Трангъл. В експеримент през 2004 г. четириногото има най-добър процент за иденфициране на рак – с точност до 56%. След продължителна работа с кучето, резултатът постепенно се качил на 80%.

  • Лейди от „Лейди и Скитника“ е Кокер шпаньол

Вероятно най-известният Кокер шпаньол в света е Лейди от култовата анимация на Дисни „Лейди и Скитника“. Копринената козина, дългите уши и разумната, кротка природа правят Кокерите идеален избор за ролята на елегантната дама. 

Кокер шпаньолСнимка: iStock

 

 

Виж още