Английски кокер шпаньол

английски кокер Снимка: Istock

Други имена

Кокершпаньол, English Cocker Spaniel, Cocker

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

39 см. 41 см.

Тегло

6 - 14 кг.

Живот

12 - 14 г.

Произход

Великобритания

История

Една от най-разпространените и известни породи по света, Английският кокер-шпаньол е куче, съпътствало живота на човека от древни времена. Наследник на клепоухите птичари, това  четириного е една от гордостите на британските селекционери. И има защо – дребното, клепоухо кученце, изпозлвано най-вече за лов на птици, бързо се превърнало във всеобщ любимец на Острова.

За първи път официално се споменава породата през далечната 1801 година, когато е основан и първият британски клуб на почитателите й. Смята се, че съвременните кокери водят началото си от черния шпаньол Обо и именно за това в продължение на десетилетия всички предствители на породата били с черен цвят. Едва в началото на миналия век се появили екзепляри на петна или, както ги познаваме днес, със златиста грива. Първото куче, порода кокер-шпаньол е показано на изложба в Бирмингам през 1859 година.

Външен вид

Средно на ръст, енергично и здраво ловно куче с квадратен формат и пропорционално телосложение. Мъжките представители на породата достигат до 41 см височина, женските – до 30 см. Теглото, обичайно, е от 6 до 12-13 кг. Кокерите са с квадратна муцунка, широк, черен нос и големи кафяви очи.

Ушите са клепнали, покрити с дълга, копринена козина. Тези кучета имат добре развит гръден кош и мускулести крайници,  а опашката е разположена малко под линията на гърба. Козината е плътно прилепнала по тялото, копринено-мека при допир. Може да е черна, златисто-кафява, бяла, червена, на петна.

Dogsandcats.bg

Характер

Английският кокер е весело, добродушно, но и нежно, гальовно куче, което никога не оставя собственика си да скучае. Породата е подходяща не само за любители на лова, но и за всички, които водят активен начин на живот. Защото кокерите са игриви, приятелски настроени към хората. Те ще гледат да са непрекъснато около вас и да ви уведомят, ако някой се приближи или установят движение. А това ги превръща в добри кучета-пазачи. 

Кокер-шпаньолът се нуждае от ранна социализация, макар да се разбира добре с други кучета по природа.

Здраве

Английският кокер-шпаньол има някои генетично-заложени заболявания като: катаракта, конюктивит, глаукома, обръщане на клепачите, атопичен дерматит, заболявания на бъбреците, хранителни алергии. Склонни са към развитие на тазобедрена дисплазия, дископатия, хипотереоидизъм, епилепсия. Сред честите заболявания са и демодекоза, хироцефалия и глухота.

Грижа

Кокерите са адаптивни кучета и еднакво добре живеят както в апартамент, така и в къща с двор. Важното е да получават необходимото внимание и доза упражнения, които да ги поддържат във форма. Издържливи, те се наслаждават на дългите разходки, обичат да гонят различни предмети. Добър вариант е да дадете кучето на училище, докато е още малко, за да научи основни команди и да се социализира. Тези кученца лесно ще се научат да тичат до вас в парка, или да припкат, докато карате колело. Винаги подхождайте към тренировките с вашия кокер нежно, чрез похвала и поощрение, защото тези кучета имат чувствителен темперамент и не реагират добре на грубост.

Кокетно животно, кокерът трябва да се разресва всеки ден, за да не се сплъстява козината му. Трябва да се къпе поне веднъж месечно със специален шампоан за дългокосмести кучета. Можете да водите любимеца си регулярно на кучешки фризьор- така ще разкрие максималния потенциал на красивата си външност. Препоръчва се редовно да се почистват зъбите, да се проверяват ушите и дължината на ноктите.

Хранене

Известен с невероятния си апетит, едва ли има друго куче, което толкова да обича да си хапва, колкото кокера. Склонен към преяждане, от вас зависи да намерите начин да му подстигурите балансирано и богато меню, без да напълнее.

Препоръчва се кокера да се храни два пъти дневно, като можете да му давате комбинация от висококачествена суха храна за кучета и консерва. Ако решите да добавите натурални продукти, заложете на месо, преминало термична обработка. Можете да му давате и обезкостена риба, пилешки дреболийки, сварени зеленчуци и др.

Деца и домашни любимци

Английският кокер е приятелски настроено куче, което се привързва силно към деца, особено, ако е отгледано с тях.  Тези кучета обичат компанията на други животни, дори котки.

 

 

 

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Виж още

Още породи кучета

Виж още