8 неща, които правите, но не допадат особено на кучето ви

куче Снимка: iStock

Т олкова обичаме кучетата ни, че понякога не се замисляме дали всички неща, които искаме да споделим с тях, всъщност им допадат. Факт е обаче, че някои от действията, ситуациите и случките, които са забавни за нас, могат да са неприятни и стряскащи за домашните ни любимци. 

И тъй като косматите ни спътници няма как сами да ни кажат кои от нещата, които ние обичаме да правим, не са никак вълнуващи за тях, съставихме списък с някои най-често срещаните от тях. За наш късмет – любимите ни кучета винаги ще намерят начин да ни простят, защото те са точно такива!

  • Без прегръдки, моля

Разбира се, има четириноги, които харесват да ги прегръщат. Някои от силно привързаните към стопаните си кучета с удоволствие се наслаждават на всички прояви на обич от страна на собствениците им. За други обаче, увиването на ръцете около врата им и притискането се тълкува като знак за господство. Това кара животните да се чувстват като в капан и дори да изтърпят прегръдката ви, защото ви имат доверие, това не значи, че им е приятно.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Наблюдавайте езика на тялото на кучето си: приковани назад уши, скована стойка и напрегнато изражение означава, че то не се наслаждава на прегръдката. 

  • Команди с твърде много думи

Всички обичаме да „разговаряме“ с домашните си любимци – и това е добре! Но понякога е лесно да забравим, че косматите ни спътници не разбират по-голямата част от това, което казваме.

Въпреки че са умни същества, сложните команди объркват голяма част от четириногите. Реплика от типа „Ще получиш лакомство, ако си добър!“ за кучето ви не носи никакъв смисъл. Да, то може би разпознава в нея думите „лакомство“ и „добро“, но не прави връзката помежду им.

За това – нека командите са съставени от максимум две думи, които са изречени с подходящите категоричност, тон и език на тялото – само така ще имате по-голям шанс да предадете съобщението. 

кучеСнимка: iStock

  • Ако може - без викане

Да, кучетата ни се нуждаят от граници, но дресурата и възпитанието на домашния ви любимец ще бъдат далеч по-успешни, ако насърчавате доброто поведение, вместо да им се карате, когато са лоши. Четириногите не харесват силни шумове от всякакъв вид, а ако редовно им викате рискувате да ги направите тревожни или уплашени. През повечето време те дори няма да разбират какво казвате, което прави викането още по-лишено от смисъл. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

  • Кучетата не харесват да ги докосвате по лицето

Отново, вие знаете най-добре какво допада и какво не се харесва на кучето ви. Някои домашни любимци обожават да се галят нежно по муцунката от любимите им хора. Но има и кучета, които ще изтърпят пръстите ви, близо до лицето си, но без да им се наслаждават - особено ако ги докосвате твърде грубо или непредсказуемо. За това – ако искате да се порадвате на непознато куче, акцентирайте върху зоните, които са по-безопасни като врат, рамене или гърди. Поне докато не опознаете животното малко по-добре!

  • Непотърсен зрителен контакт

Ние, собствениците на кучета, добре знаем, че можем да гледаме домашните ни любимци в очите продължително и всъщност това е знак за взаимна любов. Когато зрителният контакт идва от непознат човек обаче, това може да се изтълкува като предизвикателство или заплаха от страна на животното. За това – най-добре избягвайте да гледате в очите четириного, което не познавате. 

човек и кучеСнимка: iStock

  • Силните миризми

Носът на домашните ни любимци е между 10 и 100 хиляди пъти по-чувствителен към ароматите, отколкото човешкия. Само се опитайте да си представите как му се отразяват силните миризми на почистващи препарати или парфюмите. Твърде силните аромати дразнят обонянието на косматите ни приятели за това внимавайте с използването на подобни продукти около домашния ви любимец. 

  • Не им позволявате да подушат заобикалящата ги среда

Миризмите навън са основният източник на информация за кучетата. За това разходката за домашните ни любимци е толкова важна и вълнуваща – това е тяхната версия на проверяване на социалните медии и проверка какво се случва с останалите четириноги в квартала. Помислете за това, когато следващия път дръпнете животното преди да е успяло да подуши земята под себе си!

  • Да ги принуждавате да се изправят срещу страховете си

При някои хора може и да работи, но при домашните ни любимци принуждаването да се изправят срещу нещо, от което ги е страх, може да бъде контрапродуктивно. Независимо дали става въпрос за прахосмукачката, конкретен човек или място. 

кучеСнимка: iStock

Най-добрият подход е постепенно да излагате животното на стимулите от разстояние, на което то се чувства удобно. След това – задължително да го възнаградите за това, че е останало спокойно. 

 

Кои са нещата, които вие правите, а смятате, че вашият домашен любимец никак не обича? Споделете ни в коментар!

Виж още