10 научни ползи защо да пускаме кучето в леглото

куче Снимка: iStock

В общността на стопаните на кучета отдавна се води активен дебат за това до колко е добре да пускаме домашния ни любимец да спи на леглото до нас през нощта. Този въпрос може да се окаже повод за сериозни разговори между партньорите, особено ако единият от тях не е съгласен или пък са отскоро заедно. 

За това е добре, независимо към кой от двата „лагера“ – „за“ или „против“ спането с четириногия ви приятел сте,

да се запознаете с резултатите от някои научни изследвания, които по недвусмислен начин ще ви докажат ползите домашният любимец кротко да похърква в краката ви през нощта.

Dogsandcats.bg

Като се започне от повишеното чувство за комфорт и безопасност и стигнем до факта, че сънуваме по-малко кошмари, когато подсъзнателно усещаме, че кучето ни е до нас. 

кучеСнимка: iStock

Вижте 10 ползи от спането с куче, потвърдени от учените

1. Спането с куче понижава нивото на стрес и бори депресията.Близостта с четириногия ни приятел увеличава притока на окситоцин – любовният химикал, който ни успокоява. 

2. Увеличава чувството за сигурност и закрила. Особено при жените качеството на съня е по-добро, когато знаят, че има кой да ги предупреди за потенциална опасност.

3. Намалява самотата. 41% от стопаните на домашни любимци споделят, че спането с домашния любимец засилва чувството, че не са сами – дава усещане за приятелство.

4. Спането с домашни любимци облекчава безсънието, смекчава безпокойството и бори нарушенията в съня. Помага да заспите по-бързо.

5. Подобрява се качеството на съня. Присъствието на животно подсъзнателно засилва усещането за комфорт, а оттам – намаляват кошмарите.

6. Понижава кръвното налягане. Взаимодействието между човек и куче води до отчитане на по-ниски показания при тестване.

7. Помага за по-здраво сърце. Американската асоциация по сърдечни заболявания е установила връзка между спането в близост до домашни любимци и хипертонията.

8. Укрепва и заздравява връзката ви с кучето. Споделяйки дрямката си заедно вие ставате още по-близки с домашния си любимец.

9. Намалявате възможността от възникване на алергии в по-късен етап от живота. Проучване доказва, че бебета и малки деца, които спят в близост до домашните си любимци, са по-малко склонни да развият алергии в бъдеще.

10. Подобрява се здравето ви като цяло. Тесният контакт с домашния ви любимец има редица предимства като по-ниски нива на холестерол и триглицериди, прави ви по-жизнени.

кучеСнимка: iStock

Не на последно място – ползите за четириногите ни приятели също не са за пренебрегване. Чувствайки вашата близост и знаейки, че са на разположение ако имате нужда от тях, кучетата също спят по-дълбоко. 

А ако сте от тези хора, за които няма нищо по-зареждащо от влажния нос и щастливия поглед на кучето сутрин – значи няма смисъл да ви увещаваме в ползите от това да го пуснете да дремне при вас на леглото!

 

Вижте още:

Колко дълго можем да оставим кучето само

Защо е полезно да говорим „като на бебе“ на кучето си

 

Виж още