8 причини защо кучето ви кръстосва лапи

куче лапи Снимка: iStock

Н е е ли просто очарователно, когато видите кучето си да кръстосва лапи? Това е една от безспорно най-любимите пози на всеки собственик, който иска да направи уникална снимка на косматия си другар. Но замисляли ли сте се някога защо домашните ни любимци кръстосват лапите си? Ако е така, то не сте сами! И тъй като този въпрос гложди и нас, решихме да разгледаме осем от възможните причини, поради които четириногите ни другари го правят!

8 причини, които карат кучетата да кръстосват лапите си

  • Опит за общуване

Домашните ни любимци не могат да говорят, но за сметка на това те използват езика на тялото си, за да комуникират със своите стопани. Понякога кръстосването на лапите е именно с цел общуване. С този жест четириногият ви другар може да иска да ви каже, че е време да му дадете от любимите лакомства. Или да поиграете. Или е време за вечеря. Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на тази теория, тя е правдоподобна от гледна точка на това, че животното знае, че актът на кръстосване на лапи ще привлече вниманието ви. И винаги се получава точно това, нали? 

куче лапиСнимка: iStock

  • Комфорт и удобство

Хората се разполагат така, че да им е удобно, когато са седнали или полегнали, а кучетата ни не са много по-различни. Учените дори вярват, че при кръстосването на лапите се премахва натискът върху ставите. Или с други думи, питомецът ви може би го прави, защото се чувства удобно и отпуснато.

Dogsandcats.bg
  • Умора

Когато едно куче е уморено, то иска да се настани възможно най-комфортно, а както установихме, кръстосването на лапите е удобна позиция, така че логично е предпочитана от косматия ви другар, когато иска да полегне и да се наслади на релаксираща дрямка. Кръстосването на лапите премахва тежестта от лактите и други части на тялото, което позволява на питомеца ви да се почувства спокойно и удобно.

куче лапиСнимка: iStock

  • Знак за удовлетворение

Представете си, че е слънчев пролетен ден, а кучето ви кротко си лежи на пода до вас. Лапите му са кръстосани и то подушва свежия въздух, нахлуващ през отворените прозорци. Изглежда ли ви доволно? Разбира се, че да! При този сценарий домашният ви любимец е спокоен и се е настанил комфортно, нали? Виждате ли модела? Кръстосването на лапите се случва тогава, когато животното се е отпуснало и му е приятно!

  • Научено поведение

Кучетата са много наблюдателни животни, които отчитат всичко, което стопаните им правят, особено в случаите, когато става въпрос за похвала. Всички знаем, че да видите четириного, което лежи на пода със скръстени лапи е много сладка гледка, а това винаги носи на животното допълнително внимание. Освен похвали от типа на „Добро момче!“, понякога дори може да последва и лакомство. И ако това се случва често, питомецът ви може да се научи да кръстосва лапите си по-често, защото знае, че следва награда. 

куче лапиСнимка: iStock

  • Знак за подчинение

Кучето ви може да кръстосва лапите си като акт на подчинение, когато наоколо има друго четириного. Обикновено, ако това е причината, ще забележите, че питомецът ви избягва зрителен контакт с другото животно. Самото кръстосване на лапите в този контекст показва, че домашният ви любимец не смята другото животно за заплаха и няма намерение да го безпокои. И, което е най-важно – не се чувства заплашен и няма намерение да започва битка. 

  • Типично за породата

За по-малките породи е по-трудно да кръстосват лапите си, да не говорим, че те нямат толкова много тежест, с която да се справят, докато лежат, за да има смисъл тази поза. Вероятно никога не сте виждали Дакел с кръстосани лапи, нали?

куче лапиСнимка: iStock

  • Кучето ви копира

Научен факт е, че кучетата копират стопаните си. Ако често кръстосвате краката си, възможно е домашният ви любимец да се опитва да ви имитира, правейки същото. Понякога копирането може да се случва, без животното дори да осъзнава, че го прави. Не забравяйте, че четириногите ни другари наблюдават всичко, което правим и понякога дори неволно го повтарят!

Вижте още:

Кога кучето крие муцуната си с лапи

Защо кучето ближе лапите си

Виж още