Кога кучето крие муцуната си с лапи

куче Снимка: iStock

Д омашните ни любимци безспорно имат някои доста забавни навици. Зад поведението на кучето винаги стои определена причина – това е неговият начин да общува с нас, а наша задача е да разтълкуваме правилно знаците, които ни дава. Като това да покрива лицето си с лапи, например. 

Мила и сладка картинка, на която се е натъквал всеки, който отглежда куче в дома си. Какво обаче наистина се крие зад опита на домашния ни любимец да скрие муцуната с лапите си? 

Вижте 4 възможни причини за това поведение. 

  • Почесване или избърсване

Ако по някаква причина лицето на кучето го сърби, то често се „плъзга“ по пода. Прави почти същото, когато излезе от банята след къпане. Обръщайки с лапи муцуната си, то може би се опитва да се почеше или изсуши по-бързо и ефективно. Ако се случва еднократно – нямате причини за безпокойство. Ако обаче забележите, че кучето ви компулсивно сякаш „стиска“ лицето си, това може да е признак на болка, дразнение или инфекция. В този случай не се колебайте да се свържете с ветеринарен лекар за съвет.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Страх или безпокойство

Ако някога сте покривали очите си с ръце по време на страшен филм, то това обяснение за поведението на домашния ви любимец ви се струва логично, нали? Ако косматият ви приятел се опитва да скрие муцуната си често, може да се касае за вътрешен отговор на определен страх от нещо или тревожност. Това може да е в следствие на различни ситуации, но във всички случаи трябва да се свържете с ветеринарния си лекар.

  • Знак на уважение

Кучетата са работни животни и са свикнали да живеят в глутница. За тях вие сте нейният „водач“ и те имат желание да ви демонстрират уважение. Ако кучето ляга по гръб, оставяйки незащитен корема си (което е най-уязвимата част от тялото му), и крие лицето си с лапи, това може би е неговият начин да признае, че животът му е във вашите ръце и ви има пълно доверие. 

дакелСнимка: pixabay.com

  • За да ви зарадва

Ако възнаграждавате кучето си и то получава внимание, галене и целувки всеки път щом покрие лицето си с лапи, то може би е научило, че след тази постъпка следва нещо хубаво за него. Следователно – щом вие го намирате за сладко то е готово да ви угажда, за да бъдете доволни. 

Само се замислете - домашните ни любимци са склонни да повтарят дадено поведение само, защото ни прави щастливи! За това и са най-добрите ни приятели, нали?

 

Вижте още:

Защо кучетата обичат да лежат на слънце

Кое кара кучето да „копае“ в килима

Виж още