Защо кучето ближе лапите си

куче Снимка: iStock

В ероятно сте забелязали, че кучето ви от време на време облизва лапите си. Докато това се случва понякога – нямате причини за безпокойство. Ако обаче забележите, че започва да става прекомерно и твърде често, значи може би се касае за друг проблем и се налага да предприемете някои действия. 

Защо кучетата си облизват лапите си?

Обикновено домашните любимци облизват лапите си като част от личната си хигиенна поддържка. Ще забележите, че се случват обикновено в края на деня, след хранене, докато животното се успокоява и подготвя за дрямка или след връщане у дома след разходка навън.

Дори кучета, които не се занимават с много грижи за себе си облизват лапите си от време на време – това е съвсем естествено и нормално.

Dogsandcats.bg

Не е нормално, ако вашият космат приятел изглежда сякаш облизва лапите си често, настоятелно и дори – агресивно. Това обикновено е признак на здравословен или поведенчески проблем. 

кучеСнимка: iStock

  • Възможни здравословни проблеми

Щом забележите, че домашният ви любимец облизва прекомерно лапите си, първата стъпка е да се определи дали се касае за медицинско състояние. Кучетата често облизват лапите си настойчиво ако ги сърбят, болят или дразнят. 

Това може да се е случило в следствие на нараняване – животното може да е стъпило върху остър предмет или гореща настилка. Може да е било ужилено или ухапано от насекомо или друго животно. Възможно е дори да има нещо, което е залепнало за лапите му – предмет или вещество, с чието отстраняване не може да се справи само. Чужди предмети като трески, слама или части от растения могат да се заклещят между възглавничките на лапите и да предизвикат дискомфорт и дразнение. 

Друга възможност е кучето ви да има необичайно образувание на едната от лапите си, като киста или тумор. Сред възможните вероятности са и домашният ви любимец да има артрит или нараняване на меките тъкани или костите на лапата. Последното може да е нещо, което няма как да се забележи с просто око. 

Ако кучето ви се фокусира преобладаващо върху едната си лапа, тогава е по-вероятно нараняване, чужд предмет или някакво образувание.

кучеСнимка: iStock

Алергиите често причиняват сърбеж или дразнене на подложките на лапите, което кара кучето да облизва лапите си за облекчение. Най-честите от тях са хранителните алергии. 

Не е необичайно кучетата да развият бактериални или гъбични инфекции на лапите. Тези инфекции могат да се появят по неизвестни причини, като понякога са вторичен резултат от алергия - когато кучето често ближе лапите си, те остават влажни и са по-податливи на възпаления.

Външните паразитни инфекции като бълхи, краста или анкилостоми също могат да причинят упорит сърбеж на лапите, което води до прекомерно облизване.

За да установите, че се касае за някой от изброените медицински проблеми, разгледайте добре и отблизо лапите на животното. Обърнете внимание на върховете на възглавничките и между тях, както и около ноктите. Търсете чужди предмети, порязвания, натъртвания, кървене, подуване, зачервяване, образувала се коричка, струпеи, счупени нокти, пъпчици – всичко, което изглежда ненормално. 

Имайте предвид, че прекомерното облизване често причинява петна от слюнка по косата около лапите. Независимо дали откриете нещо сами или не – важно е да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Специалистът трябва да изключи здравословни и физически проблеми като причина преди да се концентрирате върху другата възможност – проблеми с поведението. 

  • Поведенчески проблеми и облизване на лапите

Щом сте изключили всички здравословни проблеми, най-вероятно кучето ви ближе настойчиво лапите си водено от поведенчески причини. Може да просто скука, но съществува вероятност да се дължи на стрес, страх или безпокойство

кучеСнимка: iStock

При някои животни близането на лапите може да е започнало, защото са се почувствали отегчени, а след това да се е превърнало в навик, който им действа успокояващо, релаксиращо и им дава чувство на комфорт. 

При по-тежките случаи пък, може би се касае за обсесивно-компулсивна тенденция, които го кара да повтаря едно и също действие многократно. 

Един прост начин да се справите с поведението на облизването на лапите е да разсеете кучето си. Водете го на повече разходки, играйте с него повече, осигурете му различни играчки, които да ангажират вниманието му, докато ви няма. Никога не го възнаграждавайте или насърчавайте, когато забележите, че облизва лапите си. Ако въпреки опитите ви облизването продължава, помислете за възможни техники за промяна на поведението, за да помогнете на домашния си любимец. В този случай най-добре е да се консултирате с треньор за кучета или психолог, специалист по поведението им. 

Никога не подценявайте дадено поведение на домашния си любимец, дори и да ви се вижда безобидно. С повече търпение, постоянство и желание бихте могли да се справите, ако се касае за поведенчески проблеми, но ако имате съмнения за здравословни -винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар.

 

Вижте още:

Кога кучето крие муцуната си с лапи

Как да се грижим за лапите на кучето през зимата

Виж още