8 причини защо кучето ви побутва храната си с нос

куче паничка храна Снимка: iStock

К ато собственик на куче вероятно вече знаете, че времето за хранене обикновено е най-любимия момент от деня на косматия ви другар. Но понякога звукът, който издава питомецът ви, бутайки паничката си по пода с нос, може да бъде леко озадачаващ. Може би сте забелязали, че кучето ви има този странен навик, но нямате идея защо го прави? Е, бързаме да ви успокоим, далеч не се случва само с вашия питомец! Всъщност, това е обичайна практика за някои четириноги и обикновено няма нужда да се тревожите. 

куче паничка хранаСнимка: iStock

8 възможни причини, поради които кучето ви бута храната си с нос

Понякога кучето ви може просто да иска да си поиграе с вечерята си, но е възможно и поведението му да има определена цел. Нека заедно разгледаме възможните причини зад това му държание. 

  • Криене на храна

Някои кучета крият храната си за по-късно – поведение, наследено от дивите им предци. Вашият питомец може да мести паничката си, за да скрие част от гранулите си под съда или да разлее част от съдържанието на купичката си, за да го премести на друго място. Ще познаете, че се касае за този сценарий, ако питомецът ви се върне по-късно, за да довърши хапването си. 

Dogsandcats.bg

куче паничка хранаСнимка: iStock

  • Любопитство

Кучето ви може просто да е любопитно. Може би сте забелязали това поведение и преди, когато питомецът ви проявява интерес към случайни неща? Ако наскоро сте променили вида или марката на храната на кучето си, обонянието му може да го накара да се заинтересува какво има в купичката му и той да използва носа си, за да го проучи. 

  • Внимание

Възможно е кучето ви да търси внимание. То може да иска да го забележите и побутвайки паничката си, да цели да погледнете към него. Ако подозирате, че косматият ви другар търси внимание и не искате това поведение да се превърне в навик, опитайте се да не му обръщате внимание. 

куче паничка хранаСнимка: iStock

  • Скука

Скуката, причинена от липса на стимулация, може да провокира различни поведения у домашния ви любимец. Включително – да го подтикне да играе с купичката или храната си. Ако питомецът ви не е имал достатъчно физическа активност през деня си – съкратили сте разходката му, не сте имали време за игра, той може да побутва гранулите си, за да се забавлява. 

  • Не е гладен

Ако кучето ви е похапвало през деня или сте прекалили с количеството остатъци от масата, които да споделите с него, то може просто да не е гладно. 

куче паничка хранаСнимка: iStock

  • Купата за храна

Формата на купичката може да затруднява храненето на кучето ви и то да се опитва да избута съдържанието й навън, за да му е по-лесно да си похапне. 

  • Проблеми със зъбите

Проблемите със зъбите могат да бъдат друга възможна причина за бутане и носене на храната от стая в стая. Възможно е косматият ви другар да изпитва болка, докато яде, и въпреки че е гладен, дискомфортът да е твърде болезнен, за да се храни нормално. 

куче паничка хранаСнимка: iStock

  • Проблеми със зрението

Ако кучето ви има проблеми със зрението, това може да е причината да бута храната си. Напреднала възраст или нараняване в близост до окото му може да бъде причината. Ако подозирате проблеми със зрението на вашето куче, най-добре е незабавно да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

В заключение, въпреки че има няколко по-сериозни причини защо кучето ви бута храната си с нос, в повечето случаи те могат да бъдат сравнително лесно отстранени. По-вероятно е четириногият ви другар просто да скучае, да търси внимание или да е любопитен. Въпреки това, ако не сте сигурни какво стои зад поведението му, подозирате дентални или зрителни проблеми или просто искате да се презастраховате – препоръчваме ви да се консултирате с ветеринарния си лекар. 

куче паничка хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето заравя кокалите си

5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

Виж още