Защо кучето заравя кокалите си

куче с кокал Снимка: iStock

И нтересен факт е, че дори и отглеждано в апартамент, кучето съумява да запази някои от природните си инстинкти. Като този да заравя кокали, играчки и ценни за него предмети. Дори да няма достъп до двор, кучето ни намира начин да „скрие“ тези неща от нас – в другата стая, под одеяла, в леглото си, под дивана или масата. Задавали ли сте си въпроса защо го прави?

дакел копае дупкаСнимка: iStock

Вижте четирите основни причини за това поведение:

  • Инстинкт

Няма как да говорим за кучешко поведение без да опрем до вродените инстинкти на домашния ни любимец, наследени от предците му – дивите кучета или още по-назад – от сивия вълк. Храната невинаги е била толкова лесна за намиране и за да се възползват максимално от улова си, прародителите на домашния ви любимец са заравяли излишъка в земята в близост до бърлогата си. 

Dogsandcats.bg

Почвата действа като естествен хладилник, който държи храната далеч от пряка слънчева светлина, а колкото по-дълбока е дупката – толкова по-хладно е. Така плячката оставала свежа за по-продължителен период от време и животното може да прибегне до нея в случай, че има нужда. Домашните кучета заравят не само лакомства или кокали, а всичко, което намират за ценно. Това е остатък от този инстинкт, който естествено ги кара да пазят ценните си неща, кътайки ги на безопасни за тях места.

  • Породата е от значение

Има някои породи кучета, които са по-предразположени към копаене на дупки и съответно – заравяне на предмети в тях. Това са почти всички видове териери, Дакелите, Бигълът, Басетът, някои хрътки и Мини Шнауцерът. 

Това, което обединява тези породи е, че са селектирани за лов и преследване на дребен дивеч, като са използвани и уменията им да копаят, както и да се провират през дупки в търсене на плячката си. За това не се учудвайте ако кучето ви се опита да „изкопае“ килима, пода или го прави в собственото си легло – това е естествено за породата и в общия случай – нормално поведение. 

кокерСнимка: iStock

  • Скука

Кучетата се нуждаят от достатъчна интелектуална и физическа стимулация, за да изразходват енергията си. Ако често ви се налага да отсъствате или животното стои по цял ден само, то ще намери свои начини да се забавлява. Като, например, да скрие дистанционното или някой от пантофите ви, „закопавайки“ ги под някое одеяло. Всичко това е с цел търсене на внимание, но и скуката си казва думата. За това – погрижете се да обръщате достатъчно внимание на четириногия си приятел и да внесете разнообразие в ежедневието му. Помнете – „измореното куче е щастливо куче“.

  • Безпокойство

Желанието на домашния ви любимец да закопава различни предмети и лакомства може да се дължи на стрес и безпокойство. Някои кучета се успокояват, докато ровят. Ако животното не се чувства в безопасност или е на ново място, то може да иска да зарови храната си, за да се върне към нея по-късно. 

Този тип поведение на недоверие, тревожност и бдителност е характерно за четириноги, които са имали оскъдни дажби храна в миналото, каквито са част от кучетата, идващи от приюти. То ще се подобри с времето, след като постепенно животното се почувства в безопасност и започнете да му изграждате график на хранене. Ако след 2-3 години съжителство обаче, четириногият ви приятел все така страни от вас и предпочита да доизяжда храната си в усамотение, помислете да се обърнете към специалист по дресура и кучешко поведение за помощ.

бостън териерСнимка: iStock

Трябва ли да спрем кучето да заравя кокалите си?

За да започнем да работим в посока промяна на дадено поведение у домашния си любимец, на първо място трябва да разберем причините за него. Дали мотивацията на кучето ни да заравя предмети, ценни за него, включва безпокойство, естествен порив или е от скука?

топка за тенисСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че това е нормално поведение, което се появява в по-малка или по-голяма степен при различните породи. За да го намалите или сведете до миниум можете да осигурите на домашния си любимец по-продължителни и наситени с упражнения, игри и забавления разходки, които да го „изморят“ качествено. Ако кучето изразходи енергията си, то няма да има нужда от други занимания у дома. Погрижете се във ваше отсъствие косматия ви приятел да разполага с достатъчно играчки, които да ангажират вниманието му.

Ако отглеждате кучето си на двор, то можете да приложите някоя от техниките, чрез които да насочите желанието му да копае към едно определено място в градината ви.

И накрая – ако кучето ви няма интерес към играчките си, то вземете му ги за няколко дни. В момента, в който усети липсата им, те автоматично ще му станат много по-забавни и то ще иска да си играе отново с тях. 

 

Вижте още: 

Защо кучетата обичат да копаят дупки

Защо кучето обича да си играе с чорапите ви

Защо кучето лае по прахосмукачката

Виж още