5 начина да накараме кучето да яде по-бавно

куче Снимка: iStock

А ко кучето ви приключва със съдържанието на паничката си за по-малко време, отколкото ви е необходимо, за да кажете „Хей, забави малко“ – значи сте забелязали, че домашният ви любимец се храни твърде бързо. 

Има някои четириноги, за които може да се каже, че буквално „вдишват“ храната си – без дори да си правят труд да дъвчат и дори да проверят съдържанието на менюто сиТипичен пример за подобно поведение са Лабрадорите и Кокер шпаньолите, но може да се наблюдава при всички домашни любимци, независимо от размера, възрастта или породата им. 

кучеСнимка: iStock

Прекалено бързото хранене крие рискове

Няколко са основните опасности, свързани с прекалено бързото поглъщане на храната от страна на косматия ви спътник. На първо място – рискувате животното да се задави. Тъй като кучето не дъвче правилно става по-лесно храната да се забие или заседне в гърлото му. 

Dogsandcats.bg

Дори и животното да успее да погълне безопасно всяка хапка, има голяма вероятност съдържанието на паничката да не остане за дълго в стомаха му. Много домашни любимци, които се хранят твърде бързо, в крайна сметка повръщат всичко погълнато минути, след като приключат. Ако разгледате по-отблизо изхвърлената каша от храна ще видите, че тя не изглежда много по-различно, отколкото когато я сложихте в паничката на косматия си приятел. Това е така, защото тя не е сдъвкана добре, а стомахът няма време да я смели и да усвои хранителните вещества. 

Най-сериозното притеснение, което собствениците на кучета, които се хранят бързо имат, е състояние, наречено Стомашна дилатация и Синдром на волвулус при кучета. Известно е още като подуване на стомаха. То се случва, когато животните поемат въздух, докато се хранят. Стомахът и/или червата се разширяват, а това може да бъде животозастрашаващо. По последни данни около 30% от кучетата, които развиват този синдром, губят живота си. 

Признаците на стомашна дилатация включват: 

  • Подуване на стомаха подобно на балон
  • Повръщане
  • Общо безпокойство

Случва се по-често при представители на по-едрите породи четириноги. Кучета, които се хранят бързо, са пет пъти по-склонни да развият това състояние, отколкото животните, които поглъщат вечерята си с нормално темпо. Важно е при най-малкото съмнение да потърсите ветеринарна помощ. 

кучеСнимка: iStock

Как да накараме кучето да се храни по-бавно

На всички ни се иска да можехме да седнем и да поговорим с домашните ни любимци защо трябва да забавят темпото, докато се хранят. Можете, разбира се, да опитате – но едва ли ще има особен резултат. Вместо това ваша отговорност е да намерите ефективни начини да накарате животното да яде по-бавно.

Ето няколко стратегии с доказана ефективност.

  • Купете купичка за бавно хранене

Както подсказва и името, това са специални панички или съдинки за четириноги, които се изработват с точната цел да принудят кучетата да се хранят по-бавно. Има няколко различни вида, но общата идея е една и съща. Дъното на тези купички не е гладко, а прилича на 3D лабиринт, между чиито стени се „заклещват“ парченцата храна. По този начин яденето се разпръсква и животното не може да погълне всичко наведнъж. Можете да ги купите онлайн или в повечето магазини за домашни любимци. 

  • Направете своя собствена купа за бавно хранене

Ако не искате да харчите пари за нова купа за домашния си любимец, има няколко възможности как да си я направите сами. Можете да вземете тенис топка (или каквато и да е било здрава топка) и да я поставите по средата на паничката на кучето. След което изсипете храната върху нея. Можете да използвате и форма за мъфини – отново идеята е същата.

  • Превърнете времето за хранене във време за обучение

Вашето куче така или иначе се нуждае от редовни тренировки, а времето за вечеря е идеалната възможност да го мотивирате. Използвайте вместо лакомства основната храна на любимеца си и я разпределете на малки порции. Давайте му ги след като изпълни правилно дадена команда. 

кучеСнимка: iStock

Можете да работите върху засилване на старото поведение, като същевременно тренирате за нови трикове. Това ще поддържа мозъка активен, тялото ще се движи и няма да е нужно да се притеснявате, че кучето твърде бързо ще погълне големи количества храна.

  • Разбийте основните хранения

Скорострелното хранене не е толкова опасно, когато кучето яде по-малки количества. Според статистиката, животни, които получават дневната си дажба по веднъж на ден, са два пъти по-склонни да развият подуване на стомаха, отколкото кучета, които се хранят два пъти на ден. Помислете за разделяне на дневния порцион на няколко по-малки хранения през целия ден.

  • Ядене от ръка

Този метод е силно препоръчван от треньорите на кучета, когато човек иска да засили доверието и да подобри връзката с домашния си любимец. Като допълнителен бонус – тази техника прави чудеса при животни, които трябва да се научат да се хранят по-бавно. 

кучеСнимка: iStock

За да я приложите е необходимо да изсипвате малки количества гранули в шепата си, а след това да я поднасяте на домашния си любимец. Уверете се, че му давате достатъчно време, за да сдъвче всичко старателно, преди да напълните следващата порцийка в шепата си. 

Някои стопани на кучета си мислят, че кучето им изяжда храната си бързо, защото му е много вкусно или защото е било много гладно. И преди сме споменавали, че за да изпита истински глад, едно домашно животно трябва да не е слагало нищо в уста в продължение на дни. За това – не подминавайте с усмивка факта, че косматият ви приятел „омита“ за секунди съдържанието на паничката си. Понякога това може да доведе до сериозен здравословен проблем с фатални последици.

 

Вижте още: Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

Виж още