8 различни начина да тренирате кучето си

куче Снимка: iStock

В ремето, посветено на активна игра и упражнения е от решаващо значение за доброто физическо и психическо състояние на домашния ви любимец. За да сте спокойни, че осигурявате най-доброто от себе си за благосъстоянието и дълголетието на четириногия си приятел, трябва да се погрижите той да получава достатъчно физическо натоварване, съобразено с възрастта, породата и цялостното му здравословно състояние.

Има различни начини чрез които можете да се упражнявате и да тренирате косматия си спътник, като най-добрият от тях би бил, ако правите неща, които се харесват и на вас, и на вашето куче.

За това – нека разгледаме заедно защо упражненията са важни, а след това сме селектирали за вас 8 начина, чрез които те да станат по-забавни както за вас, така и за кучето ви!

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Защо упражненията са важни за домашния ви любимец

Упражненията и физическата активност имат своите ползи както за вас, така и за кучешкия ви спътник. Някои от предимствата включват:

 • По-добър контрол на теглото

Кучета, които редовно спортуват, играят и/или тичат, изгарят повече калории и съответно – имат по-добър контрол над теглото си.

 • По-малко поведенчески проблеми

Упражненията са чудесен начин да освободите натрупаните енергия и напрежение, които са в основата на „отключването“ на деструктивно поведение при кучетата. Освен че се забавляват повече, по-активните четириноги имат по-малко поведенчески проблеми.

кучеСнимка: iStock

 • По-добро настроение

Упражненията помагат за отделянето на серотонин – химикал, който засилва чувството на „доволство“ и „щастие“. 

 • По-добре развити мускули

Редовните упражненият водят до закаляват мускулите и носят на кучето ви повече сила и издръжливост. 

 • По-лесно обучение

Упражненията подобряват концентрацията и фокуса на домашния ви любимец. Това се усеща с особена сила при тренировките. 

кучеСнимка: iStock

Колко упражнения на ден са достатъчни?

Повечето млади и здрави четириноги се нуждаят от около 30 минути упражнения два пъти дневно, за да са в добра форма. При някои кучета – времето е повече, при други – по-малко. Важни фактори са породата, възрастта и общото здравословно състояние на животното. Ще познаете, че сте изморили „качествено“ домашния си любимец по това, че той трябва да се чувства леко отпуснат и доволен след разходката. 

Ако кучето ви страда от определено медицинско състояние като: сърдечно или белодробно заболяване, мускулно-скелетен проблем, неврологичен проблем или е на възраст – може би се нуждае от по-малко на брой и специални упражнения. В този случай – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте – най-голямата полза от това вашето куче да получава достатъчно упражнения и физическа активност е, че то ще бъде по-здраво за по-дълго време. И по-доволно от живота си. Най-просто казано – умореното куче е щастливо куче.

8 различни начина, по които да тренирате кучето си

Най-добрите упражнения за вашето куче са тези, които обичате да правите заедно с него. Вашето участие в тренировката прави домашния ви любимец искрено щастлив и засилва връзката ви с животното. Освен любим ваш спорт, това може да е някаква игра – всичко е индивидуално и по ваш избор. За косматия ви приятел е важно да сте заедно! 

кучеСнимка: iStock

А ето и осем различни начина, чрез които да тренирате физически домашния си любимец:

 • Колоездене

За много кучета е истинско удоволствие да тичат редом до велосипеда на стопанина си. 

 • Разходка с лодка

Плаването е вълнуващо преживяване за много четириноги, а гребането е добро упражнение за самите вас.

 • Плуване

За някои кучета – то е истинско забавление, но за други – може да е известно предизвикателство. 

 • Къмпинг

Забавен и чудесен начин да прекарате време с кучето си – може да се комбинира с катерене или разходки сред природата.

кучеСнимка: iStock

 • Планински туризъм

Истинско удоволствие за много четириноги. Бъдете внимателни и следвайте някои основни правила за безопасност в планината.

 • Време за игра

Забавно е да гледате как кучетата играят, независимо дали става въпрос за гонене на пръчка или топка. А защо не се включите и вие?

 • Бягане или джогинг

Някои кучета обичат да тичат с вас, докато спортувате. Това е чудесен начин да изхабят малко натрупана енергия. 

кучеСнимка: iStock

 • Разходка

Това е лесният начин, чрез който да тренирате, но и да прекарвате време с домашния си любимец. Това е и нещо, което можете да правите през цялата година. През по-горещите месеци – нека се случва през по-хладите часове от деня. 

 

Вижте още:

Как да спрем кученцето да хленчи през нощта

Как да накараме кучето да ни слуша

Виж още