Как да спрем кученцето да хленчи през нощта

кученце Снимка: iStock

М алко са нещата по света, които могат да се сравняват с усещането, което се появява у всеки стопанин или любител на животни, когато чуе малко кученце да скимти жално. Ако наскоро сте отворили дома и сърцето си за нов домашен любимец обаче, неминуемо ще се сблъскате с подобен момент. Особено през първите нощи на новото ви приятелче в новия му дом. 

кученцеСнимка: iStock

Добре е да бъдете подготвени, че са възможни смущения в съня ви - този звук трудно може да бъде игнориран. Въпреки че е силно емоционално въздействащо, това поведение е и съвършено нормално за кутретата - нека не забравяме, че те все пак са бебета. 

Според изследване на приложението за дресура на кучета ZigZag, при четириноги на възраст между три до шест месеца, над една четвърт от анкетираните 2000 респонденти (около 27%) погрешно идентифицират “плача през нощта” като проблем.

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

Имайки предвид това, предлагаме ви няколко съвета за това как да спрете малкия си приятел да хленчи през нощта. 

  • Не го игнорирайте просто така

Въпреки че може да си мислите, че няма смисъл да обръщате внимание на кутрето и на него ще му мине желанието за плач и хленчене, не е добра идея просто да го оставите да скимти жално цяла нощ. 

Според резултатите от последни изследвания, кутретата, които са оставяни да плачат по цяла нощ, напълно игнорирани от стопаните си, е по-вероятно да имат поведенчески проблеми в бъдеще. За това - не се страхувайте да утешите вашето кученце - така ще му дадете увереност. 

  • Уверете се, че няма нужда от разходка

Ако домашният ви любимец настойчиво хленчи през нощта и не ви оставя да заспите, добра идея е да проверите дали няма нужда да отиде до тоалетната. 

кученцеСнимка: iStock

Вижте още: Как да приучим кучето си към пелени

  • Дръжте кученцето близо до себе си

Най-добре е да поставите леглото на домашния си любимец близо до вашето, за да усеща то, че не е само. 

  • Дайте му нещо, което ухае на вас

Имате стар пуловер или тениска, която носите само у дома? Дайте я назаем на малкия си приятел, за да се гушне в нея през нощта! Идеята е животното да усеща вашия аромат, това засилва чувството на комфорт и спокойствие. 

кученцеСнимка: iStock

Вие как се справихте с хленченето на кученцето си? Споделете с нас в коментар!

Виж още