8 стъпки за безопасна разходка на кучето по тъмно

куче разходка тъмно Снимка: iStock

С настъпването на есента, а в последствие – и на зимата, дните постепенно стават по-къси и мрачни. Всеки собственик на домашен любимец обаче знае, че кучето му трябва да получи своите разходки. Дори и те да се случват по тъмно. За това е важно да научите и усвоите някои основни техники за безопасност при излизанията слез залез в компанията на домашния си любимец. 

куче разходка тъмноСнимка: iStock

Важно е да отбележим, че да разхождаме кучето си по тъмно е малко по-различно от това да сме навън през деня. Първо, далеч по-лесно е да загубите четириногото, ако то се изплъзне от каишката си през нощта. Освен това, и двамата сте по-податливи на инциденти или наранявания.

Добрата новина е, че с малко подготовка и практично мислене, разходките по тъмно далеч не са толкова страшни, колкото изглеждат или звучат. Всъщност, те могат да се превърнат в приятна рутина за вашия космат другар. Всичко, което трябва да направите, е да следвате тези стъпки: 

Dogsandcats.bg

8 съвета при разходки на кучето ви по тъмно

  • Задължително – с актуална идентификация

Първо и най-важно, уверете се, че има как кучето ви да бъде идентифицирано в случай, че се изгуби. Последното нещо, което искате, е да загубите питомеца ви в тъмнината, а след това да нямате реални шансове да се съберете отново с него, нали?

куче разходка тъмноСнимка: iStock

Добрата и надеждна идентификация включва медальон на нашийника на кучето, с ясно четливи име и телефонен номер. Както и микрочип, поставен от ветеринарен специалист, с актуални ваши данни в базата. 

  • Инвестирайте в обучение

Ежедневната ви рутина ще бъде много по-лесна, ако отделяте време за обучение на кучето си. Независимо дали работите с професионалист, посещавате курс или го правите сами, времето и енергията за тренировките ще ви се отплатят. Особено ако сте научили домашния си любимец да се разхожда спокойно до вас, вместо да дърпа каишката и да преследва всяка катерица, например. 

куче разходка тъмноСнимка: iStock

Както всеки стопанин на четириного знае, обучението е съществена част от отглеждането на животното. Ако инвестирате в него, то можете да сте сигурни, че разходката ви през нощта ще бъде много по-приятна, защото ще сте по-спокойни, че питомецът ви ще ви послуша, когато му отправите дадена команда. И това ще предпази и двама ви по време на нощните ви приключения.

  • Разходките по тъмно – само на повод

Повечето стопани разхождат кучетата си на каишка, когато навън е тъмно. И за това си има причина. Независимо дали искате да попречите на любопитното си кученце да избяга или просто искате да държите нещата под контрол, поводът е задължителен по време на нощните разходки. 

куче разходка тъмноСнимка: iStock

  • Бъдете видими за околните

Слабата видимост през нощта може да ви изложи на различни опасности като наранявания, загуба и нападения от други кучета или диви животни. За да сведете до минимум рисковете, от съществено значение е да сте видими. Можете да го постигнете чрез светлоотразителна екипировка – и за вас, и за домашния ви любимец. В зоомагазините или онлайн можете да откриете различни нашийници, нагръдници, поводи, жилетки или якета за кучета, на които има пришити светлоотразяващи ленти. 

куче разходка тъмноСнимка: iStock

  • Помислете за специалните нужди на вашето куче

Не бива да забравяте да вземете предвид и уникалните нужди на вашия домашен любимец, когато се разхождате заедно в тъмното. Например, ако имате по-малко кученце, което изстива лесно, помислете за топло яке или изолираща жилетка в мразовитите зимни нощи. Ако се разхождате в мокра, кална или камениста зона, ботушките за четириноги могат да са ви от полза. 

  • Наблюдавайте поведението на кучето си по тъмно

Въпреки факта, че кучетата могат да виждат по-добре от хората на тъмно, поведението на косматия ви приятел може да е по-различно през нощта. Предмети, които животното приема за нормални през деня, могат да станат плашещи за него, когато вижда само тъмните им очертания. Топло облечени минувачи – с палто, шапка и шал, например, също могат да стреснат домашния ви любимец по тъмно. А уплашените кучета често се опитват да избягат. 

куче разходка тъмноСнимка: iStock

  • Подгответе се за неочакваното

И накрая, имайте предвид, че вероятно има и други фактори, които могат да окажат влияние на качеството на разходката на домашния ви любимец по тъмно. За това, изберете пешеходна пътека, която е безопасна, добре осветена и удобна за кучета. Бъдете нащрек – изненади като други хора и животни, коли или велосипедисти могат да ви пресрещнат неочаквано. 

  • Създайте свои ритуали и се насладете на времето заедно

След като сте предприели всички мерки за безопасност, вече можете да се насладите спокойно на разходката в компанията на вашия космат приятел. Не бива да забравяме, че освен за раздвижване и тоалетна, излизанията с косматия ни другар са акт на обич и рутина, която може да ви сближи. 

А щом се приберете от разходката си у дома, покажете грижа за четириногия си другар като се уверите, че разполага с прясна вода и топло, чисто легло, където да подремне. Използвайте мокри кърпи, за да почистите нежно мръсотията и химикалите, които кучето ви може би е събрало на улицата. След това подсушете и ако искате – пуснете домашния любимец на леглото до вас. И си пожелайте лека нощ! До следващия ден, изпълнен с нови приключения и още гушкане!

 

Виж още