8 удивителни неща, които кучетата мигновено усещат у хората

куче човек души Снимка: iStock

К учето ви сякаш изпада в моментен екстаз всеки път, когато се приберете у дома? Или се държи като ваша сянка винаги, когато сте вкъщи, следвайки ви неотлъчно от стая в става? Това е така, защото вие сте центърът на неговия свят и косматият ви другар винаги иска да знае къде сте и с какво се занимавате. 

Рядко се замисляме колко добри наблюдатели са нашите четириноги спътници. И колко безпогрешно те долавят емоциите ни, откривайки неща за нас, които самите ние не знаем!

Чували ли сте, например, истории за четириноги, които са усетили, че собствениците им са болни от рак? Или са ги предупредили по свой си начин за опасен непознат наблизо? Това е така, защото домашните ни любимци са силно интуитивни, а цялата им същност е насочена към това да защитават хората: особено тези, които обичат най-много!

Dogsandcats.bg

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Да, две мнения по въпроса няма как да има: кучетата са уникални същества! Толкова чувствителни, проницателни и лоялни. А, ако имате нужда от (още) доказателства в подкрепа на това твърдение, предлагаме ви да разгледаме заедно 8 удивителни неща, които кучетата усещат за хората.

  • Настроение

Независимо дали става въпрос за тъга, щастие, спокойствие или стрес, кучето ви винаги знае как се чувствате. Това е така, защото то всъщност може да подуши химичесите и феромоналните промени, които съответстват на вашите емоции. Нещо повече, косматият ви другар внимателно наблюдава всяко ваше движение и може да разчете безпогрешно изражението, езика на тялото, силата на гласа и тона ви, за да определи настроението, в което се намирате към настоящия момент. 

  • Внимание

Вашето куче знае прекрасно кога не му обръщате внимание. Така че щом е време за разходка или за игра на хвърляне на топка, не забравяйте да оставите телефона в джоба или чантата си! Разбира се, непосилно е да се фокусираме върху питомеца си постоянно, но бъдете сигурни – животното ще се възползва от всеки момент на невнимание от ваша страна!

куче човек душиСнимка: iStock

  • Неравенство

Знаем, че не го правите съзнателно и не ви съдим. Но ако имате повече от един домашен любимец у дома, то искате или не, в даден момент ще предпочетете (дори за момент) едното четириного пред другото. Внимавайте обаче, защото кучетата имат безпогрешно усещане, когато към тях има несправедливо отношение. Така че – постарайте се да отделяте равно количество внимание на всички животни, за които се грижите. 

  • Болест, стрес или безпокойство

С обоняние, което е 10 000 до 100 000 пъти по-чувствително от човешкото, нашите спътници могат да надушат рак, промени в нивата на кръвната захар, хормони на стреса и др. Освен диагностицираните заболявания, косматите ни другари сякаш винаги знаят кога не се чувстваме добре – емоционално или физически. Независимо дали се дължи на аромата, който излъчваме, или на езика на тялото, който демонстрираме, едно е сигурно: животните винаги знаят как да ни накарат да се почувстваме по-добре!

куче човек душиСнимка: iStock

  • Надеждност

Номерът ви може да мине веднъж... но едва ли два пъти ще можете да измамите едно куче! Достатъчно е да подведете питомеца си по време на тренировка, че ще получи лакомство, ако изпълни определена команда, а след това да остане с празни ръце (или по-точно лапи), за да разбере то, че не може да ви се има доверие. Всъщност, лишаването от положително подсилване за добре свършената работа е чудесен начин да научите домашния си любимец как да не ви се подчинява. И да ви няма доверие.

куче човек душиСнимка: iStock

  • Бременност

Вероятно сте чували за жени, които се кълнат, че кучетата им сякаш са усетили, че са бременни, преди самите те са установили това със сигурност. Както се оказва, в тези истории може би има доза истина! Има няколко начина, по които четириногите могат да усетят, че стопанката им чака бебе. От една страна – чрез промяната на миризмата, причинена от хормоналните колебания, и от друга – по промените на настроението, рутина и, разбира се, нарастващия корем.

  • Враждебност

Ако някога по време на спор кучето ви демонстративно е заставало между вас и опонента ви, то знаете, че четириногите не могат да останат безразлични, когато усетят, че между хората има враждебност. Специалистите смятат, че това се дължи на факта, че в човешкото тяло се освобождават няколко определени химикала, в отговор на мисли за неприязън, раздразнение или омраза. И кучетата могат да ги усетят.

куче човек душиСнимка: iStock

Освен това, не бива да забравяме и за езика на тялото: нашите питомци добре знаят кога изражението и тонът на гласа ни отразяват отрицателни емоции. 

  • Намерения

Убедени сте, че кучето ви може да усети „лошите“ хора? Е, оказва се, че вероятно сте прави! Според популярната теория, домашните ни любимци използват острото си обоняние, за да надушат химичните промени във феромоните, които хората излъчват. Когато човек действа агресивно, мозъчната му химия се променя по начин, по който кучетата могат да доловят. Това именно ги кара да реагират при потенциална заплаха, касаеща техния стопанин. Освен това, четириногият ви другар наблюдава внимателно как околните се отнасят към вас. Така че – всеки, който се опитва да ви стори зло, по-добре да се пази!

куче човек душиСнимка: iStock

Вижте още:

Могат ли наистина кучетата да подушат страха

Защо кучетата душат дупетата си

Виж още