8 забавни активности, чрез които и тренираме кучето си

куче Снимка: iStock

В ремето, посветено на активна игра и упражнения е от решаващо значение за доброто физическо и психическо състояние на домашния ви любимец. За да сте спокойни, че осигурявате най-доброто от себе си за благосъстоянието и дълголетието на косматия си приятел, трябва да се погрижите той да получава достатъчно физическо натоварване, съобразено с възрастта, породата и цялостното му здравословно състояние.

Има различни начини чрез които можете да се упражнявате и да тренирате косматия си спътник, като най-добрият от тях би бил, ако правите неща, които се харесват и на вас, и на вашето куче. За това – нека разгледаме заедно защо упражненията са важни, а това сме селектирали за вас 8 начина, чрез които те да станат по-забавни както за вас, така и за косматия ви другар!

кучеСнимка: iStock

Защо упражненията са важни за домашния ви любимец

Упражненията и физическата активност имат своите ползи както за вас, така и за кучешкия ви спътник. Някои от предимствата включват:

Dogsandcats.bg
 • По-добър контрол на теглото

Кучета, които редовно спортуват, играят и/или тичат, изгарят повече калории и съответно – имат по-добър контрол над теглото си.

 • По-малко поведенчески проблеми

Упражненията са чудесен начин да освободите натрупаните енергия и напрежение, които са в основата на „отключването“ на деструктивно поведение при кучетата. Освен че се забавляват повече, по-активните четириноги имат по-малко поведенчески проблеми.

 • По-добро настроение

Упражненията помагат за отделянето на серотонин – химикал, който засилва чувството на доволство и щастие. 

кучетаСнимка: iStock

 • По-добре развити мускули

Редовните упражненият закаляват мускулите и носят на кучето ви повече сила и издръжливост. 

 • По-лесно обучение

Упражненията подобряват концентрацията и фокуса на домашния ви любимец. Това се усеща с особена сила при тренировките. 

Колко упражнения на ден са достатъчни?

Повечето млади и здрави четириноги се нуждаят от около 30 минути упражнения два пъти дневно, за да са в добра форма. При някои кучета – времето е повече, при други – по-малко. Важни фактори са породата, възрастта и общото здравословно състояние на животното. Ще познаете, че сте изморили „качествено“ домашния си любимец по това, че той трябва да се чувства леко уморен и доволен след разходката. 

кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви страда от определено медицинско състояние като: сърдечно или белодробно заболяване, мускулно-скелетен проблем, неврологичен проблем или е на възраст – може би се нуждае от по-малко на брой и специални упражнения. В този случай – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

Не забравяйте –

най-голямата полза от това вашето куче да получава достатъчно упражнения и физическа активност е, че то ще бъде по-здраво за по-дълго време. И по-доволно от живота си. Най-просто казано –умореното куче е … щастливо куче.

8 различни начина, по които да тренирате кучето си, като същевременно се забавлявате заедно

Най-добрите упражнения за вашето куче са тези, които обичате да правите заедно с него. Вашето участие в тренировката прави домашния ви любимец искрено щастлив и засилва връзката ви с животното. Освен любим ваш спорт, това може да е някаква игра – всичко е индивидуално и по ваш избор. За косматия ви приятел е важно да сте заедно! А ето и осем различни начина, чрез които да тренирате физически домашния си любимец:

 • Колоездене. За много кучета е истинско удоволствие да тичат редом до велосипеда на стопанина си. 
 • Разходка с лодка. Плаването е вълнуващо преживяване за много четириноги, а гребането е добро упражнение за самите вас.

  кучеСнимка: iStock

 • Плуване. За някои кучета – то е истинско удоволствие, но за други – може да е известно предизвикателство. 
 • Къмпинг. Забавен и чудесен начин да прекарате време с кучето си – може да се комбинира с катерене или разходки сред природата.
 • Планински туризъм. Истинско удоволствие за много четириноги. Бъдете внимателни и следвайте някои основни правила за безопасност в планината.
 • Време за игра. Забавно е да гледате как кучетата играят, независимо дали става въпрос за гонене на пръчка или топка. Това може да бъде толкова забавно за вас, колкото и за косматия ви приятел. 
 • Бягане или джогинг. Някои кучета обичат да тичат с вас, докато спортувате. Това е чудесен начин да изхабят малко натрупана енергия. 

  тичане с куче в паркаСнимка: iStock

 • Разходка. Това е лесният начин, чрез който да тренирате, но и да прекарвате време с домашния си любимец. Това е и нещо, което можете да правите през цялата година. През по-горещите месеци – нека се случва през по-хладите часове от деня. 

 

Вижте още:

Защо е важно да тренираме кучето си

4 забавни занимания с кучето на открито

Виж още